Всички знаем колко са важни първите впечатления – по време на интервю, на работни срещи, дори при срещи от личен характер. Затова и впечатлението, което правим, когато започваме нова работа е важно да бъде добро, защото то ще положи основата на отношенията ни с хората – колеги, партньори и клиенти, с които ще сме в контакт ако не дълго – то поне известно време. Като цяло е добре, пък ако щете – дори и по-изгодно за нас самите – тези отношения да са добри, професионални и колегиални.

Следвайте тези практични съвети, които ще ви помогнат да направите страхотно впечатление в първите си работни дни и да избегнете грешките, които обикновено се свързват със започването на нова работа.

Положителна нагласа и ведро настроение

Нищо не работи по-добре от това да направиш страхотно впечатление в първия си работен ден, а позитивното отношение е нещо, което можем да контролираме и да изберем съвсем съзнателно да се придържаме към него. Ентусиазмът е заразен и при всички положения е по-привлекателен от мрънкането, недоволството и оплакването. Оставете личните си проблеми у дома и се концентрирайте върху това, което ви предстои: нови възможности, нови проекти и нови приятелства!

Изиграйте ролята – или както се казва на английски: dress the part

Никога не бива да подценявате важността на външния си вид – особено ако навлизате в бизнес среда, която предполага по-строго корпоративно облекло. Начинът, по който се обличате, при това не само в първите дни, може да повлияе значително на впечатленията на околните, защото изборът ни на дрехи не говори само за модните ни предпочитания и личния ни вкус, но и за нивото ни на професионализъм и внимание към детайла.

Ориентирайте се каква е атмосферата на новото ви работно място и никога не забравяйте, че ако искате да бъдете взeмани насериозно – трябва да изглеждате сериозно. Т.е. за важна бизнес среща – заложете на костюм или сако, а не на хавайска риза. Дрескодът варира според работното място. Най-добрият начин да решите какво да носите е да попитате предварително какви са корпоративните изисквания, както и да наблюдавате хората около вас.

Научете бързо имената на колегите си

Никой не очаква да запомните имената на всички в рамките на час-два, но е добре до края на първия ден да помните имената на хората, с които работите най-често, а до края на седмицата – да се ориентирате свободно в компанията, да знаете кой заема ключовите роли и най-вече кои са хората, с които ще работите най-често.

1 – 0 – 1

Или срещи лице в лице – това е най-добрият начин да опознаете както хората, така и да разберете кой каква позиция заема и каква роля играе, както и кого за какво да търсите. Направете си 15-тина минутни срещи с всеки от екипа, хората ще оценят вниманието.

Не се притеснявайте да задавате въпроси

Чували ли сте, че „няма глупави въпроси, глупаво е да не се задават въпроси“? Никой не очаква да знаете всичко и да сте 100% наясно как работи компанията до края на първия си работен ден, така че задавайте въпроси или помолете за помощ, когато имате нужда от нея. Не забравяйте, че е по-добре да поискате разяснение, преди да сте прекарали време в изпълнение на задачата по грешен начин.

Поемайте инициатива

В повечето случаи на новобранците се дава по-малко работа, докато се види с какво и как се справят. Бъдете проактивни и покажете какво можете да вършите, помагайте на колегите си и заявявайте смело в какво сте добри и с какво на кого можете да съдействате! Когато приключите с първоначалните си задачи и сте готови да се справите с по-голямо натоварване, поемете инициативата и поискайте още задачи.

Бъдете пунктуални

Пристигайте навреме, не си тръгвайте първи и спазвайте времето за обедни и кафе паузи. Бъдете винаги навреме за срещи – вътрешни срещи с екипа, срещи с клиенти – изобщо станете човешкия еквивалент на „швейцарски часовник“. Никой не харесва хората, които закъсняват още от първия си ден, както и тези, които само се мотаят и прекарват деня си в твърде дълги кафе-паузи. Това ще ви позволи в случаите, в които имате нужда да закъснеете, да тръгнете по-рано или по спешност да напуснете работното си място – да го направите без хапливи коментари, а напротив – да срещнете разбирането на колегите и шефовете си.

Избягвайте офис клюките

Ако ще играете някаква офис политика – то нека тя да бъде политиката на неутралност! Във всеки офис има групи, подгрупи, приятелски кръгове… колкото по-малко време отделяте на тези неща и колкото по-неутрално, вежливо и еднакво добре се държите с всички – толкова по-добре за вас, дългосрочно. Освен клюките и сплетните е добре да се избягват и любовните интриги – никога не се знае от един невинен флирт каква драма може да избухне! Работното място може да бъде пълно със слухове и клюки. Вашата мисия трябва да бъде да останете над дребните битки на интригантите и галантно да подминавате всякакви опити да бъдете въвлечени в дребнави занимания.

Сведете до минимум личните разговори и занимания в работно време

Дългите телефонни разговори с майка ви, приятелките и децата ви – не са нито за пред колегите ви, нито правят добро впечатление на шефа ви. Както не е добре да си носите работата вкъщи, така не е добре да си носите и личния живот в офиса.

Слушайте повече, отколкото говорите

Златно правило, но е добре да си го припомним, особено през първите си работни дни – слушайте в 90% от времето и говорете само в 10% от времето. Да слушате повече, отколкото да говорите, може да бъде едно от най-трудните за научаване умения, особено за екстровертите – казвам ви го от личен опит! Но това да се научите да слушате внимателно ще ви помогне не само от професионална гледна точка, но и ще разберете много по-бързо кой кой е, тъй като хората обичат да запълват тишината и когато вие млъкнете – те ще говорят и ще ви споделят и разказват.

Поставете си цели

Докато се оглеждате и научавате повече за работата, за компанията и за работните проекти – си поставете цели. Не общи и егоистични, от типа „искам да стана шеф“- а реалистични и изпълними: в какви проекти искате да участвате, с кои екипи да работите, какво ново искате да научите… Преразглеждайте списъка си с цели на всеки няколко месеца, защото това, което е важно за вас през първите три месеца на работа, може да се окаже, че ще бъде различно за следващите шест месеца.

Искайте обратна връзка

Искайте периодично обратна връзка от началника си, от екипа, от всички хора, с които работите по проекти и се научете да филтрирате информацията, която получавате – внимавайте с похвалите и приемайте внимателно критиките. Колкото по-добре анализирате това, което околните ви казват – толкова по-лесно ще ви бъде да се променяте, да израствате професионално и да научавате нови неща. Не забравяйте златното правило: никога не позволявайте да ви критикуват като личност, а искайте конкретни коментари и обратна връзка за качеството на работата ви!

На всеки се е случвало поне по няколко пъти да бъде най-новият член в екипа и да започва от нулата, така че без никакво притеснение слагайте усмивките и се мятайте в новите начинания, в крайна сметка винаги се учим и израстваме като личности там, където свършва зоната ни на комфорт. Да бъдеш новобранецът е едновременно предизвикателство и вълнуващо. Не забравяйте да се отпуснете, да опознаете членовете на екипа и да вършите работата си старателно. Тези неща помагат човек да стигнете далеч в създаването на положително и трайно впечатление на новата си работа.

Успех в първия ви работен ден – и всички последващи дни!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара