Малко познато е, че всеки човек може да изхвърля до 80% от токсините от тялото си чрез издишване, стига да диша правилно. Ние можем да се научим на изкуството да дишаме правилно като наблюдаваме новородените бебета. Виждали ли сте как стомахът им леко се повдига и прибира, докато те вдишват и издишват? Дишането е жизненоважен източник на енергия. Ключът към здравословния и щастлив живот се крие в правилното дишане. Когато се грижим за нашето дишане, то може да ни излекува от всички притеснения, стрес и тревоги и да ни зареди с положителна енергия.

На конференция в Германия Шри Шри Рави Шанкар – основател на международната хуманитарна организация „Изкуството да живееш“ (The Art of Living), която предлага курсове по йога, медитация и дихателно-медитативната техника Сударшан крия, обясни за връзката между дишането и емоциите: „Дишането е свързано с нашите емоции. За всяка емоция има съответстващ специален ритъм на дишане. Така че, когато не можем директно да контролираме своите емоции, можем да направим това с помощта на дишането си. Ако си актьор и режисьорът иска от теб да изразиш емоция на гняв, ще знаеш, че очаква да дишаш по-учестено. Ако трябва да изразиш спокойна емоция в някоя сцена, режисьорът ще очаква да дишаш по-леко и по-бавно. Когато разберем ритъма на дишането си, ние имаме осъзнат контрол над своя ум, можем да надвием отрицателните емоции като гняв, ревност, алчност и други, и сме в състояние да се усмихваме повече – да се усмихваме истински, от сърце.“

За да навлезем по-дълбоко в темата за дишането, говорим с Константин Драгов – национален координатор и първият български инструктор на „Изкуството да живееш“, който вече повече от 23 години практикува дихателни техники, йога и медитация.

Още докато учи строително инженерство в САЩ, той попада на курс на „Изкуството да живееш“, преподаван от един от професорите в неговия университет. Като всеки млад и амбициозен човек, Константин иска да бъде по-продуктивен, да подобри своята концентрация и памет, и затова търси точно тези техники, които да му донесат по-добри академични успехи. Тогава забелязва, че практикувайки техниките от курса той успява за 2 часа да научи материал, който преди му е отнемал 6 часа. Възхитен от ползите за себе си, решава като своя лична мисия, че всяко дете, млад човек – всеки българин, трябва да има възможност да научи тези техники. След като завършва магистратурата си с пълно отличие в САЩ решава да се завърне в България, за да преподава курсовете на „Изкуството да живееш“. През последните 18 години Константин Драгов пътува и преподава из цяла България – включително за лишени от свобода, държавни служители, частни компании,  тийнейджъри и деца.

Косьо, в днешния забързан начин на живот, а през последните две години и в пандемията от Ковид-19, която ни влияе не само физически, но и психически – имаш ли рецепта как да се справим със стреса? Наистина ли е възможно просто да го издишаме?

Да, всъщност точно това правим. С всяко свое издишване ние изхвърляме от организма си въглероден диоксид и още 250 други вредни за нас съединения. Проблемът е, че повечето от нас не дишат правилно или с пълния капацитет на своите бели дробове. Повече хора дишат средно с едва 30% от капацитета им. Това не им позволява да се освобождават от стреса оптимално. Цялото това напрежение (токсини) остава в организма и живеейки дълги години по този начин, един ден просто лекарите му дават диагноза – високо кръвно налягане, диабет, рак. Всичко това може да се избегне, ако всеки ден практикуваме дихателни техники. Точно това преподаваме в курсовете на „Изкуството да живееш“.

А как да разберем дали дишаме правилно?

Дълбоко или плитко е дишането ти? Повечето от нас дишат от гърдите – такова плитко дишане изпраща сигнал до мозъка, че нещо не е наред – че ние сме под стрес. Обратното – коремното (диафрагменото) дишане увеличава дължината на вдишването, осигурявайки богат прилив на кислород към мозъка и дава сигнал, че всичко е наред.

Наблюдавай дишането си и обърни внимание дали е дълбоко или плитко. Така можем да разберем най-лесно дали дишаме правилно.

И просто така – дишаш, дишаш и от стресиран изведнъж ставаш щастлив? Толкова ли е лесно? Защо всички не го учим в училище това?

Добър въпрос. Когато сме били бебета, всички сме правили йога (без да знаем) и сме дишали с пълни гърди – с целия капацитет на своите бели дробове, точно затова сме били и толкова щастливи. Когато погледнем някое малко дете, на 3-4 г., виждаме една широка усмивка – то е потопено в това, което прави във всеки един момент, от него струи истинска радост. Такива сме били и ние като малки деца. Но наистина нито в училище, нито у дома някой ни е научил как да се справяме с отрицателните емоции, когато те се появят в нас. Всъщност всяка емоция има съответстващ ритъм на нашето дишане. Когато сме нервни или ядосани дишаме по-ускорено, когато сме щастливи и спокойни – повече вдишваме, а когато сме тъжни – правим едни бавни дълги издишвания. Всеки може да наблюдава себе си и да забележи. В курсовете на „Изкуството да живееш“ преподаваме дихателно-медитативната техника Сударшан крия, при която използваме точно тази връзка на дишането с емоциите, като осъзнато дишаме ритмично, за да се освободим от негативните емоции. По този начин става тази трансформация – буквално дишаш, дишаш и ставаш щастлив.

Практичен съвет

Лесна, но ефективна техника за дишане, с която можеш да стартираш. Можеш да практикуваш тази дихателна техника по всяко време на деня на празен стомах.

Когато умът ти претоварен с дейност (burnout) и не можеш да спреш да мислиш за нещо (например нещо, което някой е казал за теб). Намери тих ъгъл и направи дишане Пчела (Брамари пранаяма), за да сложиш спирачки на забързания си ум. Тази дихателна техника е от голяма полза за хората с високо кръвно налягане.

Как да направим Брамари пранаяма (дишане Пчела):

  • Седни с изправен гръбначен стълб на тихо, добре проветрено място и затвори очи.
  • Наблюдавай усещанията в тялото си – тази вътрешната тишина.
  • Постави показалците на хрущялчетата на ушите си.
  • Поеми дълбоко въздух и при издишване, внимателно притискай и отпускай хрущялчетата на ушите си, сякаш ги затваряш и ги отваряш леко – като пулсиращо вдижение. В същото време издавай със звука “МММммм“ – като жужене на пчела.
  • Вдишай и го направи отново… още 3-4 пъти.
  • Наблюдавай дали усещаш лека вибрация в областта на лицето и главата.
  • Остани със затворени очи 2-3 минутки и наблюдавай ефекта от техниката.

Отзиви на участници в курсовете:

„С дихателната техника Сударшан Крия в съчетание с йога успях да се справя с високото си кръвно налягане, дископатия, два вида алергии, успях да преоткрия себе си и ми даде възможност да бъда полезен на другите.“

Пламен Кателиев

„Благодарение на курсовете на Изкуството да живееш чувствам значително подобрение на физическото и психичеко състояниe. Практиката Сударшан крия и медитациите ме успокояват, така както нищо друго, което познавам. Благодарение на тях се освободих от вредни навици, които ми пречеха да живея свободно. Препоръчвам на всички желаещи да научат нещо ново, да се освободят от проблемите си или да разширят знанията си в сферата на йога, да изкарат курса.“

Татяна Димитрова

Facebook Twitter Google+

0 Коментара