Получилото международна известност шоу “Rock the Operа” ще зарадва българките фенове за първи път на 19 декември, когато зала 1 на НДК ще се разтърси от класичеки рок хитове. По неповторим начин ще прозвучат легендарни парчета като “Shine On You Crazy Diamond” на Pink Floyd, “We Are The Champions” на Queen, “Smoke On The Water” на Deep Purple и “With or Without You” на U2. За това ще се погрижи диригентът Фридман Рийле, който ще ръководи в София Симфоничния рок оркестър и солисти от Пражката филхармония.

Идеята за този проект се появила у Рийле, когато решил творчески да съчетае двата жанра – рока и класическата музика. Така през 2001 г. се ражда “Rock the Opera”, шоу, чието име съдържа виц и закачка – “да  разтърсим операта”. Първите експерименти на младия диригент го довеждат в България, където през 1999 г., насърчен от приятели музиканти, записва експериментално симфонична версия на “Highway Star” – емблематична песен от репертоара на Deep Purple.

Следват нови записи и концертни изпълнения на класически рок парчета, като още в началото Рийле получава подкрепа от Иън Гилън, легендарно име в британския и световния рок, с когото имат единадесет съвместни сценични  изяви. С огромен успех шоуто преминава през Виенската опера, Концертгебау в Амстердам и Античния амфитеатър в Атина. Срещите с публиката са повече от 50.

В “Rock the Opera” диригентът е останал изцяло верен на мелодията, запазил е звученето на оригиналните хитове, но е добавил изисканост и обем, каквито може да даде само симфоничен оркестър. Въображението на рок феновете е провокирано от самия факт, че пред изпълнителите няма бариера между жанровете. Едно е сигурно – те ще получат истински рок!

За своето шоу в България Фридман Рийле е привлякъл известни имена като Невена Цонева, Явор Захариев, Борис Солтарииски, Красимира Иванова и Маркета Полицкова.  На 19 декември със Симфоничния рок оркестър ще свирят и виртуозите от Ку-Ку бенд  Цветан Недялков (соло китари), Георги Милчев – Годжи (бас китара) и Венелин Венков (барабани). Билетите се разпространяват в мрежата на Eventim.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара