Чудех се с кое клише да започна този материал – за технологиите, без които не можем, буквално, или за поколението, родено след 95-а година, което смятат за ретро музиката, на която ние сме пушили трева в Морската в Бургас горе-долу в годината на тяхното раждане. Но за какво са клишетата, ако не да се поучим за стереотипите, в които живеем?

Не, този материал няма да се бори с обезстойностени изрази, втръснали ни от популярност, и няма да разбива наложените представи. Той има по-скромна задача, а именно, да ни предложи кратък съветник какво се очаква от нас като личности в онлайн пространството, за да продължаваме да си създаваме онлайн приятелства, в които да обсъждаме онлайн случките си. Докато пием съвсем офлайн вино пред лаптопа. Пардон, с телефон в ръка. Да не забравяме, че трафикът от мобилни устройства според данни на големи компании надминава 80%, затова и лаптопът си е ретро устройство, също като кокаиновите песни на Роби Уилямс ?.

И преди да продължа, ако ми позволите една вметка: тук не става въпрос за това дали трябва, или не трябва да поучаваме хората във Фейсбук; и да не пишем с големи букви, защото се смята за агресивно. Ако не сте положили тези основни на онлайн общуването, намерете машина на времето и се телепортирайте в 2018-а.

Тагването е най-висшата форма на приятелство*

Не знам за колко активен определяте онлайн живота си, но трябва да знаете, че ако не сте тагван по няколко пъти на ден под различни мемета, забавни/поучителни/ сърцераздирателни/ кръжока сръчни ръце и т.н. видеа, то връзката с онлайн приятелите ви може да се определи като доста хладна. Що за човек не би се сетил за вас, докато гледа минута и половина клип как да направи хранилки за птички от стари пластмасови бутилки. Ако аз бях любител на рециклирането, птичките или просто на губенето на време, със сигурност щях да се чувствам обидена от това пренебрежение.

Разбира се, не се става популярен за един ден, затова ви препоръчвам да започнете да тагвате де що имате онлайн приятел измежду подходящо за това съдържание. Те неминуемо ще отговорят на този приятелски жест и лавинообразно ще последва едно тагване помежду ви… Ако се питате къде трябва да спре всичко това – може би, когато нотификациите във Фейсбук надминат мейлите в електронната поща. Това е сигурен знак, не просто че си губите времето, но и че е редно да ограничите тази дейност до по-близък кръг от хора. Не е нужно да включвате в този кръг „приятели“, с които

не сте си близки, а само си лайквате статусите*

За малко да забравя и най-важното правило на всеки таг – трябва да отговорите незабавно. Задължително трябва да последва реакция в кратък времеви диапазон. Бебето ви плаче, защото е гладно? Правите задръстване на светофара при Румънското посолство? Колегите ви чакат да тръгнете за обяд прави до вратата? Всичко това са дребни кахъри, ако не спазите протокола с реакция, след като са ви тагнали в коментар. Може да е само Like, това е достатъчно за запазване на добрите отношения. Не забравяйте, минута невнимание и после цял живот… без таг, както се казва.

Вече сте една идея по-готови за поддържане на близки онлайн отношения. Но за да не си помислите, че ми се свидят съветите – ще завърша с още един. Четете внимателно, няма да повтарям: ако някой с повече от вас последователи ви последва в Instagram, то неминуемо и вие трябва да го последвате (повторенията не са случайни ?). Ако не искате да си навлечете дни наред размисли и клетви върху вашата неблагодарна онлайн особа, която си е позволила тази неетичност да не даде своя дан на къде-къде по-популярната личност, решила да спре вниманието си върху незначителната ви онлайн персона.

*Съветите и репликите са създадени благодарение на по-младите ми колеги и наблюдението ми над тяхното онлайн общуване в социалните мрежи. Знам, че ще се разпознаят, но се надявам да не ми се сърдят ?

Соня Славчева е специалист комуникации в WellDone.bg, която в свободното си време пише за технологии в своя блог Hitechride.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара