За първи път българските читатели могат да се запознаят на книга с едно световно движение. Тя носи едноименното заглавие: „Биохакинг” (изд. „Замония”, познато с „Шантарам”, „Ние, децата от гара Берлин”, др.) и дава пълна представа за този необикновен комплексен съвременен стил на живот.

Концепцията за биохакинга е непрестанно развиваща и надграждаща се. Биохакингът – или както го наричат още „научното изкуство на самооптимизацията” – може да се отнася за някои специални промени в храненето, дишането, движението, почивката и съня, както и за употребата на нови технологии, интелигентни джажи и приложения. Така всеки може да „хакне” собственото си тяло, за да постигне определени цели и да въздейства положително върху себе си, за да бъде по-здрав, по-бърз, по-умен и по-ефективен.

В качеството си на иновативно и съвременно отношение към живота днес биохакингът завладя умовете на Западния свят. В него се включиха хора с всякакви професии – учени, специалисти по хранене, неврохирурзи, фитнес инструктори, физиотерапевти, неошамани, музиканти, предприемачи, артисти, професионални спортисти… Всички обединени от целта да разберат по-добре тялото и духа, да опознаят взаимовръзките, да създадат нови инструменти, за да въздействат върху работоспособността и чувството за здраве и благополучие.

Представи си, че всяка дейност ти се отдава по-лесно, продуктивността ти е удвоена, изпитваш абсолютна увереност в паметта и способностите си, настроението ти е отлично, започваш най-сетне да спиш добре, чувстваш се по-здрав, по-енергичен, поддържаш оптимално тегло, имаш чувството за по-пълноценен, щастлив живот. Всичко това е напълно постижимо с помощта на „биохаковете” и оползотворяването на съвременните научни открития и на откритията, базирани на лични наблюдения и анализ.

Забързано ежедневие, променяща се среда, перманентна социална достъпност, изисквания за бърза реакция и мобилност бележат жизнения ритъм на съвременния човек. Но как градивно и подходящо да отговорим на тези динамични предизвикателства?

В книгата на Макс Гоцлър – едно популярно име от световната биохаксцена – са изложени най-добрите техники за справяне с типичните за съвремието проблеми: напрегната нервна система, липса на настроение, ниско енергийно ниво и недобра ефективност, наднормено тегло, лош сън, хранителни непоносимости, лоша концентрация и т. н.

Използване на червена светлина за по-добър сън, реорганизиране на храненето, неврофийдбек, интерминентно (интервално) гладуване, медитация, дихателна техника на Вим Хоф за повишаване на биоенергията, студотерапия, кратки високоинтензивни упражнения за идеална кондиция и съвършено тегло са само част от биохаковете, които ще откриете в книгата на Макс Гоцлър „Биохакинг”. Всеки би се възползвал от нея.

Предговор

Да караш ски по долни гащи

– Макс, що не вземеш да се спуснеш по долни гащи! Така хем ще се заредиш догоре със слънчева светлина, хем ще се възползваш от положителните ефекти на студа! – Когато веднъж обсъждах с д-р Джак Крузе, реномиран неврохирург, автор на книги и биохакер, въздействието на светлината върху човешките митохондрии, стана въпрос и за карането на ски. По онова време, когато Джак ми предложи този смел ход, бях тъкмо в Тирол на скитрип и му разказвах за премеждията си в планината. И още на другия ден на повече от 1500 метра височина аз, естествено почти гол, се спуснах по пистата и дори го документирах на видео. Съжалявам, мамо…

Приех предизвикателството му не на последно място и поради това, че в последно време непрекъснато се улавях как пропускам възможностите на околната среда. Такива като студа и светлината. През зимата толкова рядко виждаме слънце, а и все стоим в добре отоплени помещения. Но на над 1500 метра височина, на ски ваканция, да речем, дори и в средноевропейските географски ширини има достатъчно слънчева светлина, съчетана със зимни температури. И точно по тази причина Джак ми предложи да го направя без дрехи. В един изкуствено създаден свят отново имаме нужда от директен контакт с природата.

Нашето тяло представлява един изумителен инструмент, който, ако управляваме правилно, може да е изключително приспособим и устойчив. Създадени сме да се настройваме към различни условия на светлина, храна и температура, при това изключително ловко. Точно както влечугите сменят кожата си, дърветата губят листата си или пингвините трупат специален слой мазнина, еволюцията ни е снабдила с механизми, които ни позволяват да се чувстваме чудесно през всички годишни сезони. Успоредно с тях ние създаваме наш паралелен изкуствен свят, който повече и повече потиска природните механизми. През последните години обаче израсна едно движение от „направи го сам”-учени, които в един технологично доминиран свят прилагат новите технологични завоевания, за да използват полезно инструментите на природата по начин, който преди не е съществувал: за да живеем поздрав, по-щастлив и по-фективен живот. Те сами наричат себе си „биохакери”, а методите си – „биохакинг”.

С тази книга предлагам най-ефективните трикове и техники, които изучих в областта на биохакинга. Описаните методи ще ти помогнат отново да възстановиш природния си баланс, отново да спиш пълноценно, да започваш деня мотивиран и изпълнен с енергия, да работиш продуктивно и фокусирано и най-вече да останеш здрав. Биохакингът може да бъде разбран и като един вид самопрограмиране, базирано на комбинацията от технологии, еволюционни концепти и системно мислене. Когато, да речем, разбереш от колко часа сън наистина имаш нужда и как той се влияе от храненето, светлината и стреса, можеш да вземеш нещата в свои ръце и ефективно да го оптимизираш според нуждите си.

Особеното в биохакинга е, че той стъпва на различни дисциплини като хранене, психология, биология, функционален тренинг и дори квантова философия, за да развие своите ефективни методи.

Добре дошли в биохакинга – едно ново, систематично изкуство за цялостна оптимизация!

Твой Макс

Facebook Twitter Google+

0 Коментара