Ползите от спортуването са неоспорими и хората биват насърчавани да спортуват все повече, за да преборят последиците от застоялия начин на живот. Малко известно обаче е какви са рисковете при прекомерна физическа активност при хора с предразположение към сърдечни проблеми. Прочетете интервюто с известни австрийски специалист проф.д-р Мартин Шилингер. Той е специалист по вътрешна медицина, кардиология и ангиология във Wiener Privatklinik, Виена, Австрия. Автор и съавтор е на над 200 научни доклада, включително  и на многобройни статии в известни международни списания. През 2010 г. проф. Шилингер става един от 50-те най-известни специалисти в своята област.

Медицинската и научна специализация на проф. д-р Мартин Шилингер е диагностицирането и лечението на нарушения в кръвообращението идващи от сърце, мозък или крайници, както и свързаните рисковите фактори (хипертония, диабет, кръвни липиди), с фокус върху минимално инвазивното лечение на тези заболявания.

Всички знаем, че спортът е от съществено значение за здравето ни и играе основна роля за предотвратяване на сърдечни заболявания. Бихте ли обяснили основните ползи от физическата активност за здравето на сърцето?

Упражненията за издръжливост като бягане, плуване или колоездене подобряват метаболизма, намаляват кръвното налягане и нивата на кръвната захар и кръвните липиди. Освен това влиянието на симпатиковата нервна система върху сърцето е намалено, така че стресовата устойчивост на сърцето се подобрява, търсенето на кислород е намалено и общия риск от сърдечни заболявания също се редуцира.

Силовите тренировки във фитнес залата, които са предназначени за изграждане на мускули, също подобряват здравословното състояние, ако се изпълняват умерено (без подкрепа на протеини или хормонови добавки), като подобряват съотношението мускул/мазнина. Мастната тъкан, особено коремните мазнини, повишава риска от метаболитни нарушения като диабет, което е един от най-важните фактори за сърдечни заболявания.

Затова в заключение препоръчваме добър баланс между спортове за издръжливост и силови тренировки в съотношение 3:1.

Има ли риск да „прекалим“ с тренировките и това да се окаже разрушително за здравето ни?

При наличие на значимо сърдечно заболяване, усилията по време на спорт могат да причинят сърдечна недостатъчност или сърдечен удар. Следователно, в определена възраст – в зависимост от индивидуалния профил на риска – хората трябва да прегледат сърцето си, преди да започнат интензивна тренировъчна програма. Това обикновено се препоръчва на възраст от 50 години при иначе здрави хора, и по-рано при пациенти с известни рискови фактори като диабет, артериална хипертония или при пушачи.

Но дори и при липса на съществуващи сърдечни състояния, тежките спортове при хора без подходящо тренировъчно състояние могат да причинят увреждане на сърцето и организма, особено в случай на дехидратация или прегряване.

Бихте ли ни обяснили какво означава „синдром на атлетичното сърце“?

Обикновено това е следствие от продължителни екстремни условия на тренировка в съчетание с прием на протеини и хормонови добавки, водещи до растеж на мускулите на сърцето, удебеляване и накрая неадекватно уголемяване, което след това води до слабост на сърцето (дилатативна кардиомиопатия) и аритмия (предсърдно мъждене). При някои спортисти това е причинено от постоянни интензивни тренировки по време на епизоди на вирусни инфекции, водещи до миокардит.

Имате ли такива пациенти и как ги лекувате?

Много от тези пациенти посещават кардиолога години след като са прекратили активната си спортна кариера в състояние на напреднала сърдечна недостатъчност. Поради изначално добрата си тренирочъвна форма, тези пациенти са в състояние да компенсират сърдечната недостатъчност доста дълго, така че посещението при специалист се отлага доста напред във времето. Лечението обикновено съдържа специфични лекарства за сърдечна недостатъчност, при някои пациенти имплантиране на кардиовертер-дефибрилатори или дори устройства за поддържане на сърцето.

Какви са симптомите на този феномен?

Типични симптоми са задух, подуване на краката, болка в гърдите и значително намалена способност за изпълняване на упражнения.

Обикновено хората не посещават специалист, докато не се появят симптоми и значителни признаци на влошено здраве. Вродените сърдечни недостатъци понякога не се откриват при млади хора. Колко опасно е да се спортува в този случай и какви са симптомите, които могат да подскажат, че има проблем със сърцето ви? Кога е препоръчително да посетите лекар?

Всички професионални спортисти трябва да посетят лекар за сърдечен ултразвук в началото на кариерата си на възраст между 15 и 18 години. Всички основни видове вродена сърдечна недостатъчност ще бъдат открити по този начин.

При хоби спортуването симптоми като припадък, задух, болка в гърдите, сини устни, подуване на краката, световъртеж или замаяност при усилие или намален капацитет за упражнения трябва незабавно да предизвикат посещение при кардиолога.До каква степен вида спорт, който практикуваме има значение?

Има ли спортове, които носят по-висок риск за здравето на сърцето?

Като цяло няма спортове, които са опасни за здраво сърце, освен ако не са съчетани с неподходящи вещества (допинг) за подобряване на спортните резултати.

Какво можете да посъветвате младите хора, които желаят да спортуват и са склонни да прекаляват с тренировките, давайки на тялото си много повече от необходимите ежедневни упражнения?

Има три най-важни препоръки: 1. Започнете да тренирате само ако се чувствате здрави и добре, не ходете на тренировки с треска или продължаващи (вирусни) инфекции, 2. Увеличaвайте седмично времето си за упражнения и се опитвайте да спазвате винаги една и съща интензивност на тренировка – трябва да се избягва например усилено натоваване в продължение на 2 месеца, последвано от напълно спиране на активността за известно време, при което след това започването на тренировки със същата висока интензивност. 3. Внимавайте за приема на течности, дехидратацията е най-честата опасност при лица, които прекаляват със спортната си програма.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара