Баронеса Денислава Ангелова е родена в Плевен. Тя получава титлата си от европейските монархични кръгове през декември 2014 г. за благотворителността и активното си участие в редица каузи в Европа и България.

С Петя Раева учредяват асоциация “Докосни дъгата”, която има за цел да помага на децата, болни от диабет тип 1. Благодарение на активната си кампания, успяват да осигурят 15 инсулинови помпи заедно с консумативите към тях и 9 сензора за измерване на кръвната захар. В България това е най-мащабната кампания за инсулино-помпена терапия.

Наградена е с почетния знак “Александровска звезда” и грамота за особени заслуги от командира на гвардейците Боян Ставрев. Учредява специална награда за принос към развитието на хуманитарното и документално кино на фестивала на “Червенокръстките здравни филми”. Удостоена е с почетен знак и грамота на УМБАЛ “Света Марина”, град Варна, за усилията и приноса й за обединяването на институции, организации, родители и обществото за каузата.

През 2015 г. тя създава своя марка вино Ensembe De Merveille, чиято цел също е да помага на децата, болни от диабет тип 1. Средствата от продажбата на виното са изцяло в тяхна помощ.

Автор е на детската книжка „ Сказания за средновековни български владетели.”

Д-р Ангелова, кога и как се зароди идеята за създаване на гвардейски отряди в Плевен и страната?

Преди десет години ме направиха съпричастна към идеята създателите на гвардейския отряд в Кърджали. С директорката на училището, в което за първи път в България ученици стават гвардейци, г-жа Йорданка Чавдарова и хореографите семейство Кондикови, коментирахме как участниците в отряда се променят към добро – към учебния процес, към съучениците си, към града, в който живеят, стават по-отговорни и имат самочувствие като горди българи.

После на хиподрума в Банкя направихме спектакъла „Великите дни на България” с участието на прабългарската школа „Багатури” и Веселин Плачков.

Тази година заедно  с Ваня Дражева, директор на ОУ”Петър Берон” в Плевен, създадохме втори за страната ученически гвардейски отряд. И Националната гвардейска част стана част от моя живот. За моя радост отрядът в Плевен даде началото на национална инициатива за създаване на гвардейски отряди в цялата страна.

Светът се глобализира, Европа е отворена мултикултурна зона за нас. На този фон какво означава да възпитаваш децата на България в патриотизъм и национална гордост?

Да възпитаваш децата в патриотизъм не става само с приказки и помпозност. Патриотизмът се възпитава още от най-ранна детска възраст в семейството. С посещения на свещени места от историята на България като Търново, Плиска, Батак, Панагюрище, свързани с оцеляването ни като народ и днешното ни съществуване. Благодаря на бригаден генерал Илко Йорданов и целия личен състав, които не пожалиха сили и време, за да ни помогнат с тренировки и обучение на децата. Със своята отдаденост те показаха какво е да си гвардеец и останаха в сърцата на младите гвардейци. Помагат ни министерства, администрацията на президента, местната власт, отделни патриотични организации.

Как се чувстват младите гвардейци с тези красиви униформи?

Децата са много въодушевени от гвардейските униформи. На 3 март на площада в Плевен, строени до редовите войници, те бяха като бяла лястовица. С червените си униформи стояха гордо и велико, дори и при команда „свободно” стояха мирно, без да се движат, единствено само с очи търсеха одобрението и следяха командващия тържеството. И щъркеловите пера на калпаците не помръдваха. Гвардейската униформа е една от най-красивите и най-пищните, съчетание е на национална символика и традиции от българската военна история и е своеобразна емблема на нашата държавност.

А каква е реакцията на плевенчани? Има ли хора, които гледат скептично на тази родолюбива инициатива?

Естествено, че има хора, които гледат скептично, иначе няма да сме българи, ако всичко е добре. Чуха се реплики, „че всичко е само парадност за два-три дни”, или други нелицеприятни коментари, но аз не се вслушвам в тях. За мен е по-важно, че по улиците в Плевен, а и в театъра, където беше тържественият концерт за 3 март, хората докосваха униформите, искаха да се снимат с гвардейците, пожелаваха им да са живи и здрави и да вървят напред. Това е моето удовлетворение. Знам, че ще има плюсове  и минуси, но такъв е животът. Важното е да оставим трайна следа в съзнанието на тези деца, да бъдат отговорни и достойни, защото гвардейската униформа задължава: успех в училище, добро поведение и пример за подражание.

Има ли покани от други градове за създаване на гвардейски отряди?

След създаването на първите два отряда в Кърджали и Плевен, има голям интерес от Русе, Смолян, Пловдив, Батак и други градове, но проблемът е с набавяне на средства за униформи и други разходи, свързани със съществуването им. Имаме идея с Националната гвардейска част да направим и национален фестивал на гвардейските отряди, да създадем гвардейски оркестри, учениците да участват на гергьовския парад заедно с големите гвардейци.

Затова  искам да призова, колкото си може повече хора да помагат, за да се осъществи тази инициатива, за да може да оставим нашите деца в България, за да не идват само на гости по празниците и душите ни през останалото време да бъдат празни. Нека сърцата ни да бъдат отворени към доброто, да си помагаме, стига завист и злоба, защото се унищожаваме като народ.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара