Да си призная – аз съм красива, умна, добра и невероятна късметлийка. Умея да обичам и да бъда обичана. Напоследък така се представям и шокирам другите. Правя го не защото не съм скромна, а защото работи… Проверено е!

Имам късмет с всичко. Понякога съдбата ми предлага изненади и предизвикателства. От тях научавам нови, изненадващи и самата мен неща. Когато ни обраха вкъщи, осъзнах, че златото не ме прави по-красива. Сега съжалявам за него, само защото цената му на световните борси е страхотна, а и продължава да расте.

Но най-много напоследък ме обучи едно малко петънце в дясното око. То ме разтърси наистина дълбоко. Отидох на лекар, започнах да пия хапчета, правих снимки, изследвания. Лекарката, която вместо на филмов фестивал беше ходила в Кан на фестивал на ретината, ми предложи скъпа лазерна процедура. Записах се един път, но когато трябваше да отида, цялото ми същество се съпротивляваше. Обадих й се, тя много се разгневи, заплаши ме, че мога да ослепея! Страшно! Сега пък

аз се разгневих и започнах да търся

Първо се запознах със системата на Норбеков. Много интересна и полезна. Бях вече в основен курс, когато имахме много интересна игра – смяна на идентичността, да направиш това, което най-много мразиш. Вечерта се събрахме, някои дойдоха одрипани като просяци, гладни и мръсни. Бяха обикаляли по кофите за боклук, возили се на трамваи без билет (след като над 10 г. не били пътували в градски транспорт). Бизнес дама се яви облечена като просякиня алкохоличка; млада блондинка показа 25 лева, събрани от миене на стъкла на автомобили на кръстовища.

А аз смело бях лъгала вкъщи, че започвам нов бизнес и заминавам сама в Непал и Индия. Вярваха ми, но бяха шокирани. На другия ден, споделяйки приключенията си, една колежка предложи да ми препрати покана за пътуване до Тибет и Непал, организирано от Аюрведа център. Така мъничкото ми нещастие ме отведе до невероятно приключение.

В Аюрведа център ни направиха демонстрация на всичките им процедури: йога, рейки, масажи, кристали, вати, махало. По време на рейки сеанса почувствах енергията като леко полъхване на вятъра, топлина и нежност.

В Тибет страдахме от височинна болест, а Нина и Меги от Аюрведа център редовно ни правеха рейки сеанси, за да се чувстваме по-добре. Пътувайки от Непал към китайската граница, бяхме спрени от демонстрация на селяни срещу бездействието на властта, което бе довело до кръвопролития. Тогава Нина ни подреди всички да дадем енергия на ситуацията, за да се реши по-бързо. Бяхме като

мокри вещици, застанали на пътя

с протегнати напред ръце. Отвсякъде ни снимаха сякаш бяхме природна забележителност. Но ситуацията получи енергия, дойдоха войници, въоръжени с пръти, започнаха преговори и скоро след това успяхме да преминем.

Веднага след завръщането ни пожелахме да се инициираме в рейки. Наш рейки майстор (мастер) е Руми. За рейки всеки може да чете, да разпитва, но възможността да получаваш енергия директно става възможна след инициация (духовно упълномощаване) от мастер.

Всеки може да проследи своето родословие – от своя мастер, та чак до г-жа Хауайо Таката, донесла рейки от Япония в Хаваите, и оттам – из целия западен свят. Тя е получила инициация срещу работа в болницата на полковник Чуджио Хаяши, ученика на японския будиски лама Микао Усуи (1865-1926 г). Доктор Усуи бил заинтригуван как

Христос и Буда са лекували с ръцете си

Изучавал санскритски източници, но е получил енергията след 28-дневна медитация, донесла му разтърсващо просветление в планината Курама в Япония. Интересно е, че и Моисей е получил скрижалите на планината Синай, много светци получават просветление под високите върхове.

Микао Усуи е установил и пет принципа за водене на добър Mikaousui
живот, които усвоил от император Муцухито, открил Япония за западния свят.

1. Точно днес не се гневи.

2. Точно днес не се тревожи.

3. Точно днес показвай признателност (благодарност).

4. Точно днес работи усърдно (върху себе си).

5. Точно днес бъди добър с другите.*

Всяка дума от тези принципи представлява дълбоко философско проникновение. „Точно днес” е философският израз на „Да живея тук и сега, в този момент”. Обикновено мисълта ни е в миналото, което е вече история, или в бъдещето, което е още мистерия. Днес е дар, затова се нарича настояще, гласи една английска поговорка (The Present is a Present). Духовното послание е: “Със своето съзнание бъди в настоящия момент, бъди тук и сега. Това е единственият начин да достигнеш Великата божествена светлина. Това е единственият начин да промениш живота си към по-добро и да му придадеш по-голямо духовно значение.”**

За да постигна концентрация в настоящето, практикувам кратки медитации, понякога по десетина минути. Влизам в себе си, освобождавам мисълта си и слушам тялото си. Норбеков пишеше: „Когато се молиш – ти говориш, а Бог слуша, когато медитираш, Бог ти говори, а ти слушаш.”

Гневът е силна разрушителна енергия. Мисля, че се насочва и обратно към разгневения, не само към неговия обект. За мен той е резултат от мнителност, страх и ниско самочувствие. Отдавна вече не се гневя. Не приемам нещата лично. Най-добрата техника, за да се освободи човек от гнева, е прошката. За нея се използва визуализация в състояние на ръководена медитация. Виждала съм как хората плачат в това състояние, искайки прошка от всички, които са наранили, и давайки прошка на всички, които са обидили. След това се чувстваш изтощен, но прероден.

Страхът поражда тревогата, а тя негативна енергия, която може да достигне до мен или до хората, които обичам. В литературата за рейки са описани различни начини на визуализация, за да се открие причината, да се разкрие страхът.

В Тибет и Непал открих много неща, които ме правят признателна и благодарна –

леглото ми, храната, течащата вода,

любимия човек, децата. Будиският лама Бал благодареше на купичката със супа, на чашата кока-кола, вдигайки ги с две ръце високо до челото си и произнасяйки мантра. Там хората винаги поемат подаденото им с двете си ръце и те гледат в очите.

Вече всеки ден си казвам едно стихотворение – благодарствена молитва, което ми изпрати сестра ми.

От години работя усърдно върху себе си. Станах експерт в работата си, сега насърчавам другите да станат, създадохме семейство, скоро децата ми ще създадат свои, търся новото в духовен и физически смисъл. Чрез рейки и медитация човек може да открие своето призвание в живота. Дипак Чопра го нарича дхарма.

Когато съм

добра с другите, и те са добри с мен

Очевидно е, че всички ние сме свързани на енергийно и на физическо ниво. Скоро един продавач в рибарски магазин помоли да го сменят, за да може да изчисти половин килограм рибки, които си бях купила. Охранител на паркинг излезе отвън, за да ми помогне да паркирам извън паркинга му. Хората чувстват моята благодарност. Все още не всичко е пари.

Вярвам, че до 10-15 години всички бизнесмени ще бъдат и духовни хора. Моделът на мениджмънт – за всяко нещо да въвеждаш процедури, да назначаваш контрольори, да сертифицираш и верифицираш, ще отмре. Хората трябва да са естествено мотивирани да работят усърдно, да мислят самостоятелно, да предлагат нови идеи.

При първите стъпки в духовните практики човек е особено раним и чувствителен към отрицателните енергии.

Те са лепкави и тежки,

обикновено се концентрират там, където минават много хора: търговски центрове, кина, стадиони. Аз практикувам най-простите методи за очистване. Вкъщи се събувам и преобличам с домашни дрехи. Вземам душ, понякога и студен. Студеният душ е най-доброто и просто средство за духовно и физическо очистване. Обливането започва от ходилата, краката, ръцете, гърба и гърдите, накрая и главата. Ако се използва найлонова шапчица, има същия ефект, а косата не се мокри. В момента на студеното обливане тялото излъчва силна топлина. Центърът й е малко над опашката. Същото обливане може да се постигне и с рейки.

Защитата с рейки е описана подробно в литературата. Нарочно тук не се спирам на конкретни практики. Те са част от тайнството, предавано от учителя на ученика. Ако почувствам, че някой е т.нар. „енергиен вампир”, просто кръстосвам ръцете си пред гърдите, кръстосвам крака или допирам върха на езика до небцето си.

И така, моето малко щастливо петънце ме доведе до енергиите. Все още съм в първо ниво, всеки ден викам Рейки от Енергията на Любовта и Светлината за мое Най-висше и Най-голямо добро. Държа дланите си върху чакрите и на други места по тялото си. В началото, след инициацията получих криза с високо кръвно. Уплаших се и започнах да пия пак хапчетата, от които съм се отказала отдавна. Някои имаха други реакции – разстройство, болки, хрема. Точно тогава получих добър съвет от известната Блага Петрова и разбрах, че всичко е нормално. Забравих за хапчетата. Прилагам принципите на рейки в живота си. Те могат и

да се напяват като мантри

както го правят японските рейки ученици. Всеки може да използва езика, който му е най-близък. Не е задължително да учим японски или санскрит, въпреки че в литературата се препоръчва.

Във второ ниво рейки ученикът получава инициация, усвоява рейки символите, научава се да изпраща и да лекува с рейки на разстояние. След моята инициация например установих, че кучетата стават много дружелюбни и търсят близост с мен. Същото се случи и с други.

И нещо много важно – д-р Усуи установил, че хората, получили лечение в болницата му през 20-те години на ХХ век, след като се върнат по домовете си, отново се разболявали, защото се връщали към предишния си начин на живот. Ето защо при духовните практики се набляга на самолечението.

Докосването до енергиите трябва да е бавно, постепенно. Енергийните канали се отварят с постоянно третиране, в началото всеки ден – в продължение на 28 дни. После вече не ти се спира и продължаваш да си даваш енергия, даже и да си абсолютно здрав. За себе си съм сигурна, че любопитството и съдбата ще ме отведат на още много места, ще зная и ще мога повече.

 

*Тук и в целия материал са използвани текстове от „Самолечение с рейки” Панелопи Куест, изд. „Аратон”;
** Принципите на рейки – Валтер Любек – интернет

Facebook Twitter Google+

0 Коментара