Юрий Ковачев по професия е бижутер. От много години се занимава с хата йога, а покрай нея започва да се интересува от ведическата философия и в частност аюрведа. В момента готви в чайната в бившата хартиена фабрика на ул. “Бенковски” 11 и води курсове по аюрведическа кухня.

Г-н Ковачев, очаквате ли нещо да се случи на 21.12.2012 г.? Край на света, някакъв апокалипсис или пък духовен скок на човечеството?

Това най-общо са основните очаквания за тази дата, когато свършва календарът на маите.

И двете позиции са ми странни. Аз лично приемам напълно ведическата философия за устройството на света и Вселената, за взаимодействието на нещата и за циклите, през които мина-

ва светът. Основните епохи се наричат Юги, има четири Юги, като всяка една от тях продължава стотици хиляди години. И няма никакво съвпадение между епохите на ведите и календара на маите. Както и между епохите на ведите, тяхната смяна и онова, което учените казват за зараждането на живота и развитието на Земята.

А защо приемате точно учението на ведите? Доколкото знам, ведите твърдят, че Земята е била населена с разумни същества от стотици хиляди години, а не както ни убеждава съвременната наука. Защо вие например сте убеден, че Дарвин греши, а ведите са прави?

Колкото и приказно да звучи, аз съм склонен да приема позицията на ведическата философия,

защото тя съдържа много неща, които в наше време са достигнали като отделни знания, които

се използват и дават резултати. Например аюрведа е част от ведическата култура. Използва се

успешно и е използвана в продължение на хиляди години – за профилактика, за лечение, за

обясняване на това кое е добро и кое лошо за нас, за да живеем, като причиняваме най-малко

страдания на себе си и на другите живи същества. Човек е длъжен да се съмнява, преди да поеме по някакъв път. Нормалният начин е когато в главата му узреят всички въпро си за съществуването, да търси отговорите на въпросите в различни учения, религии. Всичко, което съм имал като въпроси, ведическото учение ми е давало отговор. И отговорите ме удовлетворяват. И всичко това, подкрепено с практически неща, както аюрведа със своята дълбочина на познаване на човешкото тяло и психика и методи, които дори да ни се струват странни, бабешки, действат.

И те имат своята философска обосновка. И когато нещо се доказва на практика, то усилва и моята вяра. Във ведическата философия са направени много предсказания и част от тях са се сбъднали.

Това ми дава основание да мисля, че всичко, което идва като познаваемост, като данни за на-

шата Вселена от ведите, е вярно. Ако учените не могат да ги сглобят нещата така, че да съвпадат

с тази ведическа концепция, за мен това е техен проблем.

А какво казват ведите за края на света?

Във ведическата култура съществуванието има измерение в стотици хиляди години, и то за един цикъл, а има хиляди цикли. Което според нашите разбирания за време обхваща милиарди години, в които Земята съществува и ще продължава да съществува.

Не може краят на една цивилизация, смяната й с друга да настъпи в един ден просто или в един ден всички да започнат да мислят другояче. Една промяна в начина на мислене, в културно и духовно отношение е по-дълъг процес. Във ведическата култура също се говори за преливане от една цивилизация в друга (в рамките на един цикъл), но то става постепенно, има преливане от едното в другото, така както сезоните не започват рязко, а се проникват един в друг. Едното започва да проявява своите качества, докато другото още не си е отишло.

А какво предсказват ведите за края на света? От това, което съм чел или чувал, във ведическата култура, която е много аналитична, нещата са строго подредени в цикли. Всички събития са посочени точно – за някои има предсказания, които са се сбъднали, други предстои да се сбъднат. Но момент, който да съответства на 2012 г. по нашето летоброене, няма. Най-близкият подобен сериозен катаклизъм, когато става дума за смяна на една цивилизация с друга, и голям обрат, когато приключва един голям цикъл и започва нов – това ще се случи след малко повече от 200 000 години.

Какво ще се случи тогава?

Ще има някакъв земен катаклизъм, при който ще стане рязка промяна на условията на живот.

Ще има физическо унищожение на цивилизацията. Доколкото съм чувала, живеем в най-лошия цикъл според ведическата философия. Да, и то в началото му. Епохата е Кали Юга. Съществуват четири епохи, които правят един малък цикъл, като последната епоха е Кали Юга. Началото й е било преди 5000 години. И предстоят още около 200 000 и кусур години от нея. Но има един много приятен момент в това лошо начало. Има пророкуване за една златна епоха, която ще продължи около 10 000 години. Започнала е преди 5 века и в момента живеем в нея. Представете си една тъмна скала, в която е вградена по естествен начин златна люспица. Така и тази златна епоха е вградена в Кали Юга. Т. е. на нас като човечество ни предстои все повече и повече преливане в духовни търсения, в религия, но в истинския смисъл на думата – във вярата, просветлението, светлината. Това е един отрязък от време. А след него нещата продължават да се задълбочават в лошия аспект. Защото определенията за Кали Юга са, че това е епохата на егоизъм, конфликти, на войни, на сблъсъци, на желание за контрол и експлоатация на ресурсите на Земята, експлоатация от човек на човек.

*Цялата статия четете в списание „ЖЕНАТА ДНЕС“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара