Тунис е една от най-светските мюсюлмански държави в света и сред най-гостоприемните към всички чужди туристи. Въпреки вълната от проислямистки настроения, заляла част от арабските държави след Арабската пролет, Тунис опази светските си устои. На последните парламентарни избори през октомври спечели просветската партия „Гласът на Тунис”. Засега държавата няма тежки проблеми с ислямистки групи, а за единичните инциденти всички в един глас обвиняват проникнали от съседните Алжир или Либия екстремисти.

В Тунис може да се разхождате в същото оскъдно облекло, както в Калифорния или Слънчев бряг, без на никого да направите особено впечатление, може и да се шляете по улиците до късно през нощта без по-висок риск от този в Европа. Във всички ресторанти и заведения ви сервират алкохол. А от екскурзовода в музея до продавача в медината, всички ви убеждават, че в Тунис мюсюлмани, християни и евреи живеят мирно заедно и всички гости тук са добре дошли.

Следвай руснаците

Не съм си представяла, че някога публично ще призова да подражаваме на руснаците. Е, животът често е по-шарен от нашите представи. А ако има нещо, в което си заслужава да подражаваме на бившите братушки, това е вкусът им към туристическите дестинации. Масовият руски турист изисква достатъчно добро качество за цената, която плаща, и – грубо казано – дресира обслужващия персонал, който говори руски и не се стряска от широката славянска душа и нейното отношение към живота.

Тунис е една от дестинациите, харесвани доста напоследък от руснаците. Всъщност заслугата северноафриканската държава да стане по-масово достъпна за българи е и на руски туроператор. В момента у нас се предлагат атрактивни оферти за седмични почивки в най-известните тунизийски курорти на Средиземно море – Хамамед и новият курорт, свързан с него – Ясмин Хамамет, Сус, Порт ел Кантуи и Монастир.  Цените започват от около 300 евро на база All Inclusive до 1000 евро и нагоре за най-луксозните хотели.

При избора на хотел е най-добре да смъквате по една звезда, за да сте наясно предварително с реалната категория – правило, валидно за много дестинации в Северна Африка и Близкия изток. Времето за море в Тунис е от  началото на май до края на октомври. Ако целта ви не е да се излежавате на някой от обширните златни плажове край морето, то времето през зимата е идеално да се отдадете на СПА наслади, да поиграете голф, да се потопите за малко в необятността на Сахара и да се докоснете до огромното културно-историческо наследство в Тунис, останало от многобройните народи, населявали тези земи.

На първо място в личните ми предпочитания по тунизийското крайбрежие се класира

Порт ел Кантауи  – елегантен бял курорт

с яхтено пристанище, голф игрища и многобройни възможности за водни и екстремни спортове.  Курортът, създаден като туристически център през 1979 г., се намира на десетина километра от град Сус и на половин час от летището в Монастир. Столицата Тунис е на около час и половина.

Яхтеното пристанище и пространството около него са изградени в стила на средновековна арабска медина (за медините – след малко), с калдъръмени улички, оживени кафенета, ресторанти и магазини в традиционния синьо-бял цвят на Тунис, където цветните акценти са от бухналите розови бугенвилии, палмите и шарените шалове, традиционни одежди и чинии по сергиите.

Хотелите са предимно нови, в единен средиземноморски стил, с обширни пространства около тях, разположени по километричните чисти и обезопасени пясъчни плажове, почти до град Сус. Сред туристическите атракции са зоопаркът, аквапаркът Aqua Palace и детският парк Hannibal Park.

Сус е един от най-древните градове в Тунис.

Основан е от финикийците, а по време на Пуническите войни между Картаген и Рим застава на страната на римляните. След това е владян от Византия, вандалите, Арабския халифат, норманите, Испания, Франция. И носи следите на всички тях. В днешни дни е оживен крайморски град с хубави хотели, плажове, възможности за нощен живот и великолепна историческа медина, разположена в полите на Касба – внушителна кула-крепост от IX век. Медината е обявена за паметник на световното историческо наследство от ЮНЕСКО.

Голямата джамия на Сус е построена в далечната 850 г.  Откроява се със съчетаването на арабски арки с ъгловатите форми на пустинната архитектура на берберите. За да влезете, трябва да сте прилично облечени, но специално за туристите на входа се дават под наем наметала срещу дребни монети.

Светът на медините

Медината е най-важното място във всеки тунизийски град и задължителна забележителност за туристите. Това обикновено е стара крепост, в която има пазар, джамия, малки улички и жилища. Старите медини очароват с живописна атмосфера – с малките си улички с високи прозорци, закрити с изкусни решетки от метал, сини дървени порти, колоритни пазари с много багри и аромати от ценните подправки, етерични масла и арабски парфюми, които се продават в магазинчетата и сергиите. В много редки случаи в магазините пише, че работят с фиксирани цени – тогава пазарлъкът е излишен. Ако не видите такъв надпис и етикети обаче – задължително е да договаряте цената – в много от случаите тя ще падне до 25-30% от първоначално обявената, най-често – наполовина.  Изненадващо, но на доста места на пазара може да платите и с карта. Продавачите са полиглоти – ще се разберете на всеки популярен световен език. Поради дългото френско присъствие по тези земи, както и задължителното изучаване на езика на Балзак в училищата, арабската реч на тунизийците е изпъстрена с много вметнати френски изрази и думи – дори по радиото и телевизията от устата на официални лица.

В някои от реставрираните старинни къщи с бели арки и украсени с гипс и керамика стени в медината, може да опитате чаша зелен чай с мента или кедрови ядки, да си купите красива антика или да разгледате изложба.

Освен медината в Сус, в списъка на ЮНЕСКО с историческите паметници са още медините в столицата Тунис и Кайруан. Еднодневната екскурзия до Кайруан (от арабски – керван), разположен във вътрешността на страната, на около 60 километра от Сус, си заслужава. Основаният през 670 г. град някога е бил първата столица на Магреб (обединение на 5 държави от Северна Африка), религиозен център, чиято най-голяма забележителност – Голямата джамия, е четвъртото по святост място за мюсюлманите.

Хамамет е може би най-популярният курорт

по крайбрежието на Тунис. Той условно може да бъде разделен на две – град Хамамет и Ясмин Хамамет, курортната част на града, чието строителство започва след средата на миналия век. Мястото за морския отдих е в курортната част, но посещението на крепостта и старата медина в града  – задължително! Крепостта е строена през XII век, а днес може да се разходите по стените й и да погледнете към града и отвъд равните бели покриви към пристанището, плажовете и морето.

Няколко километра на юг от центъра на Хамамет се намира новата туристическа зона Ясмин Хамамет, чието крайбрежие се простира на 4 км. Мястото за хората, които търсят развлечения и нощен живот – клубове, дискотеки, ресторанти, кафенета… Разбира се, и тук има медина – макар и новопостроена, но в традиционния за Тунис стил. И с арабски Disneyland с името Carthage Land – парк с различни атракции, аквапарк, ресторанти и магазини.

Край впечатляващото яхтено пристанище в Хамамет са разположени красиви сгради, вили, магазинчета и градини с опияняващ аромат на жасмин (националното цвете на Тунис), просторни площади, модни ресторанти и барове.

Град Монастир, край който се намират може би най-красивите плажове по крайбрежието, се слави с крепостта „Рибад“ – една от най-величествените в цял Тунис, в която е сниман голяма част от филма „Исус от Назарет“.

Голф край морето

Тунис е втората по популярност голф дестинация през зимата сред Турция за европейските голфъри, благодарение на страхотния си климат през по-голямата част на годината (с изключение на по-топлите летни месеци, но и тогава се играе голф) и сравнително краткия полет (2-3 часа) от европейските летища. Друго преимущество е разнообразието на 10-те игрища в страната – от Хамамет до Монастир  в рамките на 100-ина километра са разположени 7 от тях с по минимум 18 дупки, а две – с по 36 дупки. Зелените им пространства, проектирани от водещи голф архитекти, са разположени сред палмови и овощни дървета, езерца и хълмчета и често стигат до морето, създавайки истинско разнообразие за ценителите на аристократичната игра. Луксозните хотели пък предлагат атрактивни пакети с включени голф игри. Тунис се слави и с единственото голф игрище в  Сахара – в Тозер, на границата на пустинята и оазиса.

Голфът, както знаем, върви винаги ръка за ръка със СПА и уелнес. А Тунис може да се похвали и с това – държавата е

втора в света по популярност дестинация за таласотерапия.

Изпреварва я само Франция. Тунис има 49 луксозни СПА и таласотерапевтични центъра, работещи по високи станадрти, с професионално обучени терапевти и реномирани продукти. Ще ги откриете в Тунис и край Картаген, Хамамет, Сус, Порт ел Кантауи, Монастир, Махдия, остров Джерба, Табарка.

Храната

Храната в Тунис е сама по себе си атракция. Ще пропуснете много, ако не посетите местните ресторанти. А още повече ще пропуснете, ако не опитате рибата и морските дарове – тук те винаги са прясно уловени и приготвени вкусно. Традиционната тунизийска кухня дължи очарованието си на местните продукти, расли на слънце, и различни културни влияния – еврейско, турско, италианско, френско… Опитайте различните видове кускус, приготвени на пара (няма нищо общо с това, което ние приемаме за кускус) – с риба, агне, пиле или зеленчуци. „Брик“ е нещо, в което ще се влюбите – пържено в зехтин хрупкаво тесто с плънка от яйце, копър и магданоз, което ядете с ръце. Преди това обаче дупчите средата и поливате с лимонов сок.  „Тажин“ е вид местен специалитет с макарони и кайма, а „мешуя“ – салата от печени чушки на скара и лук със зехтин и подправки. Не пропускайте и агнешко със зеленчуци и сушени плодове.  Непременно завършете вечерята с ароматен сладък чай с мента или ядки и шиша (наргиле) с аромат по избор. Шиша се предлага във всички кафенета и в голяма част от ресторантите.

Ако попаднете в Тунис на море като чартърен ол инклузив турист, непременно прегледайте внимателно списъка с екскурзии, които ви предлагат. Сахара е вълшебно място, но за нея и за южната част на страната непременно планирайте по-дълго пътуване, за да се насладите истински на магията на този различен свят. Но непременно посетете останките на Древния Картаген, етнографското селце Сиди бу Саид и столицата Тунис.

Картаген

Древният Картаж, както го наричат тук, е на 15 километра от столицата, днес едно от най-елитните предградия, където се намират президентският дворец и много правителствени сгради. Мястото е страхотно, което явно не е убегнало и на древните ни предци, водили за него Пуническите войни. Градът е основан през VIII век преди Христа от финикийската принцеса Елиса – Дидо.  От малък средиземноморски лагер Картаген бързо се превръща в преуспяващ град. Тук е роден и великият пълководец Ханибал, дръзнал да се противопостави на могъщата римска империя. И макар и трите Пунически войни да завършват с разгром на картагенската армия, историята още помни подвига на Ханибал и армията му. Битката при Кана през 216 г. пр. Хр. е първата в историята на военното дело, при която по-малобройна войска побеждава многочисления си съперник. В крайна сметка обаче Картаген е сринат до основи. Римляните посипали земята със сол, за да не порасне и да не бъде съградено нищо повече върху нея. Малко след това обаче  установили, че мястото е прекрасно, и съградили наново град с театри, вили и бани, част от които са запазени и до днес. Картаген станал административен център на Римската империя за Африка. Съвсем близо до руините, обявени от ЮНЕСКО за световно културно наследство,

се намира и синьо-бялото селище Сиди бу Саид.

Тук сините врати на варосаните бели къщи – запазена марка на Тунис във всички туристически справочници, са на всеки ъгъл. Градчето, или по-скоро селцето, кацнало на върха на скалите над тюркоазен залив, е притегателен център за художници от цял свят. И за тълпи туристи, разбира се. То е толкова живописно, че туристите почти се спъват по павираните улички, опитвайки се да запечатат в камерите си околната красота. Не пропускайте да пиете чай или да попушите наргиле в кафенето точно над марината за яхти. По залез слънце е особено вълшебно. Сиди бу Саид е включен в списъка с куртурните паметници на ЮНЕСКО.

В столицата Тунис си заслужава да посетите медината и музея „Бардо“, в който е изложена невероятна колекция от римски мозайки. Нито едно камъче в тях не е боядисано, а съчетанието на цветовете е невероятно.

0 Коментара