През последните три десетилетия станахме свидетели на различни революционни стилове и тенденции във висшата кухня – и сякаш всяко течение оставяше широка следа, върху която да се гради следващото, по-горно стъпало…

balgarski-teroari-vecherya-emil-minev-large-216В наши дни висшата кулинария отдава все по-дълбока почит към местния продукт идващ от района около нас, чист, с благороден произход, с ясно потекло, от малки ферми, изразяващ мястото и традициите – или тероара. Тази философия е свързана и с осъзнаване на социалната и екологична значимост на малките фермери за устойчивото развитие на районите.

Когато през 2005-а Емил Минев създаде първото авангардно меню у нас в ресторант „Талисман“, още не знаехме колко голямо значение ще придобие понятието тероар в кулинарията. Като мислещ и вдъхновен кулинарен творец той е на крачка пред „вълната“ и още в петзвездния Shangri-La на Малдивите, където по-късно работи 2 години и половина като шеф-готвач, въвежда концепцията за тероарно готвене. По негова идея насред Индийския океан хотелската верига създава зеленчукови градини, които да осигуряват добри пресни продукти на хотела.

divino taste 2015-svobodni lekcii

Днес Емил Минев поддържа тази философия и в ресторант Ting в лондонския Shangri-La (The Shard), където е шеф-готвач: местни продукти от малки ферми около Лондон, уважение към мястото и производителите…

На 21 ноември, от 17:00 часа, в зала 3.1 на НДК, в рамките на фестивала DiVino Taste Емил Минев ще представи своето виждане за съвременната висша кухня и тероарното готвене.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара