„Виктория“ е новият театрален проект на режисьора и драматург Йордан Славейков. Пиесата е поредна авторска за режисьора.

8 професионални актриси от 8 различни държави – Северна Македония, Беларус, Грузия, Русия, Латвия, Украйна, Швейцария, Великобритания ще заснемат с видеокамери монолози от пиесата. С някои от актрисите режисьорът се познава лично или е работил на сцена, други са му били прпеоръчани от колеги. Авторът Йордан Славейков участва в превода и редактирането на някои от текстовете от “Виктория”, също и ще дава режисьорски задачи върху избраните монолози. Заснетите откъси и видео визитки на актрисите ще бъдат публикивани в социалните платформи Фейсбук и Инстаграм. Отеделните монолози на осем езика ще бъдат подредени хронологично, монтирани и субтитрирани в едно общо видео с творческа последователност и съответно публикувани в Youtube.

След като стане факт онлайн, монодрамата „Виктория“ ще бъде поставена на българска сцена с популярна българска актриса.

„Виктория” е един от артистичните проекти, получили финансиране по време на пандемията от Национален фонд “Култура” и извънредната сесия на програмата му „Творчески инициативи“.

ИКТОРИЯ” – МУЗА НА ПАНДЕМИЯТА

Виктория е рожба на пандемията, неуспяла куклена актриса на 40 г. от малко провинциално градче. Тя се отказва от театъра, но се явява на театрална сцена, защото има какво да разкаже. И нейната лична история е шокираща в много аспекти. Тя няма за цел да шокира никого, но привидно е скандална, защото има намесени изневери, страсти, похот, насилие. Цялото действие в монодрамата е отчаян опит на една жена да се разбере с майка си.

КОНФЛИКТЪТ МАЙКА-ДЪЩЕРЯ

Конфликтът майка-дъщеря много ме е занимавал. Аз съм на мама детето и съм виждал колко трудни са били отношенията на майка ми и сестра ми. Говорил съм с редица мои приятелки  и колежи, огромен процент от тях са имали нелесни отношенията с майките си.” разказва режисьорът.

Според Йордан Славейков в основата на проблема е, когато дъщерята се чувства необичана и неподкрепена. Във „Виктория“ дъщерята и майката не могат да се разберат по един въпрос. На едно новогодишно парти дъщерята е изнасилена от гаджето си, за когото после се омъжва. Но майка й я пита сигурна ли е, че е имало насилие, и че женското “не” често е “да” за мъжете.

Пиесата разглежда проблема как може да се взриви един човешки живот и една човешка съдба, когато в критичен момент една майка не вземе страната на дъщеря си.

“Избрах темата за насилието, защото насилието над жени не спира. Не само в България, а навсякъде по света. Жената често е поставяна в позиции на зависимост по социално-родови, етнически, религиозни причини. Най-често мъжете упражняват насилие над жените. Избрах  друга гледна точка в монодрамата си. Какво се случва, когато най-близкият човек на жената – майката, мислейки и вярвайки, че прави най-доброто за детето си, вреди. И в настояването си, че нейното добро е единственото добро, забравя да обича дъщеря си.”, коментира авторът на монодрамата „Виктория”.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара