Властта обсъжда затварянето на училищата в критичните области, но не и затваряне на заведенията.

От петък, 12 март, всички ученици от 5-ти до 12-ти клас в София преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22.00 ч. Това съобщава кметът на София Йорданка Фандъкова на страницата си във Фейсбук.

Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март. Новите мерки за ограничаване на коронавируса в София е взето днес на заседание на софийския оперативен щаб.

Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно.

На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планиране за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

В Бургас, също обсъждат затваряне на гимназиите – учениците от 5 до 12 клас да минат на онлайн обучение за срок от две седмици – от 12 март, както и да се преустановят всички извънкласни занимания, езикови центрове, екскурзии и т.н.  За заведенията отново е предвидено намаление на работното време. Сред обсъжданите мерки там е и затваряне на молове и фитнеси и носене на маски на открито.

В Плевен също се очаква въвеждането на нови мерки. В областта са спрени свижданията, плановите операции.  Очаква се маските да станат задължителни на открито, както и да се спрат учебните занимания от 5 до 12 клас до 1 април.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара