Кога жената започва да усеща възрастта? С първите бръчки? Когато е готова да замени бурен купон с кротък уют пред телевизора? Или когато дъщеря й облече абитуриентска рокля? Не, това все още не е раздяла с младостта. Годините започват да натежават едва когато посещенията при лекаря станат по-чести, отколкото при козметичката и фризьора. Това може да се случи след 60-ия рожден ден. Но може и да е 10-15 години по-рано. А защо да не го отложим? И как? Попитайте сърцето си!

silhouette-683751_960_720

Паралел 45

Няма нищо фатално в тази възраст, но все пак по класификацията на Световната здравна организация с нея изтичат последните дни от младостта. Ден след навършването на 45 години ние навлизаме в зрелостта (горе главата, момичета, това са златни години!) и тя продължава до 65-ия ни рожден ден. Дори и да не се чувствате помъдрели след 45-ия си рожден ден и вътрешно да усещате пулса на 20-годишно момиче, не бъдете лекомислени към здравето си. Сега е моментът да претеглите рисковете за вашето сърце и спешно да се заемете с неутрализирането им. Опасностите условно може да се разделят в две групи:

I група: Модерни времена

Boss синдром

Годините от 25 до 45 са най-силни за всяка жена – тя прави кариера, ражда, издига се в йерархията, ражда втори път, издига се още по-високо в йерархията. Става шеф. Тя живее в устрем и не се бои от нищо – най-малкото пък от проблеми със сърцето. Защото разчита на естествената си хормонална защита. Обикновено в детеродна възраст тази защита е достатъчно стабилна да я пази от хипертония, исхемична болест на сърцето и т.н. Така беше, но доскоро. Напоследък се забелязва сериозна тенденция на подмладяване на тези заболявания, и то особено при жените с „мъжки отговорности” – бизнесдамите, мениджърите. Жените на шефски пост са в постоянен стрес, който удря по хормоналния баланс, а оттам и по естествената им защита. Те развиват исхемична болест много по-рано от връстничките си. Но имат изход – профилактика.

Жени „на ръба на нервна криза”

Нежната половина на човечеството е много по-податлива на друга “модерна” епидемия – депресията. А последните изследвания сочат, че депресията набира значителна преднина в качеството си на фактор, който повишава смъртността от сърдечносъдови заболявания. Категорично е доказано, че депресивните състояния повишават значително риска от инфаркт. Но има изход – профилактика.

II група: Обичайните заподозрени

Наследственост.

Това е първият по важност рисков фактор от тази група. Толкова важен, че кардиолозите от цял свят са единодушни: ако в семейството ви има болни от артериална хипертония, вие трябва да започнете да проследявате кръвното си налягане поне веднъж в годината още от 18-20-годишни. Всяка бременност и всяко раждане допълнително увеличават опасността да се реализира наследствената предразположеност. Този риск може да се избегне със специална профилактика и наблюдение от лекар.

Тютюнопушене

Тези, които са пропушили още в ученическите си години и го правят редовно (макар и само по 10 цигари дневно), са застрашени от хроничен бронхит и белодробен емфизем. Това са заболявания, които се развиват с напредването на възрастта, нямат дефинитивно лечение и може да станат причина за възникване на белодробна емболия. Тютюнопушенето е основна причина за по-ранно развитие на сърдечносъдови заболявания – атеросклероза, исхемична болест на сърцето, хипертония. Те пък носят риск от тромбозиране на коронарните артерии, т.е. вече сте в преддверието на сърдечния инфаркт. Жените с подобни рискови фактори и заболявания често получават мозъчен инсулт. Но има изход – профилактика.

Наднормено тегло

Имайте предвид, че след 40-годишна възраст всяка жена наддава средно поне 7 килограма само заради намаляващия естроген. Излишното тегло в съчетание с тютюнопушенето благоприятстват образуването на тромби в белия дроб.

Висок лош холестерол

Този показател е доста опасен, защото е предпоставка за развитие на исхемична болест на сърцето. Добре е още след навършване на 40-годишна възраст да започнете да проверявате веднъж годишно холестерола си, като си правите пълен мастен профил.

Тежки крака

Комбинацията от обездвижване, тютюнопушене и наближаваща менопауза не прощава! Все по-често ще ви се случва в края на работния ден да усещате краката си тежки, напрегнати и подути около глезените. Това са първите прояви на хроничната венозна недостатъчност на долните крайници, която може да отключи възпаление на вените, поява на т.нар. флебит и развитие на тромбофлебит.

НОВО НАЧАЛО

Да спрете да пушите, да започнете да спортувате, да живеете и се храните здравословно – всичко това много добре го знаете. Ясно е, че рано или късно идва и решението: „От понеделник – нов живот!“ Докато обаче се настройвате за него, може да се заемете с нещо простичко и лесно, което без особени усилия ви гарантира сигурност и качество на живот – приемът на една таблетка аспирин от 100 мг веднъж в денонощието. Това е добра профилактика срещу описаните фатални диагнози – инсулти, инфаркти и тромбози на периферните съдове.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара