„Оцеляване“ не е просто художествена измислица. Този роман от Бояна Николова е истинска кауза. А националната кауза не може да бъде отживелица, както не може да бъде отживелица коренът. Идеята за рода и принадлежността към него е вечна. Истински пълноценната личност е онази, която черпи живителни сили от предците, от миналото, от земята си –  както дървото дава по-силни и здрави плодове, когато корените са му здрави и силни.

 

Всички факти показват, че българският народ буквално се топи. И както казва един от героите в романа: „Ако в най-скоро време не направим нещо, за да променим обстоятелствата, свързани с раждаемостта, ще се превърнем само в минало, за което ще пише в учебниците. И тук не говорим само за икономически предизвикателства. Става въпрос за коренна промяна в ценностите, която се осъществява във възпитанието и образованието.“

Всъщност книгата е за

възможността един народ да оцелее.

Оцеляването винаги е свързано с Цялост. А това, което в най-висша степен ни прави цели е любовта – любовта, която носим самите ние, която е вътре в нас, и любовта, която струи към нас от всички онези минали поколения, проектирали нашето стоене в света. Точно тази любов е обещание за оцеляване.

 

Елена е млада и интелигентна. Обективните ѝ, разумни, представи за света са разклатени от появата на видение – млад мъж от миналото, който я кара да тръгне на вълнуващо пътешествие към себе си и към корените си.

Щипка мистика, строга наука, тъга и надежда

са преплетени по пътя към осъзнаването, че съдбата на един народ е поставена на карта.

„Оцеляване“ е роман за България, за българите, за рода и за любовта към рода.

Докато я има тази любов, ще я има и България.

Книгата може да бъде поръчана от авторската Фейсбук страница – Бояна Николова, на лично съобщение, както и на електронната поща: boyana.nikolova@gmail.com.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара