Едно изследване, публикувано в Medical News Today, установява, че честата употреба на широкоспектърни антибиотици при деца под 2-годишна възраст се свързва с повишен риск от затлъстяване в ранна детска възраст, цитира http://homeoart-bg.com/.

baby

В момента всяко 1 от 3 деца и юноши в САЩ е с наднормено тегло или затлъстяване. Нещо повече, това затлъстяванене е просто следствие от нездравословен начин на живот в юношеска възраст – на възраст от 24 месеца, 10% от децата вече са с наднормено тегло.

Фактори, определяни като рискови за затлъстяване в ранното детство, включват: индекса на телесната маса (BMI) на майката преди бременността, хранителния режим, физическата активност, продължителността на съня и показател като времето прекарано пред екрана (компютър, телевизор).

Въпреки това, учените сега са започнали да изследват влиянието, което колониите микроби, живеещи в червата, може да има върху ранното затлъстяване в детството.

Колонизацията на червата от различни бактерии започва от момента на нашето раждане. Последните данни предполагат, че различните чревни бактерии могат да влияят различно върху растежа и развитието на гостоприемника.

Изследвания показват, че повишеният антибиотичин прием може да повлияе на разнообразието и състава на микробите, обитаващи червата.

Затова учените, стоящи зад новото проучване – от детската болница във Филаделфия, PA – са искали да изследват какво въздействие може да има употребата на антибиотици върху затлъстяването в ранното детство.

fat-30252_640Авторите на изследването са разгледали електронни здравни досиета от доболничната помощ, които обхващат периода 2001-2013 год. Като цяло, анализът включва 64 580 деца, които са имали ежегодни посещения в клиника на възраст 0- 23 месеца, както и един или повече посещения на възраст 24- 58 месеца. Проучването проследява децата до 5- годишна възраст.

От тези деца 69% са получавали антибиотици преди навършване на 24 месеца, със средно 2.3 антибиотични курса на дете. Авторите установяват, че е налице повишен риск от затлъстяване в детска възраст между онези, които са били изложени на антибиотици, особено сред децата, на които са били предписани антибиотици по четири или повече пъти в отделни случая.

Все пак, учените съобщават, че по-скоро няма връзка между затлъстяването и тесноспектърните антибиотици, които са насочени към тесен кръг от бактерии.

Рискът от затлъстяване се свързва само с широкоспектърните антибиотици, които се използват за лечение на широк спектър от бактерии.

Проучването също така показва разпространението на наднорменото тегло/ затлъстяване при децата през целия период на изследване:

  • На 2-годишна възраст, 10% от децата са със затлъстяване, а 23% са с наднормено тегло
  • На 3 години – 14% затлъстяване, 30% наднормено тегло
  • На 4 години – 15% затлъстяване, 33% с наднормено тегло.

За резултатите от проучването, авторите споделят:

Това е допълнителна основание да се ограничи употребата на антибиотици в педиатричната практика в случаите, когато могат да се предпочетат лекарства с тесен спектър и изразена ефективност.

Наскоро се появи и проучване, според кето 1 от всеки 10 антибиотични предписания не е успешно при лечението на инфекции. Авторите на това изследване също така показват, че процентът на откази от антибиотично лечение се е увеличил през последните две десетилетия, и уточняват, че тази тенденция ще продължи да нараства.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара