Влюбих се във Фън шуй мигновено, от пръв поглед, и както може да се очаква в подобни случаи на дива страст, това доведе до тежки семейни скандали от страна на законната половинка. Да, прекарах едно лято в циклични караници по повод фън шуй, но имах железни обяснения за разногласията със съпруга: червената завеса на източния прозорец и дърворезбата на югозапад…

Има-няма няколко дни, след като се зачетох в един форум за Фън шуй, вече си бях закупила няколко книги, които направиха кашата в главата ми пълна, прерових с google купища сайтове с писано нещо по въпроса, купих си компас, изчислих по рождените дати благоприятните посоки на всички от фамилията. Най-накрая даже си викнах консултантка по въпроса (тайно от мъжа ми), която

вървя с компас и радиестезична пръчка из целия апартамент,

каза ми за един куп кусури на новия ни, но, уви, вече обзаведен апартамент. Каза ми още, че има лоши геомагнитни енергии в недрата на земята точно под две от спалните… и ме прати в една езотерична книжарница да закупя някои неща.

В резултат на всичко това започвах да примъквам какви ли не амулети вкъщи и да ги кича на най-невероятни места – кристали, картини, пирамиди, костенурки, китайски жаби, китайски чанове, ветрила, огледалца и др., садих цветя с месести кръгли листа (на пари било), а в чинийките на саксиите пъхах увити в червена хартия монетки… Даже тръгнах да композирам “карта на желанията” със залепени на голям бял кадастрон снимки на желани неща и изписани красиво и в сегашно време пожелания за бъдещо благополучие, здраве и любов.

Мъжът ми прие на нож всичко туй от самото начало и за отрицателно време видимите предмети се оказаха директно в кофата за смет на улицата. Всички разместени легла, дивани и шкафове се връщаха на мястото им с желязна упоритост.

Нямало да търпи никакви “окултни али бали”.

Няма да ви отегчавам със семейните спорове. Нито с всички фази на Фън шуй манията, през които минах. Продължих да чета, но спрях да говоря за фън шуй. Скрих малкото мънички предмети, които се убедих, че искам да сложа в къщата си, така че да не го бодат в очите.

И не съм сама. Според някаква статистика 95% от всички интересуващи се от Фън шуй са жени. Разбираемо е. Жените са тези, които търсят разрешение на проблемите си с помощта на невидимите сили, пък и винаги са готови да украсяват и разместват дома си, за да им стане по-уютно.

Има някои неща, в които се убедих за себе си, докато четях и експериментирах с древната китайска философия или по-скоро с нейния чалга вариант, продуциран в масовата литература по въпроса (както ще разберете по-долу).

Първо – домът е мястото, където прекарваме много време и той трябва да е подреден така, че да ни помага, да ни зарежда с положителна енергия, да се чувстваме уютно и сигурно в него.

Предметите, материите и формите имат свой заряд –

едни от тях ни радват и ни е хубаво да гледаме, други ни дразнят – ето тези последните аз ги изхвърлям…

Второ – всички излишества, задръстени с боклуци гардероби, шкафчета, ниши и кьошета като че ли наистина, заедно с праха, събират и застояла, тежка енергия, която трябва да се маха.

Трето – без значение дали е китайска жаба или красива ваза – ако приемаме този предмет за личен талисман или символ, то той наистина е такъв – ние му даваме от силата си и той ни помага. Колкото повече подсъзнанието ни вярва, че именно този предмет ще ни помогне, толкова по-голяма е вероятността това да стане точно така.

Фън шуй е древен колкото Христос, доста сложен за разбиране и прилагане, а аз съм много далеч от това да кажа, че разбирам. Според познавачите много малко от днешните практици прилагат древното китайско учение и са създали ново течение, което с ирония наричат “Ню Ейдж”,

поп-фън шуй, MaкФъншуй или fast food

Ето какво пише един от тях, руснакът Владимир Захаров:

“Класическият Фън шуй е на около 2000 г. и в съвременната си форма произлиза поне от династията Мин. Предавал се е от учител на ученик, вкоренен в традициите и основан на класически текстове. Тази форма на Фън шуй днес се използва в някои азиатски страни. В класическия фън шуй има много задълбочени формули и сложни теории, които трябва да се изучат, преди да се започне професионална практика. Всички разновидности на класическия фън шуй използват анализ на формите (направление на течението на реките или движението по пътищата, мястото на влизане и излизане на тръбопровода в дома, планините и съседните домове и т.н.) и компас – без изключение. Всичко, имащо етикет „Фън шуй”, без използването на казаното по-горе, е поп-фъншуй…

…Фън шуй Ню Ейдж са модернистични школи,

които са се появили в Америка през 50-те години на миналия век. Това е опростена версия на Фън шуй за масите, своеобразен “fast food”. Той е зает с комерсиализацията на самата идея фън шуй и често използва тази дума в качеството на етикет за продажба на стоката. В основата си той представлява смес от психология, позитивно мислене, аромотерапия, интериорен дизайн, градинарство, китайски културни символи (жаби, монети и пр.) и свързаните с тях суеверия, а също и теория на осемте жизнени желания (сектор на богатството, на кариерата, на славата и пр.)… Фън шуй Ню Ейдж е равносилен на колонката с хороскопи във вестника — това е развлечение…

Има голяма разлика между тези две течения във Фън шуй и много малко днес разбират тази разлика”.

Сложно, нали? А тарифите на консултантите, предлагащи да ти фъншуйнат всеки квадратен метър от жилището са доста солени… А дали са и класици?

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара