Сънят е наградата, която заслужаваме след изтощителен и напрегнат ден. Той зарежда изнурените ни тела, помага ни да се освободим от натрупаното напрежение, да релаксираме и да сме готови за утрешния, подготвен от съдбата букет с изненади. След сън нещата обикновено изглеждат по-различно, защото „утрото е по-мъдро от вечерта”.

Понякога обаче се случва точно обратното. Всеки човек е изпитал неприятното усещане от упорито и неефективно стискане на очите и непрестанното въртене а-ла центрофуга с ефект, събарящ завивките. Превъзбудени или преуморени, легнали в непривична или некомфортна обстановка, прекалили с активизиращи мозъчната дейност напитки, всичко това може да ни накара да се борим цяла нощ със себе си без резултат. А следващият ден да бъде ужасен.

Във връзка с всичко това, както и поради абсолютно логичния ни стремеж да направим максимално комфортни часовете, които прекарваме в леглото, ви предлагам да видим възможните причинители на проблемите със съня от гледна точка на фън шуй.

Добрият сън при здравия човек зависи от три важни елемента: подбиране на точния момент за сън, състояние на околната среда, подготовка на поведението.

Спалнята е стаята, в която трябва да се усеща превес на поддържащата и спокойна ин енергия. А това най-общо може да се определи така –

окръглени форми, приглушена светлина, меки цветове

Ще ви е трудно да заспите на легло, чиято повърхност през целия ден е поемала мощната ян енергия на преките слънчеви лъчи. Силното изкуствено осветление е за предпочитане във всички останали стаи, но не и тук. Мястото и формата на осветителните тела в спалнята трябва да бъдат подбрани много прецизно. Огромният полилей, разположен над главите на спящите, може да доведе до здравословни проблеми. Най-удачното разположение по отношение на нощните лампи е встрани от леглото. Формите на лампите трябва да бъдат такива, че да не насочват допълнителни „отровни стрели” към незащитените тела. За предпочитане са окръглените форми.

И все пак, ако се събуждате уморени, ако изпитвате апатия и вялост, ще трябва да преместите равновесието на страната на ян.

А цветовете в спалнята? За нея са най-подходящи отпускащите и нежни пастелни тонове – прасковен или розов, светлосин или светлозелен. Ако сте наблегнали на агресивния и страстен червен цвят, трябва да сте наясно, че сексуалните ви отношения ще бъдат на ниво, но спокойният сън няма да гостува често. Същото трябва да се отбележи и по отношение на картините, с които украсявате стените. Много подходящи са красивите цветни изображения, пейзажите, с изключение на водните. Присъствието на аквариум, огледала, син и черен цвят е неудачно в тази стая. Тук сложете всичко свежо,

всичко нежно, всичко свързано с любов и страст

Много удачно е да използвате именно изображенията на стените за активизиране на чувствата или желанията ви.

Избягвайте острите предмети. Тук, както и навсякъде, острите ръбове или линии създават т.нар „отровни стрели”или Ша (обикновено са прави линии, по които протича отрицателна енергия), нарушаващи енергетиката на пространството. Те създават лош късмет, нещастие и други беди. Ъглите на мебелите насочват към вашето тяло „отровни стрели”, които, натрупвайки се нощ след нощ, разрушават аурата на тялото в точката, срещу която попада влиянието на насочената отрицателна енергия. Спането под модните декоративни греди или трегери действа по същия начин – насочената към вашето тяло отрицателна енергия може да доведе до заболяване на органа, който попада под тяхното влияние. Дори рисунъкът на паркетните дъски може да бъде „отровна стрела”, ако върхът му е насочен срещу леглото, на което спите. Промяната на естественото движение на енергиите, която предизвикват наклонените тавани, също води до здравословни проблеми Легнете и се огледайте и ако забележите такива „отровни стрели”, променете разположението на мебелите или използвайте висящи растения, които, поставени върху мебелите, могат да намалят негативното въздействие на ъглите. Балдахинът също е удачно решение на проблемите, стига да не противоречи на вкуса ви.

Енергията в стаята трябва да е свежа и да може

да циркулира безпрепятствено навсякъде,

дори и под леглото. За целта под спалнята трябва да има пространство, което да се поддържа чисто. Циркулиращата Ци под леглото ще ви донесе бодрост и енергия, което ще ви кара да се чувствате леко и безгрижно.

Завихрящата се енергия на климатика, насочена към вас, е изключително вредна, поради което идеалното място за поставянето му в тази стая е на пода.

Гардеробът в спалнята по възможност трябва да се избягва, тъй като разнопосочните енергии на почиващите си в него дрехи са прекалено силни и могат да нарушат съня. За съжаление това е трудно постижимо, тъй като размерите на жилищата ни са такива, че гардеробните стаи се считат за лукс.

За да се чувствате сигурни и стабилни, е необходимо таблата на леглото да се опира върху стена. Поставеното под прозорец легло ще ви кара да се ослушвате за неканен гост и с това ще пречи на заспиването. Ако в легнало положение краката ви сочат към вратата, то енергията бързо ще влиза през тях и ще изтича през тялото ви, което ще доведе до проблеми със съня и здравето.

След като ви запознах с движението на енергията в спалнята и влиянието й върху качеството на съня и здравето, да разгледаме и една друга позиция по въпроса. Освен подходящата обстановка нужни са и точен момент и поведение.

Ще се позова на Аюрведа – древната наука за здравето и дълголетието, и разсъжденията на Чарак Самхит за съня, според когото „…правилният сън носи

щастие, поддръжка, сила, потентност, знание и живот.

Неправилният сън носи страдание, изтощение, слабост, безплодие, невежество и смърт.” Звучи сериозно и след като една трета от целия ни живот е сън, би трябвало да е вярно.

Ако имате проблем със заспиването, свързан с непрестанно работещия ви на високи обороти мозък, мисли за изминалите събития, които ви притесняват и безпокоят, това се определя като дисбаланс на Вата (Вата, Питта, Капха – типове човешки конституции, дисбалансът на които причинява заболявания). За преодоляването му може да направите промени в ежедневния си ритъм. Променете биологичния си часовник – ранното лягане и ранното ставане са задължителни, като оптималните часове за това са преди 22 часа и до 6 сутринта. За да подготвите психиката си за съня, избягвайте гледането на екшъни или активната умствена дейност преди лягане. За предразполагане на тялото си направете си маслен масаж и топла вана.

Заспивате, но постоянно се събуждате през нощта, особено в интервала от 2 до 4 часа? А когато се събудите, изпитвате страх, злоба или други отрицателни и силни емоции? Или пък се събуждате изпълнени с енергия и не можете повече да лежите в леглото? Тези проблеми са свързани с дисбаланс на Питта. Ще постигнете дълбок сън с упражнения през деня, които обаче трябва да се избягват в часовете преди лягане. Включете в хранителния си режим повече сладки и сочни плодове, не пропускайте хранене и

не стойте гладни прекалено дълго време.

Сънят ви може да бъде разтревожен от употребата на алкохол, както и на съдържащите кофеин кафе, чай, газирани напитки в следобедните и вечерните часове.

Вечерята ви трябва да бъде добра и достатъчна, за да избегнете събуждането от глад, но не трябва да бъде тежка и мазна. Непосредствено преди лягане може да масажирате главата и стъпалата с кокосово масло. Преди сън можете да изпиете чаша мляко, успокояващ чай или сок от манго. Проветрете стаята си и следете леглото ви да е удобно и чисто. Ако въпреки всичко се събудите през нощта, изпийте половин чаша топло мляко с една чаена лъжичка розов сироп или сладко от розови листенца. И престанете да четете или работите в леглото, неговото предназначение е друго – сън.

Ако спите осем и повече часа, но въпреки това не се събуждате свежи и бодри и дълго се търкаляте, преди да вземете трудното решение за ставане, това са симптоми на дисбаланс на Капха. За да се справите с него, ставайте в 6 часа и правете енергични упражнения. Хранете се с леки и питателни супи и избягвайте тежките храни на вечеря. И основното – живейте активно, спортувайте и се движете!

А ето и една универсална и изпитана рецепта от мен: Гушнете се нежно в топлото тяло на любимия, представете си нещо вълшебно, потопете се в уюта на тъмнината и спокойствието, изтръгнете от съзнанието си проблемните мисли с помощта на вълшебната фраза на Скарлет О`Хара” „Утре ще му мисля…” и….

Сладки сънища!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара