Диванът е най-интензивно използваната мебел в дома. Затова при избора водещо е изискването да е удобен, здрав, лесно да се почиства и в същото време да е лек и елегантен, за да не натоварва пространството.

divan3

Дизайн и функционалност

Днес диванът е полифункционално място – освен за почивка, той е удобно пространство за социални контакти, работа, хранене и сън. Затова, когато мястото позволява, моделите достигат гигантски размери –  включват лежанки, механизми за промяна ъгъла на облегалката и страниците, а в подлакътниците се интегрират малки масички и шкафчета. Г-образната форма се наложи, защото винаги има поне един ъгъл за усвояване, а и комфортът на хоризонталното положение е незаменим. Новите дивани често са на модулен принцип и могат да се конфигурират различно.Те са с изчистена визия, като дълбочината на седалките остава по-голяма. При височината има две тенденции, показват наблюденията на сп. „Наш дом”  – в едната диваните са по-ниси, в духа на азиатската традиция за ниско сядане, с по-едри и ниски подлакътници и облегалка. Другият вариант е по-високи дивани с изразени елегантни крака, с по-тънка облегалка, а подлакътниците липсват. Цветовете са меки и неутрални.

Дамаската

divan2

При избор на дамаска основните изисквания за материала са комфорт при допир, лесно почистване, износоустойчивост. Платът трябва да е плътен, да не се разтяга, да е без силно изразен релеф. Високият клас материи по-дълго запазват външния си вид.

Естествените тъкани са красиви и приятни на допир, но по-трудно се поддържат, свиват се и не задържат добре цветовете. Кожата е трайна и здрава, старее красиво, лесно се почиства, не задържа миризми, но изисква грижи. Изкуствените кожи наподобяват на вид естествените, но не издържат на интензивна употреба.

Синтетичните влакна са добра съвременна алтернатива, защото лесно се поддържат, здрави са и са относително евтини, но и при този тип тъкани има различни видове и класове. Търсете материали, които не акумулират статично електричество, не задържат миризми и лесно се почистват. Обработката срещу горимост и зацапване може да е практична, но допълнително натоварва текстила с химически компоненти.

divan4

Свалящата се дамаска е изключително практична опция.

По отношение външния вид, най-безопасно е да се заложи на едноцветни десени, които могат да бъдат освежени с цветни декоративни възглавници.

И докато дамаската лесно може да се види и пипне, това не е така с вътрешността на мебелите. Скритата страна на дивана – структура и пълнеж, е това, което го прави добра инвестиция или мимолетна покупка.

Пълнежът

Той обикновено е от синтетични материали с различни свойства. За диваните легла трябва да бъде по-твърд – дунапрен и пенолатекс.

В добрия диван мекият пълнител е многопластов, високотехнологично проектиран, поставен леко под ъгъл, като  нараства под коленете, като това не важи за диваните – легла.

divan1

В масовия случай за пълнеж на седалката се използва пенополиуретанова пяна, или т. нар. дунапрен. Този материал има различна плътност и еластичност – по-високата плътност осигурява по-бавно слягане. Основно се използва дунапрен с плътност от 25 кг/м3 до 30 кг/м3, като слягането при диван с пълнеж 18 кг/м3 е до 4 пъти по-бързо от това при материал с най-висока плътност. В качествените мебели се ползва HR дунапрен (високо еластичен). При него плътността започва от 30 кг/м3, но въпреки това дунапренът се усеща като по-мек, а слягането му е по-бавно.

Рамката и подложката

Те са особено важни за устойчивостта и удобството на дивана. Най-здравите рамки са от твърдо дърво, добре изсушено в пещ. Друга възможност е комбинацията на дърво и специални двуслойни материали. Най-твърд, но и най-скъп, е дървеният материал от бук, дъб, орех, ясен и махагон. По-евтини, но относително трайни,  са рамките от бреза. Меки, и съответно евтини, са  рамките от борова дървесина. Най-добрият вариант е подложката на седалката да бъде от шперплат, тъй като ПДЧ плоскостите са по-тежки, а фазерът е крехък.

От сп. „Наш дом“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара