Юрий Ковачев е бижутер, но от години се занимава с йога и аюрведа. В момента готви в чайната в бившата хартиена фабрика на ул. „Бенковски” 11 и води курсове по аюрведическа кухня. www.vegiveda.com

Г-н Ковачев, вие сте един от специалистите по аюрведа в България. Водите и специализирани курсове по готварство. Вие самият как стигнахте до аюрведа?

В началото започнах да практикувам хата йога. Преди това много четях и питах, търсех отговори. И бях привлечен най-силно от хата йога. Когато започнах да практикувам, това наистина ми повлия силно, научих много, започнах да усещам много неща по различен начин и да си давам сметка за тях. И понеже хата йога е свързана с определен начин на живот, режим, стана ясно, че трябва да се храня по друг начин. Но в онези времена нямаше много информация в тази посока и общо взето тези, които се занимаваха с хата йога, бяха на доста аскетичен режим на хранене. Той пак идва от Индия, от йогите, но това са йоги, които живеят като аскети в гори, пещери, планини и т.н., което на практика не е пригодно, добро за нас, които живеем в град и имаме ангажименти. Тогава отнякъде научих, че има цял един раздел, наука, която обяснява кои храни какви са, за кого са подходящи, как да подхождаме към тях. Но у нас преди 1989 г. нямаше литература. Случи се така, че заминах за Москва за 4 години и половина, където се оказа, че има всичко – всякаква литература, каквото ти душа иска, хора, които знаят.

Май винаги руснаците са били много по-напред от нас в това отношение.

Да, така е. И тогава имах възможност да получа повече информация, да се срещна със специалисти. И за мен стана специализиран интерес. Оказа се, че в аюрведа има знания и за камъните, което бе интересно за мен като бижутер – кои камъни за кои хора са – във вид на амулети, на предпазни средства. После се оказа, че в аюрведа има знания за какво ли не – аюрведа означава знание за живота, за това как да живеем правилно, за да вредим най-малко на себе си и на околните.

Има ли някакви основни неща, които всеки би могъл да прави лесно за себе си?

Ето тази постановка е повредена. Нещата, които трябва да правим, не са никак лесни. Защото сме повредени от бита, изкривени от нашите разбирания. Лесно ми е да кажа много неща, но не е лесно хората да ги възприемат като много важни. На мен, който добре знам теорията, понякога ми е трудно да следвам правилния път. Спомням си времето, когато започнах да се занимавам с хата йога. За мен това беше като взрив светлина, който ми отвори по друг начин целия свят, цялото възприемане. И бях много ентусиазиран, много вдъхновен. Това беше най-важното нещо и аз спазвах строго всякакви неща, което даде своя добър резултат. За да може човек наистина да подреди по правилен начин живота си, трябва да бъде изключително вдъхновен и мотивиран – т. е. трябва да му светне в главата колко е важно това нещо. Иначе е много лесно да кажеш: препоръчително е човек да става малко преди изгрев слънце, да си ляга някъде към 10 часа, да се въздържа от проява на негативни емоции като завист, грях, злоба, обида, от вредни навици като празнословие и т.н. Ние сме се завъртели в някакъв кръг, в който харчим излишни емоции и енергия, а после се чудим защо ни сполетяват разни беди. Не е никак лесно да ги следваш тези простички неща. За мен е важно например човек да се въздържа от ядене на месо.

Защо?

Защото месото носи в себе си много силно закодирана информация за смърт, за неживот. Много често хората стават вегетарианци, защото изпитват състрадание към животните, не приемат да бъдат измъчвани и убивани, което донякъде е добър мотив. Но погледнато реално, вегетарианството също убива – изтръгвайки марулята, също я лишаваш от живот. Но говоря за степента на концентрация на негативна енергия – при една откъсната тревичка тя е много рехава, докато животното е по-висша форма на живот, носи повече информация в себе си за причиненото му страдание. Животните са разумни същества и чрез изяждането им ти вкарваш в себе си информация за насилие и смърт. Не е естествено, не е нормално. Разбира се, има си начини, при които може да се яде месо – има правила, които трябва да се следват. В аюрведа са засегнати и такива моменти.

Казвате, че душата е концепция за живот. Какво казва ведическата философия за нея?

Във ведическата философия душата е Сат-Чит-Ананда, няма момент на появяване, няма момент на унищожаване, тя е неделима. Няма как да изчезне.

Тя се преражда от тяло в тяло?

Именно. Самата душа като субстанция, тя е Сат – вечна. Чит означава, че в своята чиста, изначална същност душата е знаеща. Т.е. тя има знания за себе си, за своята природа и за своята връзка с останалата духовна субстанция. Ананда означава истинско щастие, блаженство. И след като това е същността на душата, когато ние, намирайки се в тяло, не можем да постигнем тези три неща, означава, че сме в илюзия, че не сме наясно със своята същност, не виждаме смисъла на живота. И когато намираш смисъла в някакви дребни неща, те рухват, когато се изпълняват. За мен винаги е било странно, когато попиташ някого какъв е смисълът на неговия живот, той да отговори: да създам семейство, да имам дете, да му дам образование, да го възпитам… Добре, това се случва, а после какво? Смисълът е приключил? Някак си много лесно, много по инерция хвърляме такива фрази за смисъл, за щастие, пък те имат много дълбока същност. Затова, ако човек има за опора нещо, което е чисто, духовно, то винаги е свързано с желание за живот. Ако някъде има нещо, което ти внушава обратното, значи в него има нещо гнило. А аз такова гнило нещо във ведическата философия не съм срещал. Там няма фатализъм. Има само провокации за човек да търси щастие….

А защо се разболяваме? Защо в световен мащаб се увеличават хората с нелечими болести, рак?

Защото имаме лоши характери. Защото не действаме според наклонностите на душата.

Т. е. заради материализма си ли?

В известен смисъл да, но не ми се ще да използвам точно тази дума. По-скоро нашите погрешни представи за щастие.

А каква е вашата лична представа за щастие?

Опитвам се да вървя по някакъв правилен път. Хич не е лесно, защото ако беше лесно, всички щяхме да сме щастливи. Личностна задача на всеки е да се опитва да пребори своите недостатъци, да се опитва да си изправи кривините. А да осъзнаем кои са ни недостатъците и кривините, ни помагат най-близките ни хора. Там, където с най-близките имаме конфликт, там трябва да ровим при себе си, защото там е нашата повреда. Ако в това намираме причина да работим върху себе си, значи ние работим върху себе си на духовно ниво. Духовното е самоусъвършенстването.

Любов, приемане, несъпротива? Да нямам гняв към този, който ме е засякъл на улицата, а да се опитам да го обичам?

Е, не можеш да го обичаш, след като той ти е създал някакъв дискомфорт.

Но мога просто да махна с ръка и да кажа, че това не ме интересува.

Ако това го умее човек, това вече е голяма стъпка напред. А ако осъзная, че по някакъв начин съм заслужил той така да постъпи към мен, защото аз нещо съм сгрешил по своя път, а той се явава като инструмент… Има такава приказва, че всичко се връща.

Кармата?

Донякъде. Ако бъде осъзнато в тази посока – това вече е голям успех.

Т. е. всичко, което ни се случва…

… ние сме причината.

Да ни оправи някоя кривина?

Да.

И болестта ли е това?

Именно. Може да звучи абсурдно, но е добре да си кажеш: „Добре, че я има болестта, за да си дам сметка на какво прилича животът ми.” Когато се разболеем и започнем да страдаме, много неща, на които не сме обръщали внимание, излизат на преден план. Например те заболява бъбрек. И започваш да се оплакваш: „Боли ме, кове ме, егати бъбрека, писна ми, омръзна ми”… , ти го отхвърляш, отблъскваш, изливаш върху него куп негативни емоции. Е, как искаш той да ти отвърне с хубаво? Но ако му говориш така: „Е, милото ми бъбрече, какво ти стана сега, сигурно аз съм правил нещо, сега ще се опитам да ти помогна…” – това вече е коренно различно отношение. Ако прилагаш тази схема към хората, към всичко в живота, ще пожънеш добри резултати. Да осъзнаеш, че ти си в грешна позиция, а не че някой друг ти е виновен.

А какво казва аюрведа за секса? Казва ли нещо?

Казва, разбира се. В аюрведа сексът се разглежда не като начин за постигане на удоволствие, а като начин за зачеване на дете. И също така се използва за трансформирането на тази много мощна енергия в духовен подтик. Това са тантритски практики, които предполагат много висока чистота на ума и съзнанието, за да може човек да не се поддаде на нагона, да не възприема секса като нагон и доставяне на удоволствие, а именно като духовна практика. Т.е. тук става дума за трансформация на сексуална енергия в друг вид енергия. И понеже сексът е много важно нещо в днешни дни, затова Тантра се експлоатира как ли не – има школи, учения, книжки, които ни предлагат да използваме секса за по-добър бизнес, за красота, за еди-какво си… Спекулира се по невероятно безумен начин. Може би има единици хора, за които е възможна тази практика, но не мога да си представя състояние, при което в днешно време, с нашата нагласа, с нашата култура, с нашата опитност, с нашата замърсеност, така да го кажа, да правиш секс, въобразявайки си, че това е духовно действие…

Ето несъответствие с това, което духът иска?

И да, и не. Защото, както казах, духът е ананда, ананда е щастие, духовно щастие. Сексът влиза в тази работа, но става духовно деяние, когато човек има такава платформа. Когато наистина е изчистен. Възможен е за тези, които приемаме за светци. Аюрведа предлага едно много приятелско, меко, разбиращо отношение. Ако ядеш месо – прави го поне по-правилно. По същия начин е със секса – искаш да правиш секс за удоволствие – поне го прави както трябва.

Как?

Кама Сутра съществува.

Пози?

Позите са част от Кама Сутра. По-големият информационен материал в Кама Сутра са препоръки и правила как да се подготвиш ти, как да подготвиш партньора си, какви умения трябва да развиеш… А позите са раздел накрая.

Практическо помагало.

Да, макар и другите да са практически неща. Да знаеш какви аромати да подбереш, сега ги наричат афродизиаци. Но това идва от аюрведа, древно знание за това как да подготвиш средата, за да постинеш по-голямо удоволствие.

Т.е. Кама Сутра е част от аюрведа?

Кама Сутра е част от цялата ведическа култура. Така, както има раздел, който обхваща сексуалните взаимоотношения, има и раздел, който обхваща медицината, има раздел, който съотвества на китайския фън шуй – как да се строи домът, има раздел за музиката. В аюрведа има знание за всичко, което съществува в този свят.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара