Наскоро се появи една дума, която е свързана с проблемите на храненето. Автор е една британска фирма за генетични изследвания – интересна тема и изследване, което дава тема за размисъл. И въпреки че научната стойност засега е малка, струва си да бъде отбелязана. 

„Нутрихондрия“

В началото бяха Вега-тестовете и информацията, която се изсипа за глутена. После започна силно да се говори за млякото и как храната на бебето на кравата не е подходяща за хората.

Наистина има хора, които имат проблем с лактозата и глутена, но в случая авторите се концентрират върху темата, че самодиагностицирането и изключването на групи храни е по-скоро проблем, а не лечение или добър навик. Пикът на ограничаване на млечни продукти и глутен е във възрастта 25-35 години, като само 5% наистина има причини да го правят.

Дефиниция: свръх внимание към отрицателните ефекти, до които може да доведе режимът на хранене, като човек има и склонност към самодиагностициране на хранителни непоносимости или алергии въз основа на предположения или недостатъчни доказателства.

Нутрихондрията е близка с орторексията, но и с ограниченото хранене, като различното освен темата за „чисти“ храни е самодиагностицирането на хранителни непоносимости без медицински доказателства, които да подкрепят това твърдение.

Но да речем, наистина имате проблем с глутена, макар да не е диагностициран от лекар. Това прави ли ви нутрихондрик? Част от определението за нутрихондрия е загрижеността за негативните последици – и само по себе си се превръща в нов стрес в деня ви – къде и как да се храните, с кого и къде да се виждате, и изобщо детайли от ежедневието, които най-вероятно разсейват други ваши тревоги, за които обаче се опитвате да не се тревожите.

Така имате излишен стрес и притеснения и изсмуква удоволствието от яденето на неща, само защото те имат добър вкус. Когато имате балансирана диета, няма абсолютно нищо лошо в случайните лакомства, а манията всичко, което консумирате да е здравословно, започва да влиза в зоната на орторексията.

Храната не е само гориво, тя е и удоволствие, общност и връзка с другите. Ако наистина имате физическите симптоми на алергия или непоносимост, непременно посетете личния си лекар или алерголог, не се лекувайте по гугъл.

Реално хората, които са сериозно засегнати от непоносимост към глутен и лактоза са малко, но с подхранването на идеята за специфични продукти, нараства и търсенето им – това са храни, в които липсва една или повече съставки и те ежегодно са с ръст на продажбите. Нещо като захарта в газираните напитки, която бе заместена от подсладители и глюкозо-фруктозен сироп, чиито качества не са по-добри.

Затова и етикетът „без глутен“ не е задължително да означава „по-зравословно“. Същото важи и за заместителите на млякото. Изобщо премахването на цели хранителни групи може да доведе до хранителни дефицити. Затова – бъдете внимателни и ако се притеснявате – правете си изследвания при хора, които имат подходящо образование.

Данните от изследването

  • 1 от 3 британци е нутрихондрик
  • 32% вярват, че имат непоносимост към мляко и млечни продукти и 24% непоносимост към глутен
  • 22% започват да вярват, че може да имат непоносимост към храна след като чуят, че известна личност има такава
  • 7% от лицата на възраст 16-24 години са престанали да ядат един или друг зеленчук в следствие на убеждението, че имат непоносимост съм него

От сайта на Детелина Стаменова

Facebook Twitter Google+

0 Коментара