Петото поредно издание на дарителската инициатива на VIVACOM – Операция “Жълти стотинки“ – успя да събере общо 105 000 лв. под формата на пари, продукти и услуги, които да предостави в полза на инициативата „Дом Възможност“.

Vrachvane na chek Dom Vazmojnost_1

Кампанията стартира през ноември 2014 г. в подкрепа на  програмата на Фондация за социална промяна и включване (ФСПВ), която създава и управлява защитени жилища за пълнолетни младежи без родители. Така момичетата и момчетата, които на 18 години излизат от социалните институции за деца и трябва да се борят сами с живота, получават шанс да бъдат настанени в „Дом Възможност“ за период до 2 години, където да придобият основни умения и знания, за да продължат да се развиват самостоятелно.

Операция “Жълти стотинки“ успя да изпълни поставената си мисия и събра достатъчно средства, с които да бъде създаден още един „Дом Възможност“. До момента те са едва 5 в цялата страна. С дарението от кампанията се очаква да бъде открито

второ защитено жилище в София още тази година

Средствата от 105 000 лв. под формата на пари, продукти и услуги бяха събрани благодарение на стотици дарителски касички в магазините на VIVACOM и в обектите на повече от 20 партньора. В тях потребителите оставяха своето ресто, а участващите компании удвоиха дарените суми. Част от партньорите на инициативата подсигуриха за младежите храни, напитки, техника и продукти за бита за следващата една година. Момичетата и момчетата ще получат и безплатни дентални услуги, както и грижа за здравето на очите. В петото издание на Операция „Жълти стотинки“ се включиха Burger King, Carrefour, Дентална клиника Петър Дучев, DHL, Domino’s Pizza, G4S, Grand Optics, inmedio, Joy Optics, Натурална минерална вода Ком, METRO, 1 Minute, Mr. Bricolage, Nestle, Office 1, Onda, Relay, Renault Nissan, Техномаркет и Техномаркет@home.

Mladeji Dom Vazmojnost Sofia

Една от най-големите ползи от кампанията за младите хора обаче са осигурените стажове, обучения и реална възможност за започване на работа. След старта на  Операция “Жълти стотинки“ управители на различни компании се свързаха с Фондацията за социална промяна и включване и предложиха свободни позиции на няколко момичета и момчета от „Дом Възможност“.

В момента трима от тях са наети на постоянна работа.

Успехът на кампанията и добрите резултати мотивираха VIVACOM да превърне Операция „Жълти стотинки“ в целогодишна кампания. Познатите касички за дарение ще бъдат оставени за постоянно в магазините на телекома, така че всеки желаещ да може да продължи да оставя своето ресто за благородната кауза. Другият начин за дарение е чрез есемес на 17 777 с текст DMS DOM или обаждане на 0 900 5 11 15 на стойност 1 лев.

Повече информация за развитието на кампанията можете да видите на фейсбук страницата: Операция „Жълти стотинки“

Cvetelin_1

Историята на Цветелин

Едва 7-годишен, Цветелин е изоставен от родителите си в Дом за деца, лишени от родителски грижи „Асен Златаров”. Оттам е преместен във възпитателно училище за три години, защото е палаво дете и компенсира липсата на родителско внимание с пакости. Следва ново връщане в дома. В определен момент търси подкрепа и убежище при вуйчо си, където също живее известно време, но не се чувства добре и напуска. Майка му живее в Плевен, но не поддържа никаква връзка с детето си. Бащата на Цветелин вече не е между живите. Единствените роднини, с които младежът контактува, са леля и вуйчо в София.

В момента Цветелин е намерил подслон и подкрепа в единствения „Дом Възможност“ в столицата. Опитва се да живее като всяко обикновено момче, да учи и да се развива, за което му помага защитената среда на дома. Сега е 10-и клас в спортно училище с профил „Футбол“. Справя се добре с домашните, изкарал е шофьорски курс и му предстои да се яви на листовките. Цветелин се надява да учи в НСА – треньорски профил, а след това да си намери хубава работа. Вярва, че така ще може да издържа себе си и своето семейство, което мечтае да създаде след време.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара