Ха, ще кажат някои, че не беше ли обратното? Какво стана със закона на привличането (ала ‘Тайната’) и изцелителната сила на ума (ала Луиз Хей)? Грешка няма, ще отвърна аз, силата на ума е невероятна и може да преобрази тялото. Аз самият се излекувах от рак на мартениците с помощта на медитация, визуализация и йога (напук на препоръчваната химиотерапия). Но около нас циркулира само половината от тайната, докато другата половина е не по-малко полезна и приказна. А именно, че тялото може да въздейства на ума. Лично аз смятам, че тази половинка е по-полезна от първата. Това поради факта, че повечето хора не притежават особено силен ум, с който да въздействат на тялото си. Много по-прагматично за тях би било да започнат от тялото, което е по-достъпно и лесно за манипулиране. Интересна е изторията как открих тази истина. Може да ви е от полза.

И аз като повечето прекарах първата част от живота си в безсъзнателно следване на културните порядки и установени норми, взимайки за даденост всичко, с което съм свикнал, включително тялото си, което беше просто атрибут за вършене на работа и ценността му се изчерпваше с това да бъде полезно, както и харесвано от околните. За полезност не можех да мъмря, но пък бях висок и твърде кльощав, за да пораждам дори наченки на лиги у нежния пол. Още помня как най-кльощавата ми съученичка веднъж ми каза по Физическо:

„Брех, колко си кльощав!”

На всичкото отгоре бях кльощав и по характер, демек срамежлив и неуверен, което съвсем ме закопаваше по отношение на гореспоменатите нежни лиги.

Кокошката ли беше първа или яйцето нямаше особено значение, защото и двете не отговаряха на стандартите за точене на нежности. Кютах си аз така през пубертета в сумрачна депресия и дори не ми хрумваше, че мога да направя нещо по въпроса. Чувствах се безпомощен като на сън. Може би защото бях в сън, при това не мой, а на ограничената среда наоколо ми. Спомням си веднъж как се сепнах, докато четях една статистика. В богатите страни заможните хора са слаби (защото ядат хубава храна), а в бедните – дебели (защото имат достъп до храна), казваха учените. За миг да се зарадвам, че съм успял човек в богата страна, но ме връхлетя народната поговорка, че у нас чорбаджията се познава по шкембето, пък и някак си се сетих с какви пари разполагам. По-важното е обаче, че се замислих за условността на тялото, за възможността то да бъде манипулирано от обстоятелствата, а следователно и от мен самия.

Започнах да ходя всеки ден на лостовете в парка, записах се на таекуондо и само за няколко месеца се случиха възхитителни неща. Останах си кльощав, разбира се, но вече поне момичетата от класа не ме биеха на канадска, а раменете ми се разшириха до степен, в която нямаше съмнение, че съм от мъжки пол. Удивителното е, че в очите ми ненадейно взе да пламти някаква нова сила и увереност, която несъмнено овлажняваше ако не друго, то поне устите на съученичките ми.

То често хубавото не е на хубаво. Около двайсетте се забих с една манекенеста девойка

и се върнах в руслото на безсъзнателното живеене

То на човек всичко като му е наред, защо да се напъва?

Пет години по-късно, преживявайки тежко раздялата ни, отново се озовах в положение „кльощав и неуверен”. Присетих се за онази статистика и се записах на фитнес. В комбинация с това взех да се храня здравословно и целенасочено, така че само след година общуване с щангите придобих физическите измерения на атлет – десет кила на точните места и всяко мускулче оформено до Давидова грация. Този път не само увереността ми нарасна подобаващо, но и целият ми светоглед се промени. Постоянните и системни усилия във фитнеса, комбинирани със съзнателно хранене, трансформираха мащабно личността ми и ме превърнаха в организиран и целенасочен човек, вярващ, че съдбата му е в собствените ръце. На този етап вече бях убеден, че тялото е врата към съзнанието, но реших да го потвърдя с един допълнителен експеримент.

Тогава брат ми страдаше от същата психо-соматична кльощавост. Въпреки красивата си външност и таланта си на художник живееше пасивен и затворен живот, изпълнен със самоподценяване и неувереност. Придърпах го за шест месеца при мен в Лас Вегас. Хванах го да идва редовно на фитнес, взех да го тъпча с протеинови храни и здравословности. Като се прибра в България, набъбнал и оформен, хората не можеха да го познаят. Не само заради променената физика, а и заради трансформацията в излъчването и личността му. Беше се прибрал друг човек.

Вече нямам никакви съмнения за връзката между тялото, духа и ума. Плътта носи ум и умът има физика. Тялото –

този красив инструмент, който оформям като скулптор,

е неделима част от моята същност. Затова внимавам какво вкарвам в него, с кого си лягам, как го третирам. Обичам го съзнателно и му обръщам внимание. Гледам се гол в огледалото не от суетност, а с уважение. Вече знам, налегне ли ме тъга, неувереност, слабост, тялото е там, където трябва да започна да променям. Всяка черта на съзнанието може да бъде повлияна от него. Неговата врата води навсякъде.

Ако всичко това ви звучи леко мистично, ще ви дам следните факти:

Интелигентността ни не е фиксирана величина. Тя зависи от съставките в храната ни, количеството сън, кръвообращението в мозъка и нивото на стрес в организма. Спортът доказано подобрява скоростта на мозъчните процеси и паметта. Понякога дори един масаж може да ни направи по-умни.

Настроенията ни също зависят пряко от нивото на физическа активност. Бягащите често изпитват състояние на позитивност и дори еуфория, известно като runner’s high. Упражненията водят до повишено количество хормони на щастието (ендорфини) в мозъка. Разтягането (стречинг) стимулира производството на серотонин в мозъка, което регулира настроенията и намалява възможността за депресия.

Усещанията ни за смисленост и принадлежност, които са базови компоненти на щастието, са в пряка връзка с физическите ни контакти с околните. Прегръщайки, усещаме посока и смисъл, ласката ни дава чувството за заедност, че принадлежим към нещо по-голямо.

Народната мъдрост гласи, че чекията изгражда характера. Шегата настрана, крайно време е консервативната ни ориенталска култура да започне да гледа с други очи на мастурбацията (особено при жените), която води до добър хормонален баланс, антистрес и други здравословни ефекти.

Поради всичко това гледам тялото ми да е здраво, красиво, раздвижено, прегръщано и любено. Колкото повече, толкова повече. Тук няма как човек да сбърка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара