Мигрената е реакция на нервната система на външни дразнители. Болката може да премахнете с аналгетици, но ако мигрената е ваш постоянен спътник, усвоете и други начини за снижаване на вътрешното напрежение.

Най-старото и евтино целебно средство – студената вода. Сложете пликче с лед на челото, направете хладна вана на краката или на ръцете.

Спасителни масла

Стресът е главна причина за мигрената. Срещу него въздействат ментовото и лавандуловото масло. Вдишвайте ги или втривайте в кожата на челото и слепоочията. Ментата задейства болкоуспокояващите рецептори, а лавандулата намалява спазмите на мозъчните съдове и нормализира налягането на кръвта. Лавандула може да поръсите във ваната или да напълните с нея малка възглавничка, която да сложите до главата си, като спите.

Други рецепти

  • 2 супени лъжици жълт кантарион и листа от мента

залейте с чаша вряла вода, след 15 минути прецедете. Добавете 4 супени лъжици мед и половин чаша сок от суров картоф. Пийте по половин чаша от напитката два пъти дневно, докато е топла.

  • Ако работите с компютър или гледате дълго телевизия, на всеки 45 минути давайте отдих на очите си, дори само за минута-две.
  • Постоянното, макар и незабележимо, мигане на флуорисцентните лампи уморява мозъка и предизвиква главоболие. Заменете ги с обикновено осветление.
  • Не пренебрегвайте релаксиращата гимнастика – изопнатите нерви и стресът са основна причина за мигрената.
  • Масажирайте главата с пръсти, все едно, че миете косата си. С четка от естествен косъм или дървен гребен се разрешете няколко пъти от слепоочията и челото към тила.
  • Снемете контактните лещи – повишената чувствителност на зрителния нерв може да усили страданието.
  • Не отмаряйте пред телевизора, вземете душ и легнете за малко в тъмна и тиха стая.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара