Как да изберем виното в магазин или ресторант? Къде стои България на световната винена карта? Какъв е потенциалът на страната ни като винопроизводител? Кои са най-добрите райони за винопроизводство у нас? Това са само някои от въпросите, които често си задаваме. А отговорите може да ни даде най-големият форум на българското вино DiVino.Taste.

Деветото издание на изложението-дегустация ще събере от 22 до 24 ноември в Интер Експо Център 85 български винопроизводители. През трите дни на този винен празник посетителите ще имат избор да изпробват над 550 качествени и разнообразни вина!

За изминалите 9 години DiVino.Taste се наложи като мястото за

среща на цялата българска винена общност

професионалистите, ценителите и широката публика ще могат да разговарят със създателите на самите вина, докато ги дегустират.

Както всяка година досега, и този път ще има новости в програмата и формата на събитието. За първи път 9-ото издание на DiVino.Taste ще заеме две големи зали – 5 и 6, на Интер Експо Център София. Зала 5 е посветена изцяло на българските изби и техните вина. Там, въоръжени с подходяща чаша, ще имаме възможност да се ориентираме в огромното предлагане на нашия пазар. А производството на вино у нас е сред секторите, които вече повече от 15 г. се развиват плавно и във възходяща посока. Със сигурност ще открием вина, които не сме опитвали, и производители, за които не сме чували. Именно на DiVino.Taste по традиция много

винари избират за представянето на новите си реколти и брандове.

Съседната зала 6, наречена Good Mood зона, ще предлага удобства за разговори и релакс, но не само. Посетителите ще имат на разположение вкусна храна, кафе, вода, подбрани деликатеси, зехтини, занаятчийски, био и натурални продукти, винени и кулинарни аксесоари и съдове, книги и списания на кулинарна и винена тематика и още, и още…. Вината, които са ви впечатлили по време на дегустациите, ще може да намерите в официалния магазин на събитието, изграден от Casavino.

Национална конференция „Българското вино в ХХI век“

След присъединяването на България към ЕС, лозарството и винопроизводството в България претърпяха значителни промени, придали нов облик на бранша. Родното вино постоянно повишава качеството си, а страната ни е с неизчерпан потенциал за развитие. Накъде върви българското винопроизводство? Какви законодателни промени са необходими? Възможно ли е да се създаде единен бранд Българско вино? Бъдещето на българското вино изисква обединяване на всички винопроизводители и други винени професионалисти, но как да стане това? 13 г. по-късно е време да си зададем тези въпроси, а отговори ще потърси първата Национална конференция „Българското вино в ХХI век“. Тя ще се проведе в първия ден на DiVino.Taste, на 22 ноември, петък, от 10:00 до 17:00 ч. в зала Витоша на Интер Експо Център. С програмата може да се запознаете тук.

Майсторски класове – акценти

Майсторските класове на DiVino.Taste 2019 ще се проведат в зала Мусала на на Интер Експо Център. На тях ще бъдат представени някои от най-известните винарски райони в света, различни видове вино и последните тенденции в производството. Водещите на майсторските класове са сред най-утвърдените световни и български винени експерти.

За DiVino.Taste 2019 у нас пристига най-младият Master of Wine на Германия, Константин Баум MW. Пред българската публика той няма да говори за вината на изток от Рейн, а ще представи вината на Калифорния. Като посланик на Калифорнийския винен институт за Европа, Константин Баум MW ще ни поведе на задълбочена обиколка из Златния американски щат, с неговите хора, геология, климат и страхотни вина.

9-ото издание на DiVino.Taste отделя внимание и на легендарните подсилени вина от Иберийския полуостров и остров Мадейра. Обвити в лека загадъчност, Херес, Порто и Мадейра не са лесни за разбиране и сякаш все остават встрани от утъпканите винени пътища. Уникален шанс да дегустираме незабравими вина и да разширим познанията си за Херес, Порто и Мадейра ни дава майсторският клас на Благой Кузмански, един от 20-те посланици на шери в света, дипломиран през 2018 г. в град Херес след крайно стриктен подбор. Работил e като сомелиер в Лондон и САЩ. Учи в Court of Master Sommeliers, където взима считания за най-труден изпит в света на виното.

От десетилетия насам произходът на виното е това, което отличава вината на традиционни производители като Франция, Италия и Испания. В България понятието тероар започна да добива смисъл сравнително късно. Въпреки това все повече стават нашите вина, които разказват историята на мястото, от което идват. Програмата на DiVino.Taste тази година предлага майсторски клас за северните тероари на България с един от водещите български сомелиери, Марин Атанасов. Той ще покаже с дегустация на 8 вина колко важен е произходът. Марин Атанасов е сред хората, които вярват в българското вино, търсят и проповядват нашата винена идентичност – онова, което ни прави различни и разпознаваеми.

Дълбоката връзка между изкуството и виното ще демонстрира талантливият класически пианист Иво Върбанов. Създал през 2005 г. лозе край село Изворово в Южен Сакар, той започва да произвежда забележителни вина и е убеден, че тероарът там се проявява по впечатляващ начин в характера на сирата. Самият той е автор на концепцията на тези вина и ще води вертикалната дегустация на 8 реколти сира – от 2017-а, назад до 2009-а. Идеята е да покаже как отлежава и се развива през годините сирата от изключителния тероар на Южен Сакар.

Деветото издание на DiVino.Taste обръща внимание и на неочакваното за мнозина сортово разнообразие в Австрия. Без съмнение грюнер велтлинер е най-представителното лице на австрийското вино, но всъщност малката алпийска страна представлява истинска съкровищница за местни сортове. Като възпитаник на Австрийската винена академия Яна Петкова обещава заразително интересен майсторски клас, в който ще представи почти изчезващи сортове като цирфандлер, ротгипфлер, червен велтлинер, нойбургер, санкт лаурент, вилдбахер. Макар и с трудни за произнасяне имена, от тях се произвеждат вина със световно качество и слава.

DiVino.Taste ще доведе в София и прочутите вина от Гави. Световната слава на вината от този район на десния бряг на река Леме в италианския Пиемонт се дължат на усилията на фамилия Солдати от имението La Scolca, които започват да правят вина в Гави преди 100 години. Тяхна е до голяма степен заслугата за създаване на наименованията за произход DOC и DOCG Gavi. За да представи типичния за този регион на Италия сорт кортезе, специално пристига Анджело Габало.

Като продукт на природата, толкова близък до виното, и тази година DiVino.Taste отделя заслужено внимание на зехтина. Утвърден познавач и сертифициран сомелиер по зехтин в International Culinary Centre и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк, Анна Петкова ще презентира някои от най-добрите зехтини в света от три емблематични провинции на Андалусия: Севиля, Кордоба и Хаен – хилядолетни земи на маслинови дървета и зехтин.

Fine Wine Corner, посветен на българските местни сортове

Тазгодишното издание на DiVino.Taste отново ще предложи и специално дегустационно място: Fine Wine Corner! Това е обособено пространство в основната зала на изложението, където ще намерат място 25 отбрани български вина от най-висок клас, всичките от местни сортове: мавруд, рубин, мелник, димят, тамянка, мискет… Това са редки вина, някои от по-стари реколти, в къси серии, или вина, които демонстрират в пълнота потенциала на местните ни сортове и отразяват философията на създателите си.

Вината във Fine Wine Corner ще се дегустират срещу допълнително закупени талони.

С условията за участие във Форума на българското вино DiVino.Taste 2019 и майсторските класове може да се запознаете на vintageclub.bg.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара