Брилянтен, егоцентричен, хитър и дипломатичен, неотстъпчив и могъщ; финансистът на крале и папи – най-богатият човек на всички времена! Кой е той?

coverПредставяме ви Якоб Фугер – най-влиятелния мъж на своята епоха  (1459 – 1525). Човекът, наложил нови методи за правене на бизнес, развил финансовите институции, създал първата новинарска мрежа в Европа. Той е познато име в Германия, но не и у нас, нито в англоговорещия свят. Книгата „Най-богатият човек на всички времена” (ИК „Кръгозор”) от Грег Стайнмец, бивш журналист, а сега финансов анализатор, е опит да се поправи тази грешка.

Якоб Фугер е първият човек, чието богатство възлиза на 7-цифрена сума

Той е най-големият земевладелец в Европа, а богатството му съставлява почти 2 % от БВП на Европа. Дори Бил Гейтс, Карлос Слим и Уорън Бъфет не могат да му стъпят и на малкия пръст! Богатството на Фугер, по чието време икономиката на Европа е в зародиша си, се равнявало на 9 % от БВП на Германия и 2 % от този на Европа. Ако някой днес притежаваше 2 % от БВП на Европа, той щеше да има 400 млрд. долара. Това превръща Фугер в най-богатия човек в историята.

Фугер е роден през 1459 г. в семейството на заможни търговци в град Аугсбург, Швабия. В края на XV и началото на XVI в. Финансовото чудо, както става известен амбициозният Фугер, натрупва богатството си чрез редкия талант да печели от високорискови инвестиции, като взема парите, нужни за тези инвестиции, от благородниците. Той не е просто посредник или бирник, а инвестиционен мениджър, който винаги е имал последната дума.

Фугер първи въвежда двустранното счетоводство и това му дава възможност да комбинира резултатите от множество операции в един финансов отчет и да съставя годишен баланс, което му позволява да вижда голямата картина на движение на финансите.

Въвежда и обезпечението на кредита: дава пари срещу концесии на мини за добив на мед и сребро в Унгария, става собственик на огромни парцели земя и цели градове, от които прибира данъци. Той придобива всички тези блага или за ограничен период от време, или за вечни времена срещу огромните заеми, които отпуска на политически и религиозни лидери.

Фугер създава първата международна банкова мрежа с много клонове.

Това му дава безпрецедентното преимущество да прави парични трансфери, без да се налага реалното пренасяне на пари и авоари, и позволява на клиенти като Ватикана да получават пари, събрани от епархии от цяла Европа, в сметките си в Рим. Фугер слага края на таксите по прехвърлянето и риска от разбойнически нападения, които не били рядко явление и правели пренасянето на ценности много опасно.

Новатор, Фугер осъзнава цената на информацията и печели бележка под черта и в историята на журналистиката, като създава първата в света новинарска мрежа от куриери с цел бързо да информира клиентите си за случващото се на пазара. Чрез хората си от мрежата, които са навсякъде из западния свят, той първи научава новините още преди политиците, кралете и папата. Това му дава предимство при преговори и сделки.

Фугер финансира световноизвестната швейцарска гвардия на Ватикана. Подкрепя финансово избора на Карл V, като го поставя на престола на Свещенната Римска империя.

Фугер финансира строежа на „Св. Петър“ във Ватикана. В замяна сключва сделка с папата, като делят приходите от индулгенциите 50/50. Това обаче е последната капка, която довежда до кампанията на Мартин Лутер и Реформацията. Лутер е трън в очите на Фугер до края на живота му.

Фугер е противоречива фигура – често прибягва до натиск и принуда, за да получи това, което иска. Но е и проницателен бизнесмен, който твърдо вярва в свободния капиталов пазар, като се възползва от слабостите на съперниците си и от нуждите на клиентите си. Той е и филантропът, построил първите в света социални жилища за нуждаещи се.

Фугер вярва, че всеки, който работи, независимо колко е беден, заслужава покрив над главата си,

така че купува земя и построява „Фугерай” или „квартала на Фугер”. Най-поразителното е, че 500 години по-късно кварталът е все още действащ, като се финансира от фондация, създадена с парите на Фугер. Днес едно от първите места, където водят туристите в Аугсбург, провинция Бавария, е „Фугерай“.

Фугер умира през 1525 г. като най-богатия и най-влиятелния човек в Европа.

Единственият пряк наследник на Фугер е дъщеря му, която жененият банкер има от любовницата си. Следващите поколения от семейството Фугер нямат неговата целеустременост и размах, енергия или талант и разделят компанията, като разпределят голямото му богатство помежду си. Резултатът: никога не сме чували за Фугер. До сега.

Фугерай – най-старият социален комплекс в Европа

14277_650_

Най-могъщият финансист от епохата на Ренесанса – Якоб Фугер, е най-известен с благотворителната си дейност. Вярвал, че всеки, който работи, независимо колко е беден, заслужава покрив над главата си, така че построил първия в света комплекс от социални жилища за нуждаещи се. Нарича се „Фугерай” или „кварталът на Фугер”.

Най-поразителното е, че кварталът е все още действащ, като се финансира от фондация, създадена с парите на Фугер.

Условията да живеете там са същите, каквито са били преди близо 500 години – необходимо е да сте живели поне 2 години в Аугсбург, да сте католик и социално слаб без допълнителни дългове към държавата.

През 1514 г. Якоб Фугер купува парцела и започва изграждането на комплекса „Фугерай“. Строежът започва през 1516 г. и до 1523 г. са построени 52 сгради, предназначени за занаятчии и работници. Основната цел е била да се предложи жилище на хора в неравностойно положение, а заплащането да бъде символично – една сребърна монета и всекидневни молитви за семейството на Фугер.

Помещенията във „Фурегей“ представляват апартаменти с големина 45 – 65 кв.м, но тъй като всяко жилище има изглед към улицата, създават илюзията, че това са къщи. Всеки апартамент е самостоятелен и включва кухня, антре, спалня и малък хол. Апартаментите, които са на първите етажи, разполагат със собствена малка градина и барака, а тези на горните етажи могат да се възползват от таванско помещение. Всички жилища са пригодени за нормален начин на живот с електричество и вода.

През 2006 г. някои от апартаментите на първите етажи се превръщат в музеи, достъпни за всички, които искат да разберат малко повече за селището и неговата история. Звънците на вратите са също интересен културен елемент на града и представляват сложни плетенични форми, всеки се отличава със своята уникалност, а някои датират от времето, преди да има улично осветление. Една от множеството забележителности на „Фугерай“, запазила се от времето на неговото построяване, са портите, които заграждат комплекса и се затварят точно в 22 ч. вечерта всеки ден.

През 17. век като резултат от войни, чума и глад Аугсбург загубва повече от половината си постройки, включително и тези, построени от фондацията на Фугер.

През 1944 г. половината от жилищата във „Фугерай“ стават жертви на въздушно нападение над Аугсбург. Благодарение на бункер, който е бил построен през 1943 г., почти всички жители на града се спасяват. След войната започва реставрирането на Аугсбург. През 70-те  на 20. век „Фурегей“ се разширява с една трета, придобивайки сегашните си размери.

Около 150 човека живеят днес във „Фугерай“ и все още плащат стойността на една тогавашна сребърна монета или 0,88 евроцента на месец. Комплексът се е превърнал в една от основните атракции в Аугсбург със своята история и автентичен вид, който се е запазил в продължение на 500 години.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара