На 19 и 20 октомври в хотел „Метрополитън“ в София ще се проведе международен конгрес по йога под надслов: „Йогата в съвременния свят“. Вера Захариева, председател на Българската федерация по йога, разказва за предстоящото събитие.

Практикуването на йога в България и по света заема все по- големи мащаби. Това ли ще е една от темите в предстоящия конгрес?

Йога е наука за живота и всеки намира в нея себе си. Затова и в България, и по света, хората обръщат вече вниманието си към по-значимите ценности в ежедневните си ситуации и трудности и се стараят да възродят мира в душата си.  Вторият международен конгрес, организиран от Българска Федерация по йога, ще бъде едно от значимите събития на 2019 г. и неговата цел е запознаването на обществото ни с йога като философска система, а не гимнастика, йога като терапия, а не спорт, йога като наука, а не забавление, йога като нужда, а не алтернатива, с което всъщност отразява и вътрешното търсене на човек. Затова са подбрани лектори, които имат дълбоки познания в древната наука, богат практически опит или са извършили сериозни научни изследвания за въздействието на йога.

Многоуважаваният д-р Шарма е бил гост на „Жената днес“. Ще бъде ли сред поканените и кои други важни гости ще присъстват?

Да, за нас е щастливо събитие д-р Шарма да бъде наш гост и учител отново и да бъде пак с българското йога общество. Той е и експертно лице за оценяване обучението по йога, титла, присъдена му от Световната здравна организация. Наши гости ще бъдат и д-р Нараян Джоши, който е постигнал забележителни успехи в лечението на невротични болки, болки в мускулите, ортостатични дисфункции чрез методите на Нади вигян и Прана санчаран крия.

Проф. Н.В.Рагхурам ще сподели мъдростта на йога учението по отношение на човешката личност, както и на еволюционния път на човека към вегетарианството.

Сред гостите са и д-р Манож Кумар от Индия, както и Лиза Кейли-Ашли, която е клиничен психолог, йога учител, йога терапевт със сертификат от Международната асоциация на йога терапевтите IAYT и йога преподавател от Лондон .

Забележително е и българското участие в конгреса, което също дава своя принос към научния и терапевтичен ефект на йога с имената на д-р Стефан Илчев, Анна Бакалова, Владимир Въжаров, Кирил Коларов, Красимир Логофетов и др.

Освен лекционната част ще има ли практически демонстрации и какви?

Да, ще има и йога практики вечерта след лекциите на 19-ти октомври, като завършек на деня. Както и неделният ден ще започне с практика по йога, за да се тонизират слушателите и да започнат деня свежи и спокойни. Практиките ще бъдат с терапевтична насоченост с цел оздравяване и  тонизиране на тялото.

С какво този конгрес ще помогне на българските настоящи и бъдещи йоги –  учители и практикуващи?

Целта на конгреса е да покаже значението на йога за съвременното общество, както и да даде форум за нов принос към йога науката и практиката и нейните взаимоотношения с други дисциплини.

Вторият международен йога конгрес ще има изключителен принос за всеки един, независимо дали е практикуващ или незапознат с йога.

Темите, които сме засегнали, вълнуват  всички хора, а именно: йога при диабет, Традиционни признаци за излекуване,  йога  в училищата, звукотерапия, вегетарианстовото. Ще има и лекции за йога учители като: Йога и психология, Йога и веданта, Изкуството на специфичната медитация, Ролята на кармата и др.

За програмата и практическите занимания можете да прочетете в сайта на Българска Федерация по йога: 

www.yoga-bf.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара