9 ученически екипа и местни общности от София и страната представиха идеите си в конкурса за доброволчески акции на деца за промяна на градската среда „И децата го могат“ на Сдружение „Безопасни детски площадки“. Организаторите обявиха резултатите на 15 юни, вторник, при представянето на класната стая в двора на 138 СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“ в София.

В конкурса участваха третокласници от 47 ОУ „Христо Г. Данов“, Юлиан Рашев на 8 г., Никола Гълъбов, в 7 клас в 120 СОУ „Г.С.Раковски“, ученици, членове на Ученически съвет в СУ “Железник“, Стара Загора, ученици от 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“, 11-класници от Професионална гимназия по телекомуникации, град София, ученици от 34 ОУ „Стою Шишков“, гр. София и ученици и техните родители от Прогресивното училище, разположено в сградата на ВТУ (Военно-транспортното училище) в София в квартал Слатина, 138 СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“. Те представиха проекти за доброволчески мисии по поддържане на училищните дворове, озеленяване, поискаха повече кошчета за отпадъци, нови и повече площадки за спорт, открити класни стаи и зеленчукови и цветни градини.

Организаторите избраха победителите според възможността и желанието на учениците да се включат активно в предложените дейности, ангажимента на училищата и на районните администрации и институции, въвлечени в предложените дейности. Всички инициативи в конкурса ще получат подкрепата на организаторите за конкретни доброволчески акции и застъпничество пред институциите, за намиране на още партньори.

Конкретните дейности и акции предстоят от началото на следващата учебна година. Всички инициатори на акции и идеи, представители на училища и на районни управи вече се срещнаха и подготвят общи действия.

Победители в конкурса са третокласниците от 47 ОУ „Христо Г. Данов“, София,. Учениците Изабела (10 г) и Виктор (11 г) и техните родители от Прогресивното училище също получават награда, заедно с Юлиан Рашев на 8 г., Никола Гълъбов, в 7 клас от 120 1ОУ „Г.С.Раковски.“

11-класниците от Професионална гимназия по телекомуникации бяха наградени за амбициозния си проект. Тийнейджърите, членове на Ученически съвет в СУ “Железник“, Стара Загора, получиха приз за своята идея за оползотворяване с различни зони на двора на училището. Идеите на децата ще бъдат представени на ФБ страницата на Сдружение „Безопасни детски площадки“.

Събитието се организира при новоизграденото пространство за учене, срещи, изкуство на открито в двора на 138 СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“ в кв. Гео Милев в София. Тя бе построена от доброволци през изминалите дни и също е част от проекта „Аз съм промяната“ на Сдружение „Безопасни детски площадки“ в партньорство с район „Слатина“, Столична община .Той сe финансира от програма „Кризата като възможност“ на Столична община, администрирана от Асоциация за развитие на София.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара