Можеш да я видиш на цигара и кафе с приятелките на дъщеря й. Тя знае всички техни истории и проблеми и им дава напътствия, базирани на собствения си опит. Тя дъвче дъвка замислено и поклаща разсеяно крак в такт с хита по радиото, докато изслушва поредната драма. Нейното вникване се ограничава до няколко „И той к’во?“ и вметвания от типа: „А на мен веднъж…“ Единствените идеи, които й хрумват, са свързани с употребата на повече грим и купуването на една „страхотна нова блузка, която видях в “Мейсънс” с голямо намаление“.

mother_daughter

Тя няма ясна представа за възрастта си – често сменя цвета на косата си и пластмасовите шноли, с които я поддържа в небрежен младежки вид. Особено харесва модерните напоследък розови чантички с дрънкулки и боксьорски ботуши с панделка. С отработен жест вади цигара от кутията ментолки, а по ръцете й тракат цял куп шарени гривни.

Научила е дъщеря си от 4-годишна да си лакира ноктите и да си облича отчетливо женствени дрехи. Дъщеря й се е превърнала в говореща кукла, върху която се изпробват безброй подочути отнякъде методи за разкрасяване.

Много обича да излиза с дъщеря си и да обърква мераклиите с неясната възрастова разлика. Нищо не я радва повече от въпроса: “Това сестра ти ли е?” Разказът как я попитали дали двете не са съученички я довежда до възторг. Смее се почти истерично, докато го повтаря за пореден път на превърналите се в нейни приятелки съученички на дъщеря й. Един преценяващ поглед от представител на противоположния пол я захранва с часове добро настроение.

Безмилостно се състезава с дъщеря си

за тези погледи, като не се колебае да използва всички хитри хватки, които знае една 40-годишна жена.

Случва се да разкаже мръсен виц на приятелките на дъщеря си и да срещне недоумение. Отговаря, като имитира техния начин на говорене: “Айде-айде, к’во се пулите, и аз съм била на ваш’те години!” Употребата на уличен жаргон я кара да се чувства по-млада. Тя не усеща, че предизвиква неудобство у наобиколилите я деца. Доволна е, че задържа тяхното внимание и е интересна на толкова по-млади от нея хора. Целта е не толкова да покаже на дъщеря си, че я разбира, а че е като нея.

Дори повече от дъщеря си майката приятелка смята, че учителите трябва да бъдат лъгани,

а цялото образование може да бъде минато с няколко изпитани номера.

Тя е авторка на безброй медицински и извинителни бележки за цялата компания. Вместо мъдър наставник, се е превърнала в ехо на тревогите на дъщеря си. Не може да е опора, защото самата тя търси подкрепа.

И все пак толкова е готина! Кой не би искал майка като нея? Тя преживява с ентусиазъм всяка любовна история на дъщеря си. Тази и следващата, и тази след нея. Нещо повече – разказва на дъщеря си собствените си любовни истории и разочарования. Не се колебае да споделя всички семейни проблеми, без да има представа за огромната тежест, която прехвърля върху нея. Прави я съпричастна на отношения, които, освен че не са нейна работа, са и трудности, върху които едно дете няма никакво влияние. Те са две конспираторки, които си намигат по време на вечерята. Две момичета на 16, играещи глупави игри в семейството.

В редките случаи, когато иска да се наложи за нещо, майката приятелка се натъква на необяснимо пренебрежение. Без да разбира, е създала у дъщеря си чувството, че са равни.

Това объркване на ролите води до родителски кризи

когато стъписаната от незачитането майка се опитва неумело да възвърне властта си и да въведе нови правила, които самата тя не може да спазва.

Въпреки че майката приятелка създава невероятно чувство за близост у дъщеря си, тя нe й дава никаква сигурност. На нея не може да се разчита, защото изпада в същата паника като детето си, когато трябва да се поема отговорност и да се вземат важни решения. Такава майка не може да бъде добра майка на момиче, което излиза от пубертета и смята да порасне – самата тя още не е излязла от него. Дали защото я е страх да не остарее, или защото просто е такава, майката приятелка отглежда дъщеря си в постоянна несигурност и не може да й е опора, когато стане време животът да се живее наистина. Тя така и не е разбрала, че приятелките идват и си отиват, но човек има само една майка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара