Досега не съм срещнал жена, която да не иска да изглежда добре. Интернет е пълен с диети и съвети за здравословно хранене и отслабване и по всичко личи, че няма недостиг на информация.

Защо тогава 95% от хората се провалят в опитите си да отслабнат и да подобрят здравето си?

Явно информацията не е достатъчна, за да постигнат трайната промяна, за която мечтаят. Съветът, „Яж по-малко и се движи повече“ също изглежда да не работи.

Ако работеше, отдавна всички да са се справили със затлъстяването. Има обаче три основни фактора, които са ключът към всяка цел. Фактори, за които фитнес индустрията знае твърде малко и не разбира.

Фактор 1: Вътрешна психология

Всичко започва с историята, която всеки от нас разказва 24х7 в съзнанието си. Точно тази история аз наричам вътрешна психология.

Нека да си представим нещо за момент. Жена иска да отслабне, но в главата й непрекъснато се въртят неща като:

  • „Защо да опитвам отново? Пак ще се проваля.“
  • „Здравословната храна е супер безвкусна.“
  • „Тренировките са досадно и неприятно изживяване.“
  • „Не мога да се променя. Обречена съм да си остана такава.“
  • „Нямам воля.“
  • „Нямам време.“

Какъв е шансът на тази жена да успее дори и да има идеалната персонализирана стратегия за отслабване? Ще ти кажа. .шансът е никакъв. При първата трудност тя ще се откаже. Гарантирам го! Виждал съм го прекалено много пъти, за да знам, че е истина.

Преди да променим тази история в такава, която да подпомага фитнес целите, нищо няма да се промени за нас.

  • Извод:

Преди да сменим неща като фитнес програма, диета, инструктор и така нататък, трябва да променим историята в главата си. Трябва да променим вътрешната си психология и човека който сме, ако искаме да постигнем трайна промяна.

Фактор 2: Не диета, а навици

Много хора започват диети, които никога не довършват. Това си има своите причини да се случва. Точно това краткосрочно мислене, „2 месеца съм на диета“ е голям проблем.

2 месеца на диета и после какво? Връщаме се към старите си навици – точно тези, които са ни направили дебели и болни. Не е голяма изненада, че напълняваме отново след края на диетата, нали?

Ключът към трайното отслабване се крие от части в малките промени и постоянството. В това да правим малки неща, но редовно, все ден и достатъчно дълго докато постигнем целите си. Това са същите тези малки неща, които в моментите на избор сякаш нямат никакво значение, но изпълнявани редовно години наред акумулират и правят цялата разлика.

Много хора се питат, „Как се докарах до тук?“

Аз винаги им казвам да насочат вниманието си към автоматичните навици, които са част от ежедневието им.

  • Извод:

Забрави за неща като 90 дневна диета, а се фокусирай върху малки и безумно лесни промени, които можеш да следваш редовно достатъчно дълго, така че да се превърнат в автоматично поведение.

Когато наредиш достатъчно здравословни навици, всичко останало е в ръцете на времето, което ще акумулира техния ефекти и след година – две ще се озовеш на едно различно и много по-хубаво място без да разбереш кога се е случило всичко това.

Фактор 3: Средата е по-силна от волята

Ако има едно нещо, на което хората приписват всичките си проблеми, то това е липсата на воля. Волята обаче не е толкова важен фактор и има нещо много по-силно от нея – средата.

Нашата физическа и социална среда определя до голяма степен поведението и навиците ни. Ако сте заобиколени от хора, които нямат навика да тренират и да се хранят здравословно например ще ви е много по-трудно. Много често се случва, когато някой се опита да промени нещо в себе си, вместо да му помагат хората да се опитват да го откажат.

  • Извод:

Ако искаш да постигнеш трайна промяна, избери стратегия, която не разчита на волята, а умно управлява средата ти, така че желаното поведение да е лесно (дори неизбежно), а вредното трудно, а защо не и невъзможно.

Още полезни съвети от Никола Томов и други експерти на: Aesthetic by Science

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара