Дюк Нуамеруе е само на 24, но има забележителна колекция от купи в два спорта – таекуон-до ITF и кикбокс. Преди броени дни българинът с нигерийски корени се завърна от Словения, където развя българския трибагреник на почетната стълбица, печелейки европейска титла по кикбокс в стил лайт контакт. Състезателят на столичния клуб ABC Fight Club има и световна титла в същия спорт от миналата година, освен това е и неколкократен европейски шампион и бронзов медалист от световното по таекуон-до.

Duke s priqtelkata si

Другата страст на Дюк са хипхопът и танците

Изкусният боец има лирична душа – пише текстове, реди бийтове и танцува. Снимал се е в клиповете на 100 кила, Бобо, Бо Леон и други. Между залата, състезнаията, музиката и танците талантливият младеж заляга и над учебниците – учи бизнес и мениджмънт в Американския университет в Благоевград.

Дюк израства в семейство на спорти­сти – майка му е състезателка по хандбал, а баща му – футболист. Баща му е нигериец и пристига у нас, за да учи в Националната спортна академия. Запознава се с майка му, която тогава има ресторант. Семейството често пътува до Нигерия, за да прекара време с роднините. Под въздействието на родителите си Дюк започва да тренира футбол още в първи клас, сменяйки шко­лите на „Левски” и ЦСКА. В тийнейджърските години силно се впечатлява от бойните сцени в екшън филмите и тайно си

мечтае да е като Джеки Чан или Жан Клод ван Дам.

Duke Nuamerue

И дори не предполага, че един ден ще надскочи своите идоли по умения и постижения на татамито. Когато е на 15, случайно попада на тренировка по таекуон-до. „Влюбих се в този спорт от първия миг. Самоуважението и почитта към другите, както и самодисциплината на трениращите бяха нещата, които ме спечелиха”, спомня си Дюк. Оттогава вече 9 години той е всеки ден в залата. А талантът му се проявява веднага – взима по две учебни степени наведнъж, а скоро след това започва и със състезанията, с което слага началото на огромната си колекция с титли по таекуон-до и кикбокс.

Всъщност с кикбокс се занимава едва от 3 години, а миналата година за първи път решава да участва на международно състезание. Заминава за световното първенство в Анталия без големи очаквания, а се

завръща със злато в своята категория в стила лайт контакт.

„Мога да приложа техниките от таекуон-до в кикбокса и техниките от кикбокса в таекуон-дото. Двата спорта ми помагат да развия играта си много по-добре”, обяснява европейският и световен шампион в двата спорта Нуамеруе.

Duke Nwamerue (1)

„В източните спор­тове има строга дистанция между учител и ученик и това много ми харесва. Кара ме да се чувствам пълноце­нен и ме самодисциплинира. Ролята на треньора за резултатите на състезателя е основна. Треньорът е този, който изготвя програмата ми на тренировки, работи с мен за усъвършенстване на техниката. Той ме насочва за грешките и слабите места на противника, за да мога да използвам конректната техника.”

Дюк говори спокойно, обрано и концентрирано, което дължи на спортовете и на медитацията. Веднъж на ден се усамотява за  медитация, за да освободи стреса. Техниката на медитирането научава от тибетски лама, посетил клуба.

S treniora Karsimir Gerginov„Победата на Дюк е победа за всички, които тренират в ABC Fight Club. Той е дисциплиниран и трудолюбив. Най-важното е да успееш да покажеш желание за това, което правиш. Извън залата той е много скромен и възпитан млад човек, което в днешно време заслужава адмирации”, категоричен е неговият треньор – майстор Красимир Гергинов, VII дан по таекуон-до ITF, който успешно развива таекуон-до техниката с крака, наследена от корейските майстори, и използва най-доброто от бокса и кикбокса при подготовката на Нуамеруе. Уникалната метода на тренировките, професионалният подход и строгата дисциплина извеждат състезателя до челните места на международните турнири в бойните спортове.

Дюк тренира всеки ден целогодишно без почивка: „Винаги идвам на тренировка 2 часа преди това, преобличам се и отивам в парка да тичам. Тичането е много важна част от състезанията, тъй като се тренира дишането и издръжливостта”. Тренировките в залата започват с лицеви опори, коремни преси и движения с медицинска топка; продължават с удари с гирички, с чували и спаринг.

Извън татамито другата голяма любов на Дюк са хипхопът и танците. Всичко започва с песен на Майкъл Джексън и няколко кашона, които служат за импровизирана дансинг сцена пред гаража до блока в столичния квартала „Левски”. Днес Дюк пише свои текстове,

има R’n’B трио – FlameBoys,

с които заснема видео към песента „Нямам спирка”. Заедно със сестра си Джоана решават да покажат танцовите си умения в първия сезон на „България търси талант”. Помага за танца на сестра си, която стига до полуфинал. Хореографията е на африкански танц, участват и кучетата им. В тв формата Дюк е в компанията на талантливи хипхоп артисти от популярна формация, с които също достига до полуфинал.

Nana&Duke (3)

Джоана също е отдадена на спорта и танците – тренира гимнастика и аеробика от 9 г., а от 4 –  таекуон-до и кикбокс. Майката на Дюк Мариана е неотлъчно до него по време на състезния и тренировки. Семейството е изключително сплотено и подкрепящо се, винаги са заедно навсякъде.

Компанията от приятели на Дюк почти винаги се превръща в атракция за посетителите на нощните заведение. В повечето случаи излизат на сцената и смайват публиката с танците си и позитивното настроение. Наскоро дори рап певецът Nana не остана безразличен към шумната компания, празнуваща купата на Дюк в един от столичните клубове. Рапърът развя българското знаме с Дюк и го поздрави за титлата му.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара