Отглеждането на цветя е ползотворно занимание и удовлетворяващо хоби, което украсява градината и подобрява естетиката на дома.

Съществуват хиляди видове растения, позволяващи отглеждане в саксия. За всяко от тях има характерни изисквания, които определят спецификата на тяхното отглеждане. За ентусиасти в градинарството, които са и начинаещи, е препоръчително да се стартира от по-невзискателни стайни растения за отглеждане в саксия.

Ето кои са най-непретенциозните за отглеждане саксийни цветя:

Кактус

Кактусът е едно от най-лесните растения за саксийно отглеждане. За неговото развитие са важни няколко основни правила и насоки. Те включват избор на добра почва за кактуси, която дренира добре и не задържа вода. Саксията трябва да разполага с дренажна система, за да се избегне задържането на вода около корените. Кактусите предпочитат по-топли условия и не толкова висока влажност, затова трябва да се избягват топли места без водни пари и влага.

Кактусите са непретенциозни и по отношение на торенето. Те не изискват редовно или прекомерно наторяване, но е важно да се подхранват веднъж или два пъти годишно през периода на активен растеж.

Пеперомия

Пеперомията е изключително популярно растение за отглеждане в саксия, което е и непретенциозно за отглеждане. Това растение е изключително устойчиво и издръжливо. То може да се справи с различни условия на отглеждане и е малко изискващо, което го прави идеално за хора, които не се грижат прекалено много за растенията си.

Освен това, пеперомията може да се отглежда успешно на места с по-малко осветление. Това растение е доста толерантно към сенките и не изисква изключително ярко осветление за успешно развитие. В допълнение, пеперомията рядко се нуждае от прекомерни грижи. Не е прекалено чувствителна към промени в температурата или влагата, което го прави идеално за хора с ограничено време за грижи за растенията.

Фикус

Фикусът е едно от най-непретенциозните саксийни растения за отглеждане, като за него съществуват няколко важни правила. Първото от тях е светлината – растенията обичат светлина, но не пряка слънчева светлина. Препоръчително е те да се отглеждат на място с достъп до светлина в някои части на деня, не през целия ден.

Друго правило за отглеждането на фикус в саксия е температурата. Фикусите са чувствителни към промени в температурата. Оптималната температура за тях е между 15°C и 25°C, като е желателно да се поддържа, за да не се причини изцъфтяване.

Сансевиера

Сансевиерата, известна още като „Мечоезик“ или „Змийска растелина“, е изключително устойчиво саксийно растение, което е лесно за отглеждане. Сансевиерията може да се отглежда както на директна слънчева светлина, така и на място с малко по-слабо осветление. Еднакво добре ще се чувства както в ярко осветление, така и на място с по-малко слънце.

Цветето е едно от най-непретенциозните саксийни растения за отглеждане, тъй като издържа на дълготраен период, в който да не се полива. Тя може да бъде поливана рядко, като се позволява на почвата да изсъхне изцяло между поливанията. Това е растение, което понася по-добре сухата почва, отколкото твърде мокра.

Освен това, сансевиерията не изисква често торене. Растението може да се тори периодично, един или два пъти годишно, с универсален тор за вътрешни растения, следващ инструкциите на опаковката.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара