Едва ли всички знаят, че тиквата е много полез­на и лековита. Свежият нектар от тиква (половин или една чаша в денонощие) е добро средство при заболяване на бъбреците и черния дроб.

Отвара от тиква утолява жаждата и понижава температурата на болния. Лекарите съветват да се яде печена и варена тиква при сърдечносъдови заболя­вания, атеросклероза, затлъстяване.

Освен това тиквата очиства организма от отрови. Може би всичко това ще ни накара да се отнасяме с по-голямо уважение към нея. Още повече, че от тиква мо­же да се приготвят много вкусни ястия и десерти.

Руските готвачи например пекат тиква в тесто или я задушават със сметана, правят крем-супа, крем за плодови пити, блини и палачинки, тиганици и котлети.

А арменците предпочитат да готвят тик­ва с месо или с ориз. Освен традиционния тиквеник, предлагаме да опи­тате тази рецепта от арменската кухня.

Пълнена тиква

Една цяла тиква, около 1,5 кг;

ориз – 3 супени лъжици;

сушени сини сливи или джанки – 100 г;

стафиди – 30 г;

кисели ябълки – 200 г;

счукана канела – 1 г;

масло – 70 г;

захар и сол по вкус.

Приготвяне:

Отрежете капака на тиквата и я изчистете от семките и меката част. Малко от меката част наре­жете иа ситно; прибавете към нея леко сварения ориз, стафидите, сливите, нарязаните на сламки ябълки, захарта, канелата, посолете и смесете всич­ко много добре. Напълнете тиквата с приготвената смес, покрийте я с отрязания капак, сложете я в на­мазана с масло тава и изпечете. След като изстине, нарежете я на парчета. При поднасянето полейте всяко парче с разтопено масло.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара