Прекрасни книги за фантастиката, роботи и технически прогрес, „напред науката е слънце“, микро чипове и наночастици, разходки в космоса за милиардери – огромен научен прогрес,  в който човечеството върви напред към инвазията на нова планета. И в същото време докато четем абсолютния шедьовър на Георги Господинов „Времеубежище“, разбираме, че съществуват две паралелни вселени. Хората от едната гледат напред и попиват всяка технологична новост, жадни за прогрес. А от другата – задушавани от информация, оставят шума на града и се връщат назад, към корените и пръстта, към миналото.

Беше ли? Бил ли е по-хубав животът тогава – двете паралелни вселени ще продължават да спорят. Но е факт, че ретрото е така любимо дори на поколението, редено след 2000 г. – т. нар. Gen Z, което буквално няма спомени за живота през соца; не се е опитвало да набира номер на телефон с шайба и не може да повярва как буквално не е имало достатъчно технологии и животът освен по-скучен е бил и доста по-сложен.

Моите деца, например, не могат да приемат, че сме пътували до непознати места и държави без Google Maps и просто сме намирали спокойно точната дестинация. Което ми дава идея, че това ще е следващото ултимативно модерно предизвикателство – да пътуваш без навигация и недай си боже да опиташ храна някъде, без предварително да си изследвал отзивите и менюто онлайн.

Но за любовта към ретрото ми беше думата. Сякаш имаме нужда от носталгията. И затова не е никак чудно защо най-модерните и технологично напреднали марки създават свои серии продукти, базирани на нуждата ни и любовта към миналото.

Най-новият пример идва от Logitech, които направиха смела крачка с колекцията си POP – изцяло инспирирана от звука и усещането за пишеща машина.

Швейцарската марка успя да комбинира най-модерните технологии с най-ярките и магнетични цветове с носталгията по ретро усещането.

Eh voila! Това е клавиатурата, която е малка и компактна, има собствени сменящи се клавиши за emoji-та (защото какво по-ретро от това вместо да пишем, да показваме емоциите си като в старите руни) и звук, който събужда писателя във всеки един от нас – или поне любовта ни към загадъчния му образ на бюро от черешово дърво и скъпа пишеща машина.

От времето на цветните гети, ярките дрехи и неонов грим – до искрящите цветове на POP клавиатурите и мишките, тази серия буквално крещи – ЯРКА ИНДИВИДУАЛНОСТ.

И още, POP Keys предлага комфортни, вдлъбнати механични клавиши точно в стил пишеща машина и ново поколение от функции като 12 нови FN шорткъта, между които заснемане на екрана, заглушаване на микрофона и мултимедийни клавиши, които да улеснят съвременния ден. С тази клавиатура писането е почти пристрастяващо.

Сладка и компактна, мишката POP Mouse лесно се плъзга в чантата или джоба за работа в движение и поддържа високата продуктивност със скрол колелцето Smartwheel, което автоматично превключва между прецизен и скоростен режим на превъртане. Гладкото ѝ тяло е буквално изваяно за удобство и чудесно пасва на дланта. Свежият дизайн прави пространство на бюрото цветно и вдъхновяващо.

С други думи – истински баланс между модерна технология и носталгия по ретрото.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара