Между 21 и 24 май пред Паметника на Съветската армия ще се проведе шестият фестивал-изложение „Зелени дни“  – най-големият ежегоден форум на открито за алтернативен туризъм, отговорен бизнес и зелени идеи.

DCIM101GOPRO

„Зелени дни“ ще съберат на едно място водещи производители на биосертифицирани храни и напитки, туристически сдружения,  граждански инициативи, магазини за планинска и къмпинг екипировка, природозащитни организации и техните каузи, културни инициативи и аутдоор спортове.

Събитието е със свободен достъп и се очаква да посрещне близо 10 000 човека, дошли да съпреживеят четири дни, изпълнени с вдъхновение и внимание към околната среда, природосъобразния начин на живот, споделяне на идеи и гласност за модерни бизнес послания, насочени към утвърждаване на предприемачество с отговорност към културното и природно  наследство.

Изложители и посетители на форума ще могат да се запознаят и тестват натуралната козметика с хума на „Авиа“, био продуктите на Freen, да разберат повече за  аронията, бирената мая и шипка на „Биония“, да се убедят в целебните свойства на естествения мехлем срещу кожни наранявания „Морава“. Търсещите свободна от добавки земеделска и животинска продукция ще могат да опитат от чистата планинска храна на „Веселата ферма“, био зеленчуците от оранжериите на „Гимел“, меда на „Пчелари Илиеви“ и айвари по традиционни рецепти от Mama’s. В топлите пролетни дни присъстващите ще могат да да утолят жажда с екзотичната южноамериканска напитка „Мате“ и разнообразните предложения на чайната и магазин „Чай във фабриката“ или със суровите студенопресовани сокове на Fresh Brothers. Децата ще могат да се порадват на забавни играчки от Pino и Thinx.

Zeleni dni 2012 (51)

Туристическия си потенциал ще представят общините Габрово, Етрополе, Правец, Сатовча, Тетевен, във фокус ще бъдат и дестинациите „Елена-Лясковец-Златарица“ и непознатото Средногорие (Мирково, Чавдар, Златица).

В рамките на фестивала ще бъдат отбелязани два знакови празника: Световния ден на биоразнообразието (22 май) и Деня на славянската писменост и култура (24 май).По този повод организаторите са подготвили културна програма, изпъстрена с карнавал, работилници „Веселата ферма“ и др.), интерактивен театър, концерти (Оратница и др ), фолклорни танци (ансамбъл „Дивля“), изложби, презентации, споделяне на книги и др. Ежедневно ще се провеждат спортни активности за малки и големи – велосъстезания за деца (магазини „Стената“), йога (център „Мандала“), състезание по катерене (Walltopia) и др. Предвидени са и и лекции и презентации на разнообразна тематика – водещи еко инициативи („Форум Планини“, „за Балкана и хората“ и др. ), неправителствени организации („За земята“, Greanpeace „Прозрачни планини“, БДЗП и др.), зелено предприемачество (Farmhopping, Flaska, Aha Car ), кулинарни демонстрации – Фермерски пазари „Хранкооп“.

Официален сайт www.zelenidni.com

Зелени дни във Facebook https://www.facebook.com/zelenidni?fref=nf

Събитие Зелени дни 2015 https://www.facebook.com/events/883594461712746/

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара