Малкият Алекс има една най-голяма мечта на света – да притежава кученце. Всяка Коледа той пише писма до добрия старец и очаква от него да сбъдне мечтата му, а Дядо Коледа го разочарова отново и отново.

Но един ден стар семеен албум разкрива неочаквана тайна. Никога няма да познаете кой е приятелят на Дядо Коледа.

Една чудесна книга на Мария Пеева – Мама Нинджа, която  радва не само по Коледа. Книга за обичта, семейната подкрепа и вярата в доброто, която прави чудеса. Оригиналните илюстрации за тази книга са акварели на Клементина Манчева.

„Ще ви разкажа защо написах тази приказка. Някога, много отдавна, едно момче загуби баща си. Може би този баща не беше най-добрият на света, но беше неговият баща и момчето си го обичаше. И този баща не удържа на обещанията, които даде на това момче – дали защото времето не му стигна или може би защото никога не е смятал да изпълни тези обещания, няма голямо значение.

В момчето остана болка,

която с годините той запълни с обич, защото едно по едно се появиха неговите деца, цели четири броя. И за тези деца той дава мило и драго и няма, НЯМА, обещание, което това момче, вече пораснал мъж, да е дал на децата си и да не е изпълнил. И затова написах тази приказка. Тя е първо за децата, за малките момченца и момиченца, които имат толкова мили и чисти, съвсем детски желания, и чакат с нетърпение Дядо Коледа да ги сбъдне. Но също така е и за татковците, които някога са били също толкова малки момчета и са имали мечти, които са останали несбъднати. И колко е тъжно това, но и колко е прекрасно, че макар и пораснали, те все още имат шанс да сбъднат своите мечти.

Много сложно стана.

В приказката всичко е далеч по-ясно и по-просто. То всъщност и това им е хубавото на приказките. Че казват много с малко думи и с няколко прекрасни картини.“, казва за творбата си  Мария Пеева.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара