Компаниите в Европа имат много различни нагласи и подходи към работния процес – от четиридневна работна седмица до забранени часове за изпращане на работни имейли.

Какво можем да научим от другите, за да подобрим дейностите и да увеличим продуктивността? Японската компания за печатащи устройства Brother направи проучване на най-добрите практики на работните места в Стария континент.

Франция – вечерен час за имейлите

През 2017 година във Франция беше приет закон, по силата на който работниците имат „право да се изключат“ 1. Това наложи компаниите с повече от 50 служители да определят часове, в които служителите не трябва да изпращат или да получават електронна поща. Целта на тази мярка е да се създаде по-добър баланс между работата и личния живот и така да се предотврати „прегарянето“ на служителите.

Финландия – време за семейството

Във Финландия равенството между половете е много силно застъпено. Полагат се огромни усилия за оказване на подкрепа на работещите майки, а The Economist постави страната на трето място по този показател.

Подходът на Финландия е продиктуван не от това какво е най-добро за възрастните, а за децата, като основният фокус е те да прекарват време и с двамата родители. В подкрепа на тази политика правителството дава девет седмици отпуск по бащинство на татковците, като в този период те получават 70% от заплатата си.

Нидерландия – най-късата работна седмица

Проучване на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) разкри, че служителите в Нидерландия имат най-кратката работна седмица в света2, със средно 29 часа седмично. Четиридневната работна седмица е типична за повечето работници и се насърчава от нидерландското законодателство, което дава право на служителите да намалят часовете си спрямо график на непълно работно време, като същевременно запазват работата си, почасовото заплащане, здравеопазването и предвидените ползи.

Нидерландците високо ценят баланса между работата и личния живот, като си дават по един ден в седмицата, който да прекарат със семействата си или да участват в дейности, които не са свързани с работата. Луксът да работят по-малко часове е постигнат с усилен труд, тъй като нидерландците имат много високи нива на работна продуктивност.

Норвегия – конферентните разговори са ключът

На работните места в Норвегия се поставя силен акцент върху продуктивността и добрата комуникация, което означава, че конферентните разговори са много по-предпочитани от срещите лице-в-лице. Освен това норвежците се гордеят с това, че са най-точната нация в света, затова не закъснявайте, ако имате насрочен конферентен разговор с тях.

Испания – работа, съобразена с времето

Когато става въпрос за концепция за гъвкаво работно време, Испания се придържа по-малко към подхода „ден за ден“ и повече към сезонната стратегия. В летните месеци работните часове в слънчевата средиземноморска страна се скъсяват заради по-слабия сезон и непосилните горещини. В замяна на това в по-прохладното време от годината балансът се възстановява с относително по-дълги работни дни, с което се извличат и максимални ползи от бизнес възможностите в силния сезон.

Германия – рано пиле рано пее

В Германия е често срещано служителите да започват работа рано и не е необичайно да ги откриете в офиса още в 6 сутринта. Причината за това е, че часовете в някои училища започват в 7:30 ч., затова за германците ранното ставане не е проблем. В замяна на това те си тръгват рано от работа, особено в летните дни, което дава възможност на хората да се наслаждават на време на открито.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара