Когато сезонът на доматите отмине, става все по-трудно да подберем между многото сортове онези, които са действително вкусни и естествени. Всички сме се сблъсквали с покупката на изкуствени домати, които нямат нито очаквания вкус, нито мирисът, с който сме свикнали, а не бихме искали да повтаряме този горчив опит отново и отново. Ето защо сме Ви приготвили 5 ценни съвета за правилен избор на домати.

Съвет №1: Не избирайте лъскави домати, които нямат и петънце по тях! Това вероятно означава, че микроогранизмите и насекомите избягват такива продукти, защото не са естествени. Съответно би трябвало да ги избягваме и ние, освен ако не искаме да консумираме домати с пластмасов вкус.

Съвет №2: Избирайте леки на тегло домати. Ако доматите са тежки и твърди като ябълка, е много вероятно да не са месести и вкусни, след като ги разрежете.

Съвет №3: Предпочитайте домати, чиято форма не е идеална, а с неравности като селските домати, расли в естествена среда. Еднаквите домати с перфектна и равна форма изглеждат като клонирани и би трябвало да ги избягваме, ако искаме да консумираме качествена продукция.

Съвет №4: Не се притеснявайте да закупите домати, които имат зелена част под дръжката. Това е нормално и не означава, че доматът е зелен. Някои домати обаче имат прекалено голяма зелена част, която може да заеме половината домат. За да избегнете такива, търсете домати с нежна (почти прозрачна) и малка на вид зелена част под дръжката.

Съвет №5: Избирайте подходящ сорт домати в зависимост от целта, за която ги купувате.

 • Най-сладки, месести и вкусни са сортовете Розов идеал, Розов дар, Розамакс и Биволско сърце, познати като типични за България сортове.
 • Ако искате да приготвяте шишчета или екзотични хапки, можете да закупите Чери домати. Напоследък те стават предпочитана съставка на все повече ястия в заведения и ресторанти, включващи пици, салати, гарнитури и др.
 • Ако предпочитате домати за консервиране, трябва да се насочите към Рома или Ръгби. Те са по-плътни от деликатесните домати и са идеален избор за сосове, лютеница и др.
 • В много супермаркети, като в ежеседмичната кауфланд брошура, вече можете да срещнете и домати на клонка, които се продават в такъв вид за удължаване на техния срок на годност. Те са средни по размер и могат да служат както за консервиране, така и за директна консумация.
 • Зелените домати също си имат своя принос в кухнята. Те могат да влязат в състава на най-различни месни или безмесни ястия, да бъдат консервирани или дори да се запържат на купчета, каквито обичат да консумират в САЩ.

Какви са цените на доматите тази година?

През лятото председателят на Държавната комисия по стоковите борси сподели, че на оранжийните домати екстра качество това лято са се изкупували на едро на цена 2.50 лв за килограм. Това обяснява по-високите цени на доматите, които се наблюдаваха на пазара в разгара на сезона им.

Есенните домати по пазарите също са малко по-скъпи в сравнение с цените им през предходната година. Това се дължи на факта, че цената им на едро в борсите е по 1.30 лв/кг, а докато достигнат до крайния потребител, оскъпяването достига 100%, затова цените на доматите на пазара надвишават 2.50 лв/кг.

Какво да кажем за цените в супермаркетите? За да сравним цените на доматите в най-популярните хипермаркети, прегледахме офертите в сайта Broshurko и ето какво открихме:

 • Т MARKET – 1.29 лв/кг
 • Каufland –  1.39 лв/кг (I клас)
 • Магазин Дар – 1.49 лв/кг (I клас)
 • BulMag – 1.69 лв/кг (I клас)
 • Billa – 1.99 лв/кг (Рома)
 • Lidl –  3.49 лв/кг (месести)

Надяваме се, че с предоставените съвети сме улеснили избора Ви на сочни и вкусни домати, дори и в края на сезона. Тези хитрости ще Ви помогнат не само в предстоящия есенен сезон, но и в подготовката за черен петък 2020, когато потребителите закупуват намалени стоки и храни в по-големи количества.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара