Мъчно ми е…, мъчно ми е, че ги няма вече децата от моята характеристика (отново по Камен Донев). Все си мисля, че на 12-13 години още си дете. Или не. Ако не, поправете ме. Но е факт, че децата малко над 10 изглеждат малко над 20. И това им харесва. Така се сънуват, така се усещат, така изглеждат приятелите им, така трябва да изглеждат и те. А какво ще се случи, когато наистина станат на 20?

pay-919675_640

Ако си момиче на 11, вече задължително си със сутиен, с чиито банели и подплънки (2 чифта поне), се опитваш да прикриеш това, че всъщност няма с какво друго да го напълниш.

Ако си момче на 12, вече имаш 12 бройки (или поне такава слава ти се носи) и си пробвал повечето наркотици, а за останалите имаш планове в близкото бъдеще. То иска да е зрял, голям, добре. Ама защо?

Няма ли кой да им каже на миличките, че не е хубаво да се пораства толкова бързо?

Няма ги вече игрите на “Стражари и апаши” или на “Подаръци”, или  на каквото друго се сетите, или на каквото ви се играе (защото на вас може би ви се играе повече, отколкото на вашите деца). Друго си е да пориташ с момчетата на площадката пред блока и те да ти прощават, че риташ повече тях, отколкото топката, само защото си момиче. Или пък да си направиш “къща” на най-невероятното място с още по-невероятни материали като половин маса, пет ръждясали пирона и седем кашона, откраднати от съседния магазин. Естествено ще се появи баба ти, за да те извика за обяд и всичко ще развали. Няма начин – трябва да бягаш и да се криеш по входовете на съседните блокове, защото обядът не е на дневен ред.

Там те погват още по-люти бабички и щеш, не щеш, се връщаш при твоята, която просто иска да те нахрани, а не да те бие с чехъл като другите.

Сега ми е мъчно, че 13-годишните се обиждат, като им предложиш да поиграят на “Дама” и “Прескочикобила”. Аз съм вече на 18, но ако ми предложат да играем на криеница, сигурно ще се втурна. Или поне няма да се обидя. Жалко, че по-малките от мен се мислят за по-големи. И изглеждат по-големи. И вършат по-големи глупости. Така става, когато децата отиват в двора до блока единствено, за да си вземат трева или да пият бири (и не само). Но това е… Еволюция или деградация – както искате.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара