Не, няма грешка в заглавието. Макар че, убедена съм, нито диня, нито дългокраката Джулия Робъртс не би отказал да намери в леглото си в горещите юлски нощи любезният читател. И все пак погледнахте ли навсякъде?

В култовия филм за отсъстващото присъствие на някого до нас, в собственото ни легло, всеки може да открие своя съблазнителен противник. И да постави начало или финал на битка с един гол като пушка враг. Всеки по свое усмотрение. Препратката тук е към оня невидим враг в леглото ни, наричан с популярното Mid-life crisis (криза на средната възраст), толкова популярно колкото „климакс”, „стрес”, „имуностимулатор” или „виагра”. На пръв поглед „врагът” не прилича на враг, тоест първият симптом е трудно различим. Казват, че може да те връхлети под формата на необяснима антипатия към групичката шумни и дръзки младежи, с които дъщеря ти намира толкова неща за споделяне, колкото с нея не сте споделили през целия й двадесетгодишен живот. Или да се прояви като четиричасов шопинг, завършил с покупката на тясна блузка от ламе, която ще бъде изпратена на дъното на гардероба от трезво укорителния поглед пред огледалото вкъщи.

Оръжието на съблазнителния враг е Магнум-40-ПЖЕМ (на 40 Половината Живот Е Минал),

а изстреляните куршуми са с изместена траектория – мечтите за музикалната слава на Павароти, за звездните мигове на Никол Кидман, за спечеленото богатство на Абрамович се разминават с реалността – ти си бил средностатистическо дете без особен талант, сега си средностатистически напълнял и скромен научен сътрудник или държавна служителка, трупаща стаж за пенсия. Тактиката на врага в леглото нощем е проста: в половината случаи – гъделичкащо неудовлетворение, в другата – емоционално състояние, сходно със скок без парашут.

Някои наричат кризата на средната възраст „последен цъфтеж”,

„втори пубертет”, „лудостта преди менопаузата” – ако си говорим само за жените. Мъжете и без това не ги вярват много тия работи. Но психолозите са безкомпромисни в обобщенията: кризата застига всекиго – с различна сила, по различно време. При някои се разразява на 35, при други след 50. Може да трае няколко месеца или няколко години. В класическия случай началото са онези Четиридесет години, които от суеверие не се отбелязват с купон.

Отслабването на задоволството от живота не е причинено от развод, наличие на деца, икономическа небалансираност, здравословен проблем. То просто засяга всички – бедни и богати, болни и здрави. Справянето с нощната обсада на „Боже, остарях ли!” и „Ох, така и нищо не свърших!” зависи от поддържаната форма, от признатите професионални успехи, от степента, в която синдромът на „празното гнездо” се проявява при нас. Децата са вече пораснали и живеят своя различен живот.

Бръчките под очите отдавна се виждат

и на светлината на 40-ватова крушка. В офиса е някак нервно покрай младите перспективни попълнения. Вкъщи пък става все по-дремещо със сериалите след вечеря. Интересният живот кипи някъде другаде, не край нас.

Да, от друга страна, остават часовете на самовглъбяване и философски размисъл. Казано в правилен ред – винаги идва денят, когато един човек трябва да избира между две неща: или да си стяга колана, или да си изгуби гащите.

И започват преговорите в нощното легло с Врага.

Той отчетливо диктува какво си пропуснал – не си изкачил никой връх, не си казал 20 години на шефа си, че всъщност е комплексар, не си опитал марихуана, не си преспал с негърка, не си гонил вятъра, яздейки кон, не си облякла никога дълга вечерна рокля с гол гръб и перли, не си била на нудистки плаж, не си посетила Египет, а ей го къде е, не си дръзнала да ГО целунеш под завистливите погледи на минувачите… Ти, разбира се, имаш железни доводи – аз имам две висши, правих целенасочена кариера, двете ми деца са възпитани в любов към труда, никога не съм се възползвала от служебното си положение, изплатих ипотеката с горди лишения, разведох се, за да не направя компромис със съвестта си, изгледах родителите си… В подобно „надстрелване” с халосни патрони т. нар. криза на средната възраст се окопава в леглото ти.

Самото понятие е създадено от немския психолог Александър Митшерлихс, за да дефинира онези няколко години, които могат да бъдат определени като

преход на съзнанието от първата към втората (и последна) част на живота.

Далеч преди него древноеврейският писател Талмуд в „Послания на бащите” пише, че четиридесетте години са годините на размисъл, а петдесетте – годините на даване на съвети. Според изследване на професорите Освалд и Бланчфлауер за житейското щастие и нещастие (изследване, обхванало 2 милиона души от Америка и Европа), максимумът на житейско недоволство у нас е възрастта 53. Тогава се случва нещо дълбоко вътре в хората. За средния човек в съвременния модерен свят липсата на щастие идва бавно и постепенно с чувството на вина от това да се чувстваш виновен. Военните съветници, приятелите винаги знаят какво точно трябва да направиш. Лошото е, че ти дават около стотина различни идеи.

И какво се случва с врага в леглото?

Според психолозите ТОЙ има оптичен мерник, наречен „Завъртане на съдбата на 180 градуса”.

Рецептите за справяне са разходка в спомените, но не със съжаление, а с опит за преосмисляне на преживяното, с препоръка за повече внимание към собствената личност. Освен динята, за която сигурно вече се питате къде е, всички оръжия и действия са позволени, най-вече непозволените – на война като на война! И някои от нас започват таен обход на Врага с купища екстравагантни дрехи, уроци по танци (латино, салса, но не класически, защото издават демодиран вкус!), скъпа козметика, СПА процедури и флиртове. Разбира се, с по-млади и невлезли в схватка с годините партньори. Други купуват тузарски джип или кабриолет, замаскират престоя си в т. нар. дебелариум – център за възстановяване на фигури и самочувствия, впускат се в екстремни спортове без капка идея за нужната подготовка. Бънджи скокове или емоционален скок без парашут в пространството на ново любовно увлечение. Реакциите и на двата пола варират от пасивно трупане на безпокойство и килограми до хаотично мятане в крайности.

45-годишната ми приятелка Валерия реши, че иска да има още едно бебе въпреки двамата пълнолетни сина – без да съобщи на избрания от нея за целта биологичен индивид от друга раса.

Един от сериозните мъже, с които ме е срещал животът,

условно наречен Емил, 49-годишен, адвокат, изчисли, че новото му амплоа е да си утвърди вълнуваща репутация на мачо. Опитва да направи впечатление на всички двадесет и няколко годишни момичета и без да спазва класическата рамка в жанра – ресторант, кафе, – хвърля „бомбата”: „Спал съм с циганка. И с мъж. Второто не ми хареса, но той настоя и аз се съгласих – за експеримента.” Момичетата остават като гръмнати. Защото са на двадесет и няколко.

Всъщност всичко е само серии от „Врагът в моето легло”. Остава въпросъткак да обединим двете ни представи за самите себе си – тази от преди и тази след нашествието на Кризата, в адекватно социално поведение.

И да не играем поредната роля, облечени в доспехите на възрастта.

И разбира се, остава и въпросът каква, по дяволите, е тази диня в леглото. Тя е новият заместител на виаграта, съветва Интернет Медия БИГ.БГ в юлските жеги. Според цитираният източник, ако си мечтаем за заря в леглото, не било необходимо да чакаме празненствата за трети март в легнало положение. Можело да се мине и без сините хапченца и да се победи Неудовлетворението с просто ядене на дини. Според учени от Тексас сладкият плод можел успешно да замести медикаментите против еректилна дисфункция и да повиши самоусещането ни за значими и преминали успешно Кризата люде. Ефектът се дължал на цитрулина в динята – аминокиселина с чудотворно действие. За съжаление няма отговор на въпроса колко диня трябва за оптимален ефект. Хубавото е, че дини сега има в изобилие и аз спокойно мога да ги хапвам сред чаршафите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара