Освен важни съвети за следенето на бременността, раждането и отглеждането на здрави деца през първите месеци от появата им на бял свят, юнското издание на „Форум бременност и детско здраве“ засегна и още един много важен аспект, който неведнъж залага в своята програма – този за вътрешния свят и психологическото здраве на децата и поддържането на баланса в семейството. По темата пред главния редактор на сайта-организатор на форума Puls.bg говори психологът Пресияна Тодорова.

Тя беше категорична, че връзките в семейството имат ключово значение и родителите трябва да се грижат децата им да получават нераздвоено внимание от тях, дори и да е за 10 минути на ден. При нарушения в съня, храненето, поява на напикаване и раздразнителност е важно родителите да търсят специалист и да не разчитат, че детето ще ги израсте. Тя посъветва родителите да не следят за сигнали единствено в поведението на детето, а да се грижат за неговия вътрешен свят ежедневно. Как – като слушат повече, отколкото говорят.

По време на форума беше обърнато специално внимание и на още много важни въпроса, с които всяка майка се е сблъсквала – как да захраним правилно детето, каква паста за зъби да му изберем, как да се грижим правилно за бебешката кожа, кога трябва да се проведат първите посещения при ортопед и защо проходилките и повиването не са препоръчителни.

Педиатърът д-р Маргарита Желева обърна внимание, че оптималният прозорец за захранване е между 4 и 6 месец. Един от ценните съвети, които сподели е, че в началото на захранването родителите е важно да следят за алергии при детето и ако имат притеснения, да ги обсъждат с личния лекар.

Ортопедът д-р София Фурсова подчерта, че е добре първият преглед при ортопед да се проведе още около шестата седмица след раждане. Според нея проходилките забавят прохождането и изправянето на крачетата. Тя препоръча на родителите да избягват да поставят детето в бънджи люлка, защото има риск бебето да се постави в нея преди мускулатурата му да е достатъчно укрепнала. Ортопедът предупреди още, че повиването се смята за една от причините за луксация на тазобедрените стави при новоредните и препоръча на родителите да се откажат от тази практика.

Повече за поддържането на денталното здраве на новоредните, как да се справят майките с температура при децата и кога да се обърнат към лекар, отговорите на тези и още въпроси научете от „Форум бременност и детско здраве“. Запис на форума може да гледате на стрийминг платформата за професионални събития Investor Media PRO, както и тук: https://www.youtube.com/watch?v=562XVS9bAhM

По време на него една от много популярните и талантливи български актриси Весела Бабинова сподели какво за нея е майчинството и как самата тя се справя.

Безплатният наръчник на „Форум бременност и детско здраве“, който може да бъде ценен помощник на всички бъдещи и настоящи майки, може да разгледате в електронен вариант тук: https://investormediapro.bg/wp-content/uploads/2021/06/Broshura_bremennost_detsko_zdrave_2021_final.pdf

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара