Първата книжка от поредицата детски приказки на Фондация „Дигиталните деца“ – „Приключенията на Зед“ – ще бъде представена днес от 18:00 на ул. „Мизия“ 23 (бизнес сграда „Мизия“). Тя цели да научи децата на десетте основни правила за онлайн сигурност и хигиена. Ще се радваме да бъдете наш гост.

В дискусията, която съпровожда представянето, ще се обсъждат новия тип приказки, най-големите предизвикателства пред децата и младежите днес, какво показват статистическите данни за българските ученици и нивото им на подготовка, както и (не)готовността им да се справят в живота и бъдещата им реализация. И още: Кои са професиите на бъдещето и дали успяваме да ги подготвим за тях? Защо дигитално – хигиенните навици са задължителни и защо като родители все още се проваляме във възпитанието им?

Книжката е първа по рода си, не само в страната, но и световен мащаб, защото съчетава приказния сюжет с

уроците по онлайн хигиена и дигитална сигурност.

Дело е на български автори и илюстратори, а приходите от продажбата ѝ ще бъдат дарени в подкрепа дейността на Фондация “Дигиталните деца”, станала популярна със своята глобална инициатива за трансформация на образованието – DigitalKidZ: Училище с „отворен“ код.

В своята рецензия „Детски книги“ пишат:

„Книгата предава по най-добрия начин посланието, че интернет може да бъде опасно място за малките деца, особено ако не са добре подготвени. Тези послания са в основата на работата на фондация “Дигиталните деца”, чиито цели са повишаването на дигиталната грамотност, трансформацията на образованието и изграждането на навици за безопасен интернет за подрастващите.“

Миналата година DigitalKidZ получи отличие в Берлин за това, че е измежду 80-те най-иновативни проекта, които променят облика на Европа, а по-рано Президентът Румен Радев отличи организацията за специален принос в областта на компютърните науки.

В настоящата ситуация – не просто дълбоко в двайсет и първи век, а и насред пандемия – децата прекарват

все повече време онлайн,

а не са достатъчно добре образовани относно опасностите и заплахите, които се крият в мрежата. Приказният герой Зед ги води из гората Интернет и ги среща с мъдрите си приятели, които дават чудесни и стахотно благозвучни съвети. Книжката е част от много по-мащабен проект, който тепърва ще се развива в страната и в чужбина.

На представянето ще присъств Ивелина Атанасова-Ганчев, ръководител на проекта и председател на фондация „Дигиталните деца“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара