Даниел Венуто не е супермодел, но може да се чувства близка с иконата от модните подиуми Линда Еванджелиста, която разкри публично, че е била „брутално обезобразена“ и е станала „неузнаваема“ след козметични процедури за извайване на тялото и брадичката й преди повече от пет години, които вместо да намалят мастните тъкани в определени участъци, са довели до тяхното увеличаване, пише Washington Post.

Снимки https://erasaskincare.com/

32-годишната Даниел, която живее в Ню Йорк, се подлага на същите процедури криолиполиза, с брандираното име CoolSculpting на компанията Zeltiq, през май 2019 г. Тя е слаба – тежи едва 52 килограма, но казва, че е имала нужда от помощ за някои упорити зони с мастни натрупвания в долната част на корема и кръста. През юли същата година Даниел вече осъзнава, че нещо не е наред в областта на корема й: „Помислих си: Не изглежда ОК, изглежда странно, изпъква повече “, казва тя. „През декември вече изглеждаше като  пръчка мас. Това беше наистина ужасно. Бях изключително втренчена в проблема, чувствах се несигурна. Изглеждах сякаш нося малка торба за кенгуру.“

В крайна сметка тя се подлага на коригираща липосукция, която минава добре, въпреки че никога не е искала да преживява подобна операция.

Еванджелиста, емблематичен супермодел от 90-те, която  обичаше да казва, че не би станала от леглото за по-малко от 10 000 долара на ден, публикува изявление в Instagram, в което  казва, че процедурите CoolSculpting на Zeltiq „направиха обратното на обещаното. Те увеличиха, а не намалиха мастните ми клетки и ме оставиха трайно деформирана дори след две болезнени, неуспешни коригиращи операции.“

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Linda Evangelista (@lindaevangelista)

Еванджелиста завежда дело срещу Zeltiq Aesthetics Inc. и иска компенсация в размер на 50 милиона долара. Компанията не отговаря на няколко искания за коментар от страна на Washington Post.

Zeltiq Aesthetics Inc. е част от Allegran Aesthetics, известна с дермалните си филъри и други инжекционни дерматологични продукти, част от фармацевтичния гигант AbbVie.

Според иска Еванджелиста е имала седем процедури криолиполиза, направени  от дерматолог, за да разгради мастните клетки в „корема, хълбоците, областта на гърба и сутиена, вътрешната част на бедрата и брадичката“. След няколко месеца тя развива Парадоксална мастна хиперплазия или PAH (Paradoxical adipose hyperplasia), която причинява твърди мастни тъканни натрупвания в третираните области.

В резултат на това Еванджелиста каза в Instagram, че не работи. Вместо това тя е „трайно деформирана“ и се превръща в отшелница,

обзета от ненавист към себе си и депресия.

Какво е криолиполиза или CoolSculpting?

Одобрена от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ неинвазивна процедура (което означава, че не включва операция, разрези или упойка). Криолиполизата е лечение, което действа чрез замразяване на мастните клетки в области като брадичката и челюстта, както и по бедрата, корема и гърба. „Клетките всъщност умират и се поглъщат от тялото“, казва Даниел Маман, сертифициран  пластичен хирург в Ню Йорк.

По време на сесия криолиполиза терапевтът поставя един или два апликатора върху целевата област и повечето хора изпитват смучещо усещане и силен студ, когато машината замразява мастните им клетки.

Процедурата може да се прави „в обедната почивка“ – една сесия продължава около час и въпреки че пациентите чувстват болка и могат да получат синини и зачервявания, могат да се върнат към нормалните си дейности. Много пациенти се нуждаят от няколко сесии, а резултатите би трябвало да се появяват в рамките на няколко месеца.  Компаниите, които произвеждат машините, обещават между 20 и 25% намаление на мастната тъкан в областта.

При Парадоксалната мастна хиперплазия увеличените мастни тъкани в третираните области не се влияят нито от диета, нито от тренировки. Единствената опция за премахването им е липосукция или операция.

Повечето машини за криолиполиза – CoolTech, които се използват в България са на COCOON MEDICAL и се внасят от BulMed. Процедурата е все по-рекламирана у нас и набира популярност, въпреки случаите на Парадоксална мастна хиперплазия и в България. Нито една от двете компании не предупреждава за този възможен страничен ефект на сайта си. BulMed обучава терапевтите за работа с машините за криолиполиза. В козметичните и дерматологични студиа, където предлагат криолиполиза, също не предупреждават за възможния страничен ефект.

Трой Питман, сертифициран пластичен хирург от Вашингтон, казва пред Washington Times, че „не е изненадан“ от новината, че Линда Еванджелиста е преживяла Парадоксална мастна хиперплазия.

Според проучване от юли, публикувано в Aesthetic Surgery Journal, рискът от PAH при хората, подложили се на криолиполиза, е приблизително 1 на 2000 терапии, докато оценката в първия документ за PAH, публикуван през 2014 г., е, че ужасяващият страничен ефект засяга 1 на 20 000 пациенти „Различията между честотата на инцидентите, описани в литературата, показват, че PAH вероятно се отчита малко и се диагностицира погрешно“, пишат изследователите.

„Мога да ви кажа, че в моята собствена практика съм го виждал няколко пъти“, казва Питман. „Няма съмнения, когато знаеш какво да търсиш.“

PAH е по-често срещан при мъжете, казва той, и често засяга корема. „Не знаем точно защо се случва. Състоянието е напълно доброкачествено от гледна точка на здравето – от него няма неблагоприятни последици за здравето. То е чисто козметично и психологически смущаващо. “

Докато криолиполизата има за цел да убива мастните клетки, Парадоксалната мастна хиперплазия кара тези клетки „просто да се взривят“, каза Питман. Ако видите снимка на човек с PAH, той ще изглежда „по-дебел, отколкото по-слаб“.

PAH не изчезва: „Вие сте завинаги с това“, казва Питман, въпреки че има няколко възможности за лечение. Някои пациенти са кандидати за коремна пластика, докато други могат да се подложат на липосукция в засегнатата област. Но това означава, че ще трябва да се подложат на хирургично лечение, което са се опитвали да избегнат на първо място.

Даниел Венуто казва, че е прекарала месеци в опити да накара Zeltiq CoolSculpting да разреши ситуацията. В крайна сметка искът, който подала, е одобрен и CoolSculpting й плаща, за да направи коригираща липосукция. Тя остава гневна на CoolSculpting и се чувства сякаш е била ограбена от няколко „най-добри“ години от живота си. Наличието на издатина, каза тя, беше психически изтощително.

„Постоянно само я гледаш, докосваш, и това те разстройва изключително много.“

Тя е активен член на Фейсбук група на пострадали от PAH и казва, че е изумена от това колко хора са преживели това състояние.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара