Високият холестерол (дилипидемия) е сред водещите рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, според Годишния доклад за състоянието на здравето на гражданите в република България, цитиран в Холестерол – всичко, което трябва да знаем„.  Нивото на серумния холестерол корелира пряко със смъртността от тези заболявания във всички възрасти.

На фона на статистиката, според която всеки втори човек в България е с висок холестерол, сме длъжни да сме информирани за значението и ролята на холестерола за нашето здраве.

Какво е холестерол?

Холестеролът е мастна субстанция, която тялото ни произвежда и се намира в липидите в кръвта. По-голямата част от холестерола в кръвоносната ни система (75%) се произвежда от черния дроб, а останалите 25% идват от храната, която консумираме. Холестеролът е жизненоважен за правилното функциониране на организма. Всяка клетка в човешкото тяло съдържа холестерол. Той е в клетъчните мембрани и повечето тъкани и спомага за синтезирането на хормони и за производството на витамин D.

Холестеролът е едновременно добър и лош. Когато е в нормални нива, той е жизненоважен за организма ни. Но, когато концентрацията му в кръвта ни стане прекалено висока, той става тиха заплаха, която ни предразполага към сърдечносъдови заболявания.

Високият холестерол води до образуването на мастни плаки в кръвоносните съдове. Тези плаки стесняват кръвоносните съдове и затрудняват преминаването на достатъчно кръв през артериите. Сърцето може да не получи достатъчно кръв, богата на кислород и това увеличава риска от сърдечен удар. Намаления кръвопоток към мозъка може да доведе до инсулт.

По данни на Световната здравна организация от 2008 година в България с висок холестерол са 51% от мъжете и 53.1% от жените, което с други думи означава – всеки втори българин.

Как се изследва холестерола

Обикновено високият холестерол не създава никакви симптоми и поради тази причина голяма част от хората не подозират, че нивата на холестерола им са завишени и съответно съществува висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Поради тази причина е препоръчително всички хора на възраст над 20 години да изследват нивата на холестерола си на всеки четири до шест години. Това става чрез изследване на кръвта, което измерва три неща:

 • HDL холестерол (добър холестерол)
 • LDL холестерол (лош холестерол)
 • Триглицериди

Резултатите от трите показатели формират стойността на общия холестерол. Препоръчително е резултатите да се анализират от специалист, който може да определи и евентуални съществуващи рискове от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Спазването на хранителен режим, съобразен с тези рискове, е най-ефективния метод за нормализиране нивата на холестерола, без лекарства. Точно по този начин работи програмата „План Здраве“ на Топ Форма.

Разлика между LDL (лош) и HDL (добър) холестерол

По всяка вероятност сте чували, че LDL холестеролът допринася за натрупване на мазнини в артериите. Плаката образува тесни артерии и това повишава риска от сърдечен удар, инсулт и периферна артериална болест.

От друга страна, „добрия“ HDL  холестерол действа като очистващо средство, пренасящо LDL холестерола далеч от артериите и обратно към черния дроб. Там той се разпада и се изчиства от тялото.

Здравословния HDL холестерол може да предпази от инфаркт и инсулт. Ниските нива на HDL холестерол увеличават риска от сърдечни заболявания.

Защо са важни триглицеридите?

Триглицеридите са най-често срещаният вид мазнини в организма, те съхраняват излишната енергия от вашата диета. Високото ниво на триглицериди, комбинирано с нисък HDL холестерол или висок LDL холестерол, е свързано с мастни натрупвания в стените на артериите. Това увеличава риска от инфаркт и инсулт.

Рискови фактори за висок холестерол

Високият холестерол може да бъде наследен, но много по-често той се получава в резултат на нездравословен начин на живот. Основните рискови фактори за висок холестерол са следните:

 • Наднормено тегло и затлъстяване – наднорменото тегло е един от най-силните рискови фактори за висок холестерол. Хора с индекс на телесна маса по-висок от 30 са с много висок риск за образуване на висок холестерол
 • Обиколка на талията – рискът за образуване на висок холестерол е в пряка корелация с обиколката на талията. Мъже с талия над 102 см и жени с обиколка на талията нас 89 см са с повишен риск за висок холестерол.
 • Неправилно хранене – честото консумиране на животински мазнини и транс мазнини може значително да повиши риска от висок холестерол. Първата стъпка, за да подобрим холестерола, е да премахнем всички източници на транс-мазнини. Освен, че директно може да доведе до покачване на холестерола, неправилното хранене е отговорно и за покачване на теглото, което само по себе си също е рисков фактор за висок холестерол.
 • Липса на физическа активност – Редовната физическа активност повишава нивата на „добрия“ HDL холестерол, като в същото време спомага за увеличаване размера на частиците, формиращи „лошия“ LDL холестерол, което го прави по-безопасен
 • Пушене – тютюнопушенето уврежда стените на кръвоносните съдове, правейки ги податливи за образуването на мастни депа. От друга страна пушенето може да доведе и до намаляване нивата на добрия холестерол.
 • Диабет – Високата кръвна захар допринася за по-висок LDL и по-нисък HDL холестерол, като  еднoвременно с това уврежда вътрешните стени на артериите.

Добрата новина е, че основните рискови фактори за образуване на висок холестерол са контролируеми и зависят изцяло от нас. С други думи – контролът над нашето здраве е в наши ръце.

Превенция на високия холестерол

Същите здравословни промени, които допринасят за понижаване нивата на високия холестерол, могат да ви предпазят от образуването на висок холестерол на първо място. Превенцията на високия холестерол се свежда до правилно хранене и редовна физическа активост и по-точно:

 • Консумирайте много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и ограничете солта.
 • Ограничете количеството на животинските мазнини, откажете се от транс мазнините и консумирайте полезни мазнини в умерени количества
 • Разделете се с излишните килограми и поддържайте здравословно за вас тегло
 • Откажете се от пушенето
 • Бъдете физически активни възможно най-често. Достатъчно е да започнете като увеличите времето си за ходене пеша
 • Ограничете алкохолните напитки.

Спазването на подходящия за вас индивидуален хранителен режим, съобразен с вашите цели, здравословно състояние и начин на живот, ще ви помогне да въведете тези промени в ежедневието си и да постигнете и задържите желаните килограми, като се научите да се храните правилно.

Проверете знанията си за холестерола, като попълните краткия информативен тест на Топ Форма в Холестерол – всичко, което трябва да знаем.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара