Разнообразието от шкафове за обувки, предлагано на мебелния пазар, може да хвърли в недоумение, хората, които планират да се сдобият с такова мебелно изделие. Шкафът е задължителна мебел за всяко антре. Основната му задача е компактно съхранение на обувките на всички членове на дадено домакинство, включително сезонни и домашни пантофи.

Ако търсите да закупите шкаф за обувки за своя дом, трябва да се запознаете с особеностите на този вид мебели – с техния дизайн, материали и видовете конструкции. В следващите редове ще ви дадем полезна информация относно обувните шкафове, която ще ви помогне да изберете правилно шкафа за предверието на своя дом.

Изисквания към шкафовете за обувки

Изискванията към всички шкафове за обувки са почти сходни при всички купувачи. На първо място стои изискването за размерите на изделието, като се има предвид ограниченото пространство в коридорите на болшинството апартаменти. Много често се избира тесен и висок модел, с който да се използва вертикалната площ на предверието.

В същото време рядко се прави компромис с капацитета на съхранение. Потребителите очакват шкафът, който ще закупят, да предлага възможност за съхранение не само на ниски обувки, но и на боти и ботуши. Шкафовете с добре обмислено вътрешно оформление имат различна височина на отделенията или поне възможност за нейното регулиране спрямо нуждите.

Опростеният и практичен дизайн е приоритет за болшинството купувачи, тъй като той създава удобство при ежедневното прибиране и изваждане на обувките. Желателно е шкафът да има затваряне, което дава оптимален достъп до съхраняваните вещи. В същото време традиционното радиално отваряне не винаги е плюс, тъй като отворената врата пречи на преминаването в коридора.

Не на последно място, шкафът трябва да е устойчив на външни въздействия, включително сътресения и удари, и лесен за почистване от прах, кал и други замърсители. Повърхността е желателно да не се деформира и гние при контакт с влажни подметки, затова е важно материалът на рафтовете да има защитно покритие.

Шкафовете, които отговарят на всички тези изисквания, осигуряват удобно и компактно съхранение, а в същото време допълват естетически малкото пространство. Предимство имат моделите с модерен дизайн и актуални разцветки. Днес производителите залагат на светли тонове в мебелите за коридор и антре.

От какви материали се изработват шкафовете за обувки?

Материалът играе ключова роля за здравината на шкафа и експлоатационния му живот. Днес на пазара се предлагат продукти от различни материали – от масив до метал и пластмаса. Естественото дърво е премиум вариант, отличаващ се с високо качество и естетичен вид. Този материал е екологичен и издържа много години. Често принадлежи към елитния сегмент мебели.

Ламинираното ПДЧ (ЛПДЧ) е най-често използваният материал. Шкафовете за обувки от ПДЧ са по-достъпен вариант с добри експлоатационни характеристики. Материалът често имитира външния вид на различни видове естествено дърво. Шкафът от ЛПДЧ е лек и удобен за местене, а благодарение на ламинатното покритие – и устойчив на влага.

Пластмасата е най-бюджетният вариант, но нейната повърхност е склонна към надраскване и е по-малко практична. Външният ѝ вид също така може да не отговаря на естетическите изисквания на потенциалните собственици. Предимство на пластмасовите шкафове е, че са напълно устойчиви на вода – не гният и не се деформират.

Металните шкафове за обувки са идеални за модерен интериор, но не винаги са подходящи за класически интериорни стилове. Изборът на шкаф за коридора е тясно свързан не само с неговата функционалност, но и с дизайна, който трябва да бъде съчетан с цялостния стил на предверието.

Как да изберете подходящия модел?

Шкафът, който ще изберете за съхранение на вашите обувки, трябва да отговаря не само на площта на предверието, но и на интериорния му стил. Така например, класическият интериор предполага изящни линии, симетрия и декоративни шарки по фасадите и корпуса на шкафа. Изберете естествени дървесни нюанси, бежови или пастелни цветове.

В минималистичния интериор мебелите са семпли и без декорации, цветовата палитра е съсредоточена върху неутрални и спокойни нюанси, предимно бяло, черно, кафяво. Стилът Лофт (таванско помещение) предполага комбинация от дърво и метал, пресъздавайки атмосферата на индустриалния стил от началото на 20 век.

Шкафовете в стил Хай-тек представят модерен и впечатляващ външен вид, смесвайки стъкло, метал и дърво. Обикновено се срещат в сиви, черни или метални нюанси с лъскави повърхности. При стила Арт Нуво шкафовете изглеждат лаконични и строги, използват се контрастни цветове или комбинации от светло и тъмно венге.

При избора на шкаф за обувки е важно да се вземе предвид неговия стилистичен дизайн и цветова схема, така че да допълва хармонично цялостния дизайн на коридора и да се превърне в неразделна част от интериора.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара