– Остави го този, той е ерген! Какво му е на него!

Интересен народ е това светът! Какво му е, казва, на ергенина! Бе, бако, като разправяш така, защо не си стоя и ти ерген, ами се гушиш нощем до жена си, деца ти се катерят по главата, пари за кола и апартамент събираш!

ergen

Защо ли? Защото не е лесно да си ерген. Едно време може да е било лесно, ама сега не е! Че какво им е било на ергените едно време! Повлече те баща ти по нивите – ореш, сееш, копаеш, жънеш, храниш добитъка, дърлиш го с чесалото, вечер излизаш из село; кеф ти седянка, кеф ти белянка. Харесаш някоя мома, кажеш на майка си, майка ти каже на родата, родата намери сватовници, сватовниците те сватосат и ето ти тебе млада булка в къщи. Да те пере, да ти готви и деца да ти ражда.

Нито ще убеждаваш момата, че я обичаш, че е много хубава, че е умна и интелигентна и т. н., и т. и. Нито ще я водиш на кино, театър, опери, оперети… Пък и то не се ходи току-така на театър! Първо ще трябва да се отбиеш я в кафе, я в ресторант. Ти пиеш едно, тя пие две, накрая плащаш три…

Е, ще кажете, голяма работа!

Тъй, но то да не е само една мома! Днешният ерген с една мома не ходи, както и днешната мома с един ерген не ходи. Щеш не щеш, трябва да поддържаш връзка поне с три-четири. Защото някой ерген си купил кола, хоп, една от твоите се лепнала по него, друг си взел касетофон, някоя се окаже музикална и хайде подире му. Пък на всичко отгоре сега момата е много капризна. Една те харесва с такава прическа, друга те харесва с онакава прическа, трета пък имала голямо влечение към Хилтън и трябва да й говориш за него. (Кой ли пък беше този Хилтън?!) Четвърта желае да си с костюмче, пета с дънки, не е за разправяне…

Не дай боже пък да подушат една за друга! Върви че се оправяй тогава: оправдавай се, кълни се, привеждай доказателства, обещавай; целувай ръце, коси и устни: прегръщай страстно – уверения са нужни на жената и това си е. Не си ли майстор на уверенията, спукана ти е работата. И най-главното – послъгвай здравата. Жената страшно обича да я послъгват!

И така всеки ден… Бяга ергенинът, търчи ту при тая, ту при оная, купува и плаща, обяснява се в любов, хвали и харесва, целува до изнемогване, няма време да се наспи и дреме по време на работа, началникът го гледа накриво и мърмори, ергенинът се свива и си мисли – коя имаше рожден ден днес, какво обичаше тя, че да й го вземе за подарък, ако остане до късно при нея, ще закъснее за срещата с другата, пуши му главата на ергенина, пуши… И защо?

Сякаш няма и той да си вземе една жена, да се гуши нощем до нея, деца да му се катерят по главата и да събира пари за кола и апартамент!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара