Аюрведа е древна медицинска система за здраве, доказала се от хилядолетие със своята ефективност. Името идва от санскритски – аюр „дълголетие или живот“ и веда „наука“. И така – Аюрведа означава „наука за живота“. В лечебното изкуство най-важният тест работи или не дадено лечение е времето на използването му и съответно реалните резултати. А тук то е предостатъчно.

Най-ценното в Аюрведа е, че тя ни показва как да предотвратим заболяването и как да премахнем наистина причината, ако то все пак се е случило. Аюрведа се определя като цялостна лечебна система, която освен храненето, което е в основата на здравето, включва диагностика, лечебни процедури, детоксикация, лечение с билки и минерали, подмладяваща терапия, йога, стил на живот и др. Въпреки интереса като към нещо екзотично, аюрведа стъпва на много здрава научна основа и нейните методи все повече заинтригуват учените.

Природните елементи в Аюрведа

Има пет елемента в природата от които се изграждат шестте вкуса в храната според Аюрведа

От тези пет елемента ( пет същности) е изградено всичко във вселената.

Това са етер, въздух, вода, огън и земя. Всеки елемент съответно си има характеристики и свойства, които от своя страна дават характеристиките на шестте вкуса. Ето как – водата е течна, хладна, тежка, течна, мека, докато огънят е горещ, остър, сух, фин, въздухът пък е лек, сух, груб, подвижен, студен. Етерът е лек, студен, проникващ, ясен, в противоположност на земята, която е студена, тежка, стабилна суха.

Всяко вещество в природата, храна или билка е съставено от комбинация на тези пет основни елемента, а съчетанията между тях дават различните вкусове.

Трите доши в Аюрведа

Трите психобиологични типа познати в Аюрведа също се формират от петте елемента. Ние се раждаме с определена комбинация от доши и те определят и управляват функциите и физическите черти на нашите тела и умове. Определят как изглеждаме, нашите предпочитания, умствената нагласа и това към какви болести сме предразположени.

Вата се състои от въздух и етер, тя е най подвижната, управлява всички функции в организма изискващи движение, тя е стои и зад енергията за движение на умът и тялото.

Пита е огън и вода, управлява метаболизма и биохимичните процеси на различни нива в тялото.

Капха се състои от земя и вода, най-стабилната доша, свързана е с растежа, подхранването и заземяването.

Шестте вкуса, храната и Аюрведа

Петте елемента присъстват също и в шестте вкуса на храните според аюрведа – сладък, кисел, солен, лютив, горчив и стипчив. Всеки вкус съдържа в себе си всички елементи, но преобладаващите дават неговите характеристики и се използват с терапевтична или профилактична цел. И понеже говорим за хранене, в Аюрведа хранителния режим се изготвя по няколко критерия – според конституционалния тип на човек (дошите Вата, Пита и Капха), според дисбаланса на дошите в момента и ефекта, който искаме да постигнем, според сезона, емоционалното състояние и някои други специфични фактори.

  • Сладкият вкус ( мадхура) 

се състои предимно от земя и вода, те дават свойства като тежест, плътност, студ, мазен. Това са свойствата на храни като сладолед, захар, фурми, пшеница, сочните сладки плодове, млечни продукти и др. Но пък от друга страна Сладкото е любов, и то има особено място в Аюрведа, защото съдържа жизнената есенция наречена оджас от която зависи здравето и продължителността на живота ни. Така, че в някои случаи то е жизненоважно и спасяващо! Сладкото дава жизненост, енергия, сила, но е неподходящо за хората тип капха, които искат да намалят теглото си. В този случай сладкото има същите свойства, от които искаме да се избавим и за това е добре да преосмислим с какво се храним.­

  • Киселият вкус (амла) 

е съчетание предимно от земя и огън. Киселите субстанции са течни, леки, загряващи, мазни и стимулират метаболизма. Храни като оцет, сирене, кисело мляко, цитруси ферментирали храни имат кисел вкус. В малки количества този вкус е много полезен, той изостря сетивата, стимулира метаболизма и способства за отслабване, но в големи количества ефекта може да е обратен, може да причини кожни възпаления. Всичко е въпрос на доза и добра преценка. За Пита доша – огнената, не е добре да консумират кисело, може да ги разболее, защото повишава киселинността в тялото.

  • Соленият вкус (лавана) 

има преобладаващи елементи вода и огън. Той е загряващ, задържащ вода, тежък и мазен. Типични примери за този вкус са различните варианти сол- готварска (натриев хлорид), морска, каменна и др. препоръчва се минерална каменна сол, вместо готварска поради съдържанието на микроелементи и минерали. Малки количества сол ­­ стимулират храносмилането (в стомашния сок се съдържа солна киселина, която има хлор в състава си), абсорбцията, асимилацията и подпомагат отстраняването на отпадните продукти от тялото. При прекомерна употреба солта води до задържане на вода, отоци. Появата на топли вълни, бръчки, язви, кръвотечения също могат да се дължат на употреба на много сол. Солта дебалансира пита и капха. Но от друга страна любознателността и ентусиазма са резултата от соления вкус на умствено ниво.

  • Лютивият вкус (кату) 

съдържа елементите огън и въздух. Лек, загряващ и изсушаващ по природа той е много подходящ за капха, в умерени количества за вата и много неудачен за пита. В умерени количества лютивия вкус стимулира храносмилателния огън агни (храносмилателните ензими) и е много полезен. Но кату е също остър и пронизващ и може да има негативно действие не само върху храносмилането, но и върху сексуалната функция. Може да влоши качеството на сперматозоидите и яйцеклетките. Хората, които прекаляват с лютивото често са по-избухливи, раздразнителни, агресивни и ревниви.

  • Горчивият вкус (тикта) 

се състои предимно от въздух и етер. Той по природа е лек, сух и хладен. Има антиоксидантни свойства и убива микробите. Горчивото е много полезна за черния дроб и жлъчния мехур, пречиства ги, и поради това действа добре и при кожни проблеми. Горчив вкус имат зелените салати, кафето, куркумата, алоето и др. На запад не е много разпространен като вкус, няма много продукти и за това кафето толкова ценено. Горчивото намалява и балансира кафа и пита, но усилва вата и я изсушава.

  • Стипчивият вкус (кашая) 

се дължи на елементите земя и въздух. Той е охлаждащ и изсушаващ. Съдържа се в зеления фасул, сухия грах, бамята, нара, нахута, суровите зеленчуци и др. Стипчивото подобрява абсорбцията и стяга фецеса, има противовъзпалително и спира кървенето, намалява холестерола. Отслабва пита и капха, на засилва много вата. Прекомерната употреба може да предизвика спазми и колики, запек и образуване на кръвни съсиреци.

Всяка храна освен нейния преобладаващ вкус си има и послевкус, след като премине през храносмилателния тракт. А той има директно значение при аюрведичното хранене.

Като учение аюрведа има свое обяснение за процесите протичащи в тялото. Има значение т.н. пракрити ( това с което сме се родили ) и викрити ( това което ни заобикаля) и неговото влияние върху нас. За това и се подхожда индивидуално при съставянето на хранителния режим в зависимост от времето на деня, годината и етапа от живота.

Източник: Homeo-art

Facebook Twitter Google+

0 Коментара