Турският „Източен експрес“ е един от най-живописните железопътни маршрути в света. Той предлага незабравимо пътуване от центъра до източната част на Турция.

Обхващайки приблизително 1,310 километра, пътуването с влак започва в турската столица Анкара, продължава до Къръккале, Кайсери, Сивас, Ерзинджан, Ерзурум и завършва в Карс.

Като продължава около 26 часа, пътуването позволява на пътниците да се любуват на разнообразната природа на Турция и да видят как източните провинции се превръщат в необикновени зимни дестинации през сезона.

„Единствено по рода си“ приключение

Два отделни влака се движат по маршрута Анкара-Карс, Източният експрес и Туристическият Източен експрес. Източният експрес стана толкова популярен наскоро, че туристическа версия беше добавена към маршрута през 2019 г., за да отговори на търсенето.

Източният експрес включва пулман и кушет вагони и има приблизително 50 спирки, докато Туристическият експрес включва спални вагони и вагони за хранене с 29 спирки.

Докато Източният експрес има ограничено време за почивка, Туристическият има почивки от два до три часа, така че пътниците да могат да разгледат повече.

Новата сезонна услуга на Туристическия експрес спира за разглеждане на забележителностите на гарите Ерзинджан и Ерзурум в посока Анкара-Карс, и на гарите Илич, Диврии и Сивас в посока Карс-Анкара, което е обратният маршрут.

Туристическият Експрес разполага с осем комфортни спални вагони и един вагон-ресторант. Всеки спален вагон включва  десет купета (стаи) с по две легла. Въпреки че пътниците могат да се насладят на закуска и вечеря във вагон-ресторанта, нарастваща тенденция – повлияна от социалните медии – е да се вечеря в комфорта на собственото купе, където пътниците могат да приготвят и декорират маса по свой вкус с деликатеси, които носят или поръчват от спирките по маршрута.

Последната спирка е Карс, магическият зимен град на Турция.

Нарастващата популярност на този влак-атракция го превърна в най-уникалната зимна дестинация за пътниците. Красотата на Карс и другите живописни анадолски градове по маршрута, са важни фактори за тази слава. В североизточна Турция, Карс е едно от най-старите селища в Анадола, приютило урартите, персите, източните римляни, селджуките, османците и руснаците, наред с много други.

Местоположението на града е кръстопътя на много важни търговски пътища, включително Пътя на Коприната. Това доведе до развитието на многопластова, архитектурно и културно богата дестинация. Хотелите в центъра на Карс приемат гости във великолепни сгради в балтийски стил, а градските ресторанти, известни със своите кавказки представления и уютна атмосфера в студените зимни вечери, доптинасят за това  града да бъде уникален. Богатата кухня на Карс, известна със своите отличителни вкусове – особено местните сирена и сезонните гъши ястия – са само част от многото удоволствия, които градът предлага на посетителите.

Разходката из центъра на града разкрива няколко прекрасни сгради от базалтов камък. Тези акценти включват джамията Фетие, джамията Кюмбет, замъка Карс и структурите около потока Карс.

Археологическият обект Ани, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, несъмнено е една от най-необикновените спирки в района. От стените, обграждащи древния град до разнообразната колекция от катедрали, джамии, кервансараи и мостове, които са оцелели непокътнати до наши дни.

Ани предлага поразителна картина със структури, които носят религиозните, административни, военни и граждански архитектурни примери на период до настоящето. Прочут  също като известна ски дестинация, Карс е домът на ски центъра Саръкамъш. Той включва третата по височина ски писта в света, както  и сняг, който се вижда само в Алпите. Друго приятно изживяване в Карс е да отпразнувате вековна традиция, като карате шейни, теглени от коне по езерото Чълдър, което замръзва в края на ноември, покрит  с дебел лед.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара