Сърбящи, воднисти пъпчици на устната – класически пример, че се събужда херпес. При повечето хора причината за неприятния обрив е вирус, който дреме незабелязано в организма още от детството. Отключват го инфекции, силен стрес, продължително пребиваване на слънце. Веднъж активиран, той започва да се размножава с бясна скорост и накрая разцъфва на устните.

Спрете го!

С херпеса трябва да започнете да се борите в самото начало на появата му, което се познава по силния сърбеж, зачервяване и опъване на кожата в засегнатия участък. За да стопирате разрастването му, трябва на всеки половин час да налагате поразеното място с кубчета лед.

Много помага и натуралното масло от чаено дърво. При първите признаци няколко пъти дневно налагайте проблемните места с памуче, напоено със 7 капки от маслото. Не използвайте един и същи тампон повече от веднъж.

Най-надеждни и бързи като действие са мазилата на основата на ацикловира. Така че, ако често ви излизат херпеси, не е лошо да имате винаги едно от тези средства в запас в домашната аптечка и в тоалетните принадлежности при пътуване.

Не го дразнете!

Няколко са правилата, с които ще се предпазите от усложнения или рецидиви на херпес:

  • Ако вече се е появил, не го чешете с пръсти, защото има опасност да разнесете инфекцията. Естествено, докато го има, докато го излекувате напълно, сте под забрана да се целувате.
  • Яжте по-често картофи, млечни продукти, плодове и зеленчуци, богати на витамин С.  Повторните появи на херпес може да се предотвратят или поне да се разредят с помощта на лизиновата аминокиселина, която се съдържа в тези храни, а така също и дрождите на бирената мая.
  • Не пренебрегвайте защитата на устните срещу вредното въздействие на външната среда. Сутрин ги намазвайте с крем с UV-фактор.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара