„Природата и нейните чудеса ме водят напред… Моите емоции се превръщат в аромати. Нарекох парфюм мечтата, която ме въздига.“ Аник  Гутал

През 1981 г., преди 40 години, една изключителна и водена от визията и страстта си жена създава Maison Goutal.

Пианистка, модел, а по-късно търговец на антики, Аник Гутал променя няколко пъти живота си, преди да открие вродения си талант да създава аромати. Водена от инстинкта си към красивото, тя се обучава в Грас, преди да основе през 1981 г. Къщата, която носи името й.

Пионер в независимата парфюмерия, Аник Гутал бързо печели сърцата, а и носовете на любителите на парфюми. Нейният поетичен и изискан поглед към света се отразява в създаването на невероятно красиви аромати, някои от които се превръщат в икони, а всеки от тях улавя върховен момент от живота на създателката си. Днес дъщерята на Аник, парфюмериста Камий Гутал, поддържа живо това наследство заедно с Изабел Доайен, лоялен парфюмерист на марката от самото й начало.

Щастие

Аник Гутал израства като едно от осемте деца в голямо и щастливо семейство. Баща й Пиер е известен и уважаван майстор-сладкар в Париж. Майка й Мари-Жозеф е бохем. Изпълненото с обич детство, учи Аник  на щедрост и споделеност и оформя нейния въображаем свят. Аник Гутал има изключителна чувствителност и се наслаждава на радостите от живота, които иска да споделя с другите. И въплъщава тази радост в парфюмите си.

Devе godersi la vita, което на италиански означава „Трябва да се наслаждаваш на живота“ е като мантра за Аник. Когато основава своята парфюмерийна къща, тя създава свят, в който водещо чувство е удоволствието. Удоволствието от създаването на парфюми със сърцето. В това да ги предлага в най-изисканите шишенца. В това да създава декор в будоарен стил в бутиците си, който става нейна запазена марка. Също така да пресъздава театрални витрини, които предизвикват радостната усмивка на минувачите.

Коледа е най-щастливият период през годината за Аник Гутал. За празника тя създава свещта Un Foret D’Or, която идеално пресъздава мириса на коледното дърво и все още е бестселър.

Незабравимо щастие. Eau d’Hadrien 1981 г.

Тоскана през лятото. Аник Гутал чете мемоарите на Адриан от Маргьорит Юрсенар, приседнала в сянката на кипарисите. Този щастлив момент я вдъхновява за първия й парфюм. Сочността на цитрусовите плодове – лимон, цитрон, грейпфрут и зелена мандарина – се смесва с дървесния мирис на кипарисните нотки в сладка и мускусова диря. Изпреварил времето си, този аромат става легенда.

Природата – безкраен източник на щастие

Природата винаги е била вдъхновение за творенията на Maison Goutal.

Щастлив момент от плажа на остров Корсика вдъхновява Аник Гутал да създаде през 1985 г. аромата Sables с авангарден мирис на безсмъртниче.

Замръзнал момент в градина на Токио – Камий Гутал улавя мириса на цветята, напръскани с дъждовни капки в Un Matin d’Orage, 2009 г. Подходът на Goutal e винаги поетичен и никога метафоричен. Чувствата, които изпитват създателите на тези парфюми сред природата са по-скоро водещите, а не самата природа. За да превърнат тези чувства в парфюми, те винаги са използвали естествени съставки.

Аник Гутал отдава дължимото на любимото си цвете за първи път през 1984 г. с парфюма Rose Absolue. Той ознаменува кралицата на цветята, като смесва най-благородните й есенции: Майска роза, Турска роза, Българска роза, роза от Дамаск, Египетска роза и Мароканска роза.

„Никога не трябва да забравяте, че щастието е крайната цел на парфюма. Винаги се опитвам да правя добро, като влагам много любов. И следното изречение, което намерих в една забравена книга, стана мое мото: „Винаги връщай даровете, които си получил. Но не задължително на тези, които са ти ги направили.“

Свобода

Maison Goutal има свободата да е различна и носи отпечатъка на своята създателка. Влюбена в пътешествията, Аник Гутал остава независима и безкомпромисно себе си през целия си живот. Кой е казал, че не можещ да бъдеш парфюмерист, ако си жена? Решена да следва мечтите си, тя сама проправя пътя си и научава търговията под крилото на Анри Сорсана, парфюмерист от Грас. След това формира екип с Изабел

Доайен, създател на аромати също със свободен дух, която и до днес партнира на Камий Гутал. Аник Гутал избира да създава аромати от нейно име, за да запази свободния си дух. Нейно изрично условие е да следва инстинктите и желанията си, без да се притеснява от тенденциите в парфюмерията или да бъде ограничавана от разходи. Тя създава изключителни парфюми. Вечни аромати икони. Maison Goutal e ключов играч в нишовата парфюмерия и до днес е свободна и независима компания. Камий Гутал, фотограф по професия, продължава традицията на майка си да върви встрани от утъпкания път.

Шедьовърът на един живот. Ce Soir ou Jamais, 1999 г.

Той е резултат от едно обсебване… Аник Гутал винаги е мечтаела да създаде идеалната роза, тази, която е съблазняваща, естествена и дива същевременно.

Използва всеки момент, за да постигне тази мечта – 15 години работа и не по-малко от 160 съставки, за да създаде изключително комплексна формула. Макар и вечно недоволна от резултата, тя решава да разкрие своето ароматно творение преди да почине, в един подходящ „сега или никога“ момент.

 

Международният успех

Всичко започва през 1981 г. в Париж. Аник Гутал отваря първия си бутик на улица „Белшас“, в шикозния 7-и район. Тази интимен  магазин с витрина, който някога е бил книжарница, става любимо място на ценителите. Френската група „Тетанже“ купува Maison Goutal през 1985 г. Същата година се откриват три нови бутика в Париж. С това се отбелязва международното разрастване на компанията, особено в САЩ, където Eau d’Hadriеn и Gardenia Passion ще се превърнат в култови парфюми.

През през 2007 г. Къщата лансира аромати, вдъхновени от суровини от Близкия Изток. През 2011 г. Корейската компания Amore Pacific придобива Goutal и засилва развитието на марката в Азия, където се откриват магазини в Тайван, Тайланд, Япония и Хонконг. Днес Goutal  присъства в 29 държави и има 11 бутика по света.

Любов

В Goutal няма парфюм, който да не е създаден с любов. Творците  обичат живота, пренасят в мириси това, което ги вълнува, било то отделни мигове, места или любимите им хора. Аник Гутал често казва, че „любовта е всичко“ и изживява страстна любовна история със съпруга си, известният челист Ален Мьоние.

20 години след като го вижда за първи път в консерваторията, тя го среща случайно на една вечеря, малко след като е основала парфюмерийната си къща. Скоро след това се женят и никога не се разделят. Аник Гутал създава Sables през 1985 г. за него, както и Grand Amour (1995), вдъхновена от белите лилии, които той й подарява всяка седмица. Аник Гутал наследява от майка си, която почива през 1999 г.,  начина да изразява себе си и й посвещава парфюма Mon Parfum Cheri.

Къщата винаги използва ексклузивни съставки, повечето от които с естествен произход. „Всички мои парфюми са резултат от неудържимия устрем, който съм изпитвала, когато съм била с любимите ми хора.“, казва Аник Гутал.

Неустоима ода за живота. Passion, 1983 г.

Аник Гутал обича белите цветя. Когато за първи път създава парфюм за себе си, тя естествено използва любимите си три  – тубероза, иланг иланг и жасмин – с  шипрови нотки, омекотени от ванилия.

Аник преди Гутал

Аник Гутал е в своите тридесет, като сменя няколко поприща, преди да открие таланта си да създава аромати. Заобиколена от творци и артисти, тя мечтае за успешна кариера като пианистка. В крайна сметка заминава за Лондон, където я открива за модата известен  фотограф. Става модел за 4 години. Отегчена от този начин на живот, тя се връща в Париж. Любител на произведения на изкуството, тя работи като търговец на антики. След това отваря с приятел малка козметична компания. В Грас, докато търси подходящ аромат за един кремовете си, тя открива нов свят, който я омагьосва. Същият микс от удоволствие и дисциплина, които има в свиренето на пиано, дори речникът е общ – композиции, нотки. Тя винаги е следвала своите страсти и най-накрая намира своето призвание.

Партньорство

От създаването през 1981 г. само жени работят в Goutal. Повечето парфюмеристи са мъже и работят сами, докато Maison Goutal стои настрани от тренда със своята безспорна женска визия, която съдържа принципите за споделеност, близост и уважение към традициите. Работата в тандем ражда парфюми, които разкриват и стимулират таланта на създателите си – от Eau du Sud и Gardenia Passion на Аник Гутал и Изабел Доайен до Duel и Vanille Exquisе, създадени от Камий Гутал и Изабел Доайен.

Още от самото начало Аник Гутал избира да предлага пълнещи се шишенца за парфюмите. Тя не иска почитателите на нейните аромати да хвърлят или да купуват нови шишенца. .

Изабел Доайен нарича Аник Гутал Madame Plus. Аник Гутал обожава разкоша и пищната естетика и винаги търси повече – от формулите до опаковките и витрините.

Майчина обич Petite Cherie, 1995 г.

Камий, дъщерята на Аник Гутал, е вдъхновението за създаването на изключителен и невиждан до този момент аромат, наситен с обич и чувственост. Съчетава ласка от роза и круша, обгърнати във ванилия и мускус, с нежен завършек. Парфюмът се превръща в икона за Къщата и един от най-продаваните gourmand аромати на пазара.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара